Predstavnik SAD u Prištini

Danijel Frid posetio je Prištinu. Konsultacije o sednici Skupštine Srbije o sednici o Kosovu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.07.2007.

13:32

Default images

Nakon odvojenih susreta sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom i sa članovima pregovaračkog tima, pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid održao je konferenciju za novinare na kojoj je rekao da vlada SAD-a veruje da se naredni korak u utvrđivanju statusa Kosova nalazi u obnavljanju pregovora između Prištine i Beograda u ograničenom vremenskom periodu.

"Veoma je moguće da ćemo imati ograničeni period za pregovore", kazao je on, ne pojašnjavajući kada bi oni mogli započeti i koliko bi mogli trajati.

Ponavljajući reči američkog predsednika Džordža Buša tokom posete Albaniji, da će Kosovo biti nezavisno i da će ta nezavisnost biti međunarodno nadzirana, zbog ostvarivanja uvida u implementaciju Ahtisarijevog plana, Frid je rekao da se pred međunarodnom zajednicom nalazi izazov daljeg kretanja napred u rešavanju statusa Kosova i da vremenski limitirani pregovori predstavljaju jedno od rešenja.

On je dodao da pitanje kosovskog statusa nije razmatrano u detaljima na stastanku Buša i ruskog predsednika Vladimira Putina. Frid nije želeo da komentariše stav kosovskog pregovaračkog tima na najavu novih pregovora, ali je naglasio da je impresioniran ozbiljnošću kojom su kosovski pregovarači pristupili predlogu, čime je sugerisao mogući odgovor Prištine za poziv na nastavak pregovora.

Fridova misija ovog puta dobija na težini jer su glavni albanski lideri u nekoliko mahova, poput predsednika Sejdiua, prekjuče, po povratku iz posete Nemačkoj, odbacili nastavak pregovora s Beogradom, navodeći da se o planu Martija Ahtisarija više ne može pregovarati.

Frid je boravio u Podgorici, gde je izjavio da bi SAD pristale na produženje pregovora o Kosovu za šest meseci, kako je to predložio predsednik Francuske Nikola Sarkozi.

"SAD i članice Kontakt-grupe smatraju da je Ahtisarijev plan za Kosovo dobar za nastavak pregovora Beograda i Prištine, ali ako bi to bio konkretan dijalog", rekao je on.

"I predsednik SAD Džordž Buš je vrlo jasno rekao da će nezavisnost Kosova biti rezultat, i to nadzirana nezavisnost, sa određenim ovlašćenjima i nadzorom da bi bili zaštićeni zajednica Srba na Kosovu, manastiri i zemlja. To je odgovornost koju ozbiljno shvatamo", kaže Frid.

Na to je reagovao savetnik premijera Srbije za medije Srđan Đurić, koji je ocenio da je Srbija odbacila Ahtisarijev plan, pa je taj predlog neupotrebljiv za nove pregovore.

Đurić je Beti rekao da je bez Ahtisarija i bez njegovog predloga ideja o novim pregovorima više nego korisna. "Realno je očekivati da će u međunarodnoj zajednici prevladati uverenje da na jesen treba organizovati nove pregovore koji neće biti opterećeni neuspešnim Ahtisarijevim planom", ocenio je Đurić.

Malići: Albanci razočarani

Analitičar iz Prištine Škeljzen Malići tvrdi za B92 da su kosovski Albanci razočarani ishodom, odnosno radom međunarodne zajednice i kosovskog pregovaračkog tima.

"Sada ova blokada koja je došla zbog odbijanja Rusije i zbog pretnje vetom dovela je do neke vrste depresije i još uvek i političari i javnost računaju na podršku Zapada i da će se naći nekakvo rešenje, ali prosto tek sada su počele da se ozbiljnije računaju varijante o tome kakvi će pregovori biti, kakve druge opcije mogu da budu na stolu", kaže on.

Kosovski premijer Agim Čeku izjavio je da Albanci neće ove godine jednostrano proglasiti nezavisnost bez podrške Sjedinjenih Država i Evropske unije, piše Fajnenšel tajms.

Čeku je to, kako prenosi BBC na srpskom, rekao novinaru londonskog lista prošlog vikenda u Dubrovniku tokom konferencije o regionalnoj bezbednosti.

Skupština Srbije: Konsultacije

Predstavnici Vlade Srbije i šefovi poslaničkih grupa u Skupštini Srbije treba da počnu konsultacije o terminu održavanja sednice parlamenta o Kosovu.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić precizirao je da će na konsultacije o novoj rezoluciji Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji biti pozvani svi poslanički klubovi.

Prema njegovim rečima, cilj je da se napravi predlog rezolucije koji će skupšitna moći da usvoji tokom jula.

"Ta rezolucija će odobriti dosadašnji postupak u pregovorima oko Kosova i Metohije, odrediti stav države prema najnovijim dešavanjima u vezi s pokrajinom i dati usmerenje za dalju državnu politiku, računajući i mogući pregovarački proces", kaže on.

"Mi očekujemo da će konsultacije biti završene za nekoliko dana i da će tekst rezolucije biti spreman otprilike za nedelju dana da ide na skupštinu", kazao je on.

Crna Gora se neće utrkivati u priznavanju Kosova

Ministar inostranih poslova Crne Gore Milan Roćen izjavio je da se Crna Gora "neće utrkivati" u priznavanju eventualne nezavisnosti Kosova, ako bi takva odluka bila prepuštena svakoj zemlji ponaosob.

Roćen je time odgovorio na pitanje poslanika opozicione Narodne stranke Predraga Popovića na današnjoj sednici Odbora Skupštine Crne Gore za evropske integracije.

Prema objašnjenju Roćena, jedino prihvatljivo rešenje za status Kosova je "održivo rešenje", a to je ono koje će doprineti miru i stabilnosti u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: