Sutra susret Buša i Putina

U američkoj državi Mejn, sutra će Džordž Buš i Vladimir Putin pokušati da prevaziđu razlike u mnogim pitanjima, uključujući Kosovo.

Izvor: B92

Subota, 30.06.2007.

13:09

Default images

Status Kosova i planovi za razmeštanje američkog protivraketnog štita u Evropi biće jedne od glavnih tema dvodnevnog neformalnog sastanka Buša i Putina u porodičnom letnjikovcu američkog predsednika. Savetnik ruskog predsednika za međunarodnu politiku Sergej Prihodko najavio je uoči tog značajnog sastanka da će Putin insistirati da se nastave pregovori Beograda i Prištine o statusu Kosova.

SAD smatraju da je pitanje Kosova neophodno što pre rešiti davanjem nadgledane nezavisnost, dok se Rusija tome protivi i insistira na nastavku pregovora Beograda i Prištine bez unapred određenog ishoda, kako bi se postiglo rešenje prihvatljivo za obe strane.

Savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić izjavio je danas da Srbija može da očekuje povoljan ishod sastanka predsednika Rusije i SAD.

On je ocenio da relistički prilaz situaciji u kojoj nema rešenja bez saglasnosti svih strana, mora biti prihvaćen.

Vlasti u Prištini očekuju da će Buš i Putin postići sporazum o načinu definisanja statusa Kosova kroz usvajanje rezolucije o Kosovu u Savetu bezbednosti UN.

Kosovski zvaničnici su, kako danas prenosi dnevnik Zeri, u slučaju izostanka dogovora mogućnost i "jednostranog proglašenja nezavisnosti i čekanja na priznavanje od drugih država".

Sastankom u Mejnu će dominirati i pitanje razmeštanja američkog protivraketnog štita u Češkoj i Poljskoj, čemu se Rusija protivi.

Putin je na samitu G8 u Hajligendamu, u Nemačkoj, početkom juna predložio Bušu da se protivraketni sistem razmesti u Azerbejdžanu, umesto u Evropi i da ga zajednički podignu Rusija i SAD.

Buš i Putin će razgovarati i o situaciji na Bliskom istoku i nuklearnim programima Irana i Severne Koreje.

Prema američkim izvorima ne očekuje se neki veliki rezultat od predstojeceg susreta, iako se i Buš i Putin nadaju da će zaustaviti dalje hlađenje odnosa dve zemlje.

Moskovski list Izvestija isticao je uoči neformalnog samita da se već samu činjenicu da se Buš i Putin sastaju može smatrati - uspehom.

Koštunica: Prilika za novi pristup

Vojislav Koštunica (B92)
Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da je sastanak predsednika SAD i Rusije, Džordža Buša i Vladimira Putina, "važna prilika da se preispita dosadašnji tok rešavanja kosovskog pitanja i da se otvori nova stranica u traženju rešenja za budući status Pokrajine".

"Srbija očekuje da dvojica predsednika čvrsto usmere rešavanje pitanja Kosova i Metohije kroz nove pregovore, sa ciljem da se dođe do kompromisnog i obostrano prihvatljivog rešenja koje će biti saglasno temeljnim načelima međunarodnog prava", izjavio je Koštunica za agenciju Beta.

Predsednik Vlade je dodao da Srbija iskazuje "punu spremnost da pristupi novim pregovorima i preuzme svoj deo odgovornosti kako bi se pronašlo sporazumno i dugoročno održivo rešenje, jer samo takvo rešenje garantuje stabilnost celog regiona".

"Pobeda stavova Beograda"

Glavna urednica lista Politika Ljiljana Smajlović izjavila je za B92 da su optimistična očekivanja Beograda u vezi sa ishodom sastanka Buša i Putina - realna.

"Moja je procena da se američka strana već pomirila sa tim da neće biti 'instant nezavisnosti'. Već se pomirila i sa tim da će se pregovori nastaviti na četiri meseca, i već je odustala od unapred utvrđenog ishoda pregovora", kaže ona. 

"Za nas je povoljno već i to što su Amerikanci odustali od toga da 'guraju' svoju rezoluciju, što je neće staviti na glasanje - znači, stalo im je da izbegnu ruski veto. Ovaj period je u neku ruku, uslovno rečeno - pobeda stavova Beograda", smatra Smajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: