120 dana pregovora, bez automatizma

Novi nacrt rezolucije o Kosovu predviđa dalje pregovore bez automatske primene Ahtisarijevog plana. Koštunica odbacio nacrt.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 11.07.2007.

08:10

Default images

Nacrt, koji je premijer Srbije Vojislav Koštunica danas odmah odbacio, predstavlja novi predlog SAD i Evropske unije za Kosovo i predviđa nastavak pregovora Beograda i Prištine, oročen na 120 dana, ali se u tekstu rezolucije ne navodi da će automatski početi primena plana Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti ako pregovori propadnu.

Agencija Beta, koja je imala uvid u predlog rezolucije, navodi da u rezoluciji piše kako slučaj Kosova ne treba da predstavlja presedan u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

To se objašnjava specifičnim okolnostima koje Kosovo čine jedinstvenim slučajem, kao rezultatom dezintegracije SFRJ, uključujući nasilje velikog obima i represiju na Kosovu pre i tokom 1999, produžen period međunarodne uprave i proces utvrđivanja statusa, a pod vođstvom UN.

U nacrtu nove rezolucije stoji i da će SB UN pozdraviti spremnost strana da u predviđenih 120 dana pregovora razmotre mogućnost postizanja kompromisa i razmatranja situacije u svetlu tih pregovora.

U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije danas nisu želeli da komentarišu novi predlog rezolucije o Kosovu koji su najavile SAD i EU, uz obrazloženje da zvaničnog predloga još nema.

Na molbu da prokomentariše novi predlog koji su objavili pojedini mediji, visoki ruski diplomata kazao je agenciji Beta da detalji "nisu poznati" i da predlog rezolucije "još nisu videli".

Koštunica: Srbija odbacuje

Premijer Srbije Vojislav Koštunica kaže da Srbija odbacuje novi nacrt rezolucije jer je i on priprema za nezavisnost.

"Kosovo neće biti nezavisno, i tu činjenicu ne mogu promeniti zvaničnici SAD svakodnevnim izjavama da se zalažu za nezavisnost", navodi se u saopštenju Koštunice.

"Ako Srbija jasno ističe da je njen suštinski državni i nacionalni interes da, saglasno Povelji UN, sačuva teritorijalnu celovitost, onda je elementarna stvar da sve države koje hoće da imaju normalne odnose sa Srbijom poštuju taj prirodan zahtev", navodi premijer.

"Posebno je neprihvatljivo obrazloženje po kom je pokušaj otimanja Kosova rukovođen iskrenim prijateljstvom prema Srbiji. To objašnjenje je uvreda za zdrav razum. Kosovo će ostati neotuđiv deo Srbije jer je tako zapisano u Povelji UN i Ustavu Srbije", ocenio je Koštunica.

Oli Ren: Odlaganje ne vodi nikuda

Komesar EU za proširenje Oli Ren upozorio je danas u Strazburu da novo odlaganje definisanja konačnog statusa Kosova u Savetu bezbednosti UN  "ne bi vodilo nikuda".

"Odlagati proces o statusu samo da bi bio odložen ne vodi nas nikuda. To samo predstavlja rizik da se izazovu nestabilnost na Kosovu, agonija u Srbiji i kašnjenje u napredovanju regiona na putu ka EU", ocenio je Ren pred Evropskim parlamentom u Strazburu.

Evropski komesar takodje smatra da odlaganje konačne odluke o statusu Kosova ne bi ni na koji način doprinelo približavanju suprotstavljenih stavova.

Jeremić: Donošenje nove rezolucije - gubljenje vremena

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da vlasti u Beogradu predlažu da pregovori o budućem statusu Kosova i Metohije budu obnovljeni odmah i da nema smisla gubiti vreme na donošenje rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom bi se definisao početak pregovora.

Jeremić je za RTS rekao da ti pregovori ne smeju biti vremenski oročeni i da njihov ishod ne sme biti prejudiciran. 

Novim, petim nacrtom američko-evropske rezolucije o Kosovu se, prema Jeremićevim rečima, relativizuje Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i zato je za Srbiju taj tekst neprihvatljiv.

"Mislimo da je nastavak pregovora neophodan, ali u okviru rezolucije 1244 koja na nedvosmislen način potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na Kosovu", rekao je Jeremić.

"Kozmetika" i "trikovi"

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković ocenjuje za B92 da je reč o kozmetičkim promenama.

"Naopaka logika od samog početka vodi kosponzore kosovske nezavisnosti u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zato što ne može ili ne bi trebalo jednom rezolucijom da se govori o novim pregovorima", smatra on.

"Upravo suprotno treba da se desi, novim pregovorima treba da se dođe do nove rezolucije koja bi bila doneta u Savetu bezbednosti umesto Rezolucije 1244", kaže Proroković.     

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović smatra da nova rezolucija jeste pomak u odnosu na prethodne, ali da nije ni blizu onoga što je tražio Beograd.

"Mislim da nema nagoveštaja da bi bilo kakva modifikovana rezolucija mogla da prođe, ako ona u svom tekstu sadrži bilo kakav limit ili u pogledu roka ili u pogledu konačnog ishoda", smatra on.

"Mislim da treba čekati jesen i tada ćemo imati malo više šanse da dobijemo saglasnost između Rusije i Amerike, ali manje šanse da u tome učestvuju kosovski Albanci, prosto, jer će u to vreme biti predizborna kampanja", kaže Ivanović.

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić tvrdi da je u ovom slučaju reč o triku. "Očigledno je da Amerikanci i Evropska unija žele da se donese rezolucija o bilo čemu, rezolucija o čokoladama i bombonama, rezolucija o ovim mikrofonima, rezolucija o stolu i stolicama, samo da prekine se dejstvo i važenje Rezolucije 1244", kaže on.

"I to svima u Srbiji treba da bude jasno, da su to samo trikovi najobičniji i pokušaji da se prevari i ruska, a naravno i srpska strana", kaže Vučić.

Solana: Ujedinjenim nacijama potrebna rezolucija

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio je nakon sastanka sa predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdijuom i Agimom Čekuom da je toj instituciji neophodna rezolucija Saveta bezbednosti kako bi preuzela svoju ulogu u procesu rešavanja statusa Kosova.

A kosovski premijer je kritikovao dosadašnji rad nekih međunarodnih institucija. "Kosovo je spremno i i Kosovu je sada potrebna akcija", kaže Agim Čeku.

"Čini nam se da nećemo imati prihvatljivo rešenje u Savetu bezbednosti UN, za nas nije dovoljno da međunarodna zajednica kaže da svi čekamo rešenje u Savetu bezbednosti", kaže on.

"Treba da prestanemo da se pretvaramo da Savet bezbednosti ima odgovor na sva pitanja. Zahtevamo novi i hrabriji pristup po pitanju statusa Kosova", rekao je Čeku.

Međutim, visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana se ne slaže sa takvim stavom kosovskog premijera. "Ne slažem se sa pristupom premijera Čekua o 'intenzivnom pesimizmu' o Ujedinjenim nacijama", naveo je on.

"Verujem da ćemo se mi truditi da radimo što bolje sa Ujedinjenim nacijama, jer su one srce multilateralnog sistema i mislim da će za svakog biti važno da taj sistem radi", rekao je Solana.

Premijer Kosova je naveo i da su pregovori sa Beogradom mogući samo kroz formu "dobrih suseda". "O statusu su smo već pričali, i tome nema pregovora", naveo je Čeku.

Skupština o Kosovu 24. jula

Predmet rasprave na sednici Skupštine Srbije koja je zakazana za 24. jul biće nova rezolucija Beograda o Kosovu.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da će konsultacije o usaglašavanju teksta nove skupštinske rezolucije o Kosovu biti nastavljene i narednih dana.

Konsultacije su počele i vode se na više nivoa, rekao je Samardžić agenciji Beta posle današnjeg sastanka sa šefovima poslaničkih grupa.

Samardžić nije želeo da navede detalje započetih razgovora, jer je za to, kako je rekao, još rano budući da će konsultacije trajati i narednih dana.

Međutim, niko od učesnika konsultacija nije mogao da kaže po čemu će se nova rezolucija razlikovati u odnosu na prethodnu. Jedan od nagoveštaja, koji je izgovorila šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija, jeste da će deo nove skupštinske rezolucije biti i mandat pregovaračkog tima.

"Država će tada utvrditi ko u ime Srbije učestvuje na tim pregovorima, dakle - ako su pregovori ono na čemu mi insistiramo, ako su pregovori način na koji se traga za rešenjem, onda će pregovarački tim biti sastavni deo te rezolucije", kaže Nada Kolundžija.

Na sednici Skupštine Srbije, pre usvajanje nove rezolucije, prema najavama, pregovarački tim Beograda podneće izveštaj o dosadašnjim pregovorima, posle čega bi Skupština trebalo da da mandat državnom timu za pregovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: