"Ahtisarijev plan ostaje osnova"

Šef diplomatije Francuske Bernar Kušner kaže da plan Ahtisarija neće automatski biti primenjen, ali da ostaje osnova statusa.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2007.

09:13

Default images

Šefovi francuske i srpske diplomatije, Bernar Kušner i Vuk Jeremić, složili su se u Beogradu da je potrebno nastaviti pregovore Beograda i Prištine. Dok Kušner poručuje da će, ukoliko dogovor ne bude postignut, biti primenjen plan Martija Ahtisarija, Vuk Jeremić ponavlja da je Beograd taj plan odavno odbacio.

Stavovi Rusije i Francuske o pitanju Kosova su bliski, i moguća je nova rezolucija pred Savetom bezbednosti još tokom ove nedelje, izjavio je Bernar Kušner, ministar inostranih poslova Francuske.

Prošla runda pregovora između Srbije i Albanaca trajala je 14 meseci, i nije dala nikakve rezultate; sa novom rundom pregovora to ne može da se desi, smatra Kušner.

"Ako nastavimo da razgovaramo i nastavimo jedan plodonosan dijalog, računajući tu i ruski stav, podrazumeva se da onda možemo razgovarati o odnosima, rečima i preciznom značenju te nove rezolucije", rekao je Kušner.

"To sve može da se učini. Ali ako niko, baš niko, neće da razgovara, i s jedne strane se insistira na zavisnosti, a s druge na nezavisnosti, to će ići svakako u pravcu smernica Ahtisarijevog plana", kazao je Kušner nakon razgovora s Vukom Jeremićem.

Plan o nadgledanoj nezavisnosti Kosova neće automatski stupiti na snagu ako pregovori ne uspeju, ali Ahtisarijev nacrt i dalje ostaje osnova za rešavanje statusa Kosova, insistira Kušner.
Kušner i Jeremiæ (Beta)
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, međutim, ponovio je da je za Beograd neprihvatljiva nezavisnost Kosova, kao i Ahtisarijev plan, zato što nije rezultat dogovora i kompromisa.

Jeremić kaže da je svom kolegi Kušneru preneo stav Srbije da je neophodan nastavak pregovora Beograda i Prištine.

"Beograd je spreman za te pregovore i mi se nadamo da će ti pregovori biti suštinski i nadamo se da će ti pregovori voditi jednom rešenju koje je kompromisno, koje je prihvatljivo za sve strane i koje će, kao takvo, voditi dugotrajnoj stabilizaciji ovog prostora", kaže Jeremić.

"To je osnovni preduslov za integraciju celokupnog zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Sve što nije kompromisno rešenje, nažalost, nije rešenje", kazao je on.

"Mi stvarno želimo da se status Kosova reši što pre, ali taj problem mora da se rešava dok ga ne rešimo, a možemo ga rešiti nekim dogovorom. Nažalost, Ahtisarijev plan nije rezultat nekog dogovora i kompromisa", dodao je on.

Jeremić je kazao da se nada da će do kraja godine biti potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU i da će Srbija tokom francuskog predsedavanja Uniji, u drugoj polovini 2008, postati kandidat za punopravno članstvo.

Koštunica: Srbija energično odbacuje

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica je u razgovoru s Bernarom Kušnerom rekao da Srbija "energično odbacuje" novi nacrt rezolucije o Kosovu, jer se na taj način "ukida Rezolucija 1244 i faktički započinje proces pružanja nezavisnosti Pokrajine", navodi se u saopštenju Vlade.

Koštunica je rekao da se na teritoriji Srbije "ne može praviti druga albanska država i da Srbija ne može biti izuzetak i jedina država-članica UN kojoj se otima veliki deo teritorije".

Koštunica je pozvao Vladu Francuske da podrži inicijativu Beograda da se novi pregovori održe na osnovu postojeće Rezolucije 1244.

Kušner je rekao da Ahtisarijev plan predstavlja najbolju osnovu za traženje rešenja i da kroz nove pregovore treba videti da li pored Ahtisarijevog plana postoje novi predlozi, kaže se u saopštenju objavljenom nakon razgovora.

Tadić: Za pregovore bez određenog ishoda

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je večeras sa ministrom spoljnih poslova Francuske Bernarom Kušnerom o potrebi nastavka pregovora o rešavanju statusa Kosova i Metohije.

Predsednik Tadić je istakao da se Srbija zalaže za obnavljanje direktnih pregovora, koji ne bi unapred imali određen ishod, saopštila je Pres služba srpskog predsednika.

Srbija smatra da nova rezolucija nije potrebna da bi se obnovili pregovori i iskreno želi kompromisno i održivo rešenje statusa Kosova i Metohije, koje bi bilo prihvatljivo za obe strane i koje ne bi destabilizovalo region, preneo je Tadić i istakao da se Srbija protivi nezavisnosti Kosova i Metohije.

Predsednik Tadić je reako da se Srbija bori svim diplomatskim, pravnim i mirnim sredstvima da Kosovo i Metohija ostane u okviru suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Predsednik Srbije i ministar Kušner saglasili su se da Francuska i Srbija zajednički rade da naša zemlja dobije status zvaničnog kandidata za članstvo u Evropskoj uniji za vreme francuskog predsedavanja EU, u drugoj polovini 2008. godine, kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: