Mladić do kraja godine u Hagu

Nova vlada Srbije obavezala se da će do kraja godine optuženika Ratka Mladića predati tribunalu u Hagu, izjavila Karla del Ponte.

Izvor: Beta

Petak, 29.06.2007.

10:23

Default images

Glavna tužiteljka Haškog tribunala je u intervjuu moskovskom dnevniku Komersant kazala da je Tužilaštvo uvereno da je Mladić u Srbiji: "Za Karadžića se ne zna tačno, ali Mladić je tamo. Mi ga pratimo od 1997. godine, kada je pobegao iz Republike Srpske. Srpske vlasti su ga tražile sve to vreme i one su nam i saopštile da je on u Srbiji".

Po njenim rečima, do formiranja sadašnje Vlade Srbije, "nije postojala politička volja" da se on uhapsi. Na konstataciju da se vlada nije mnogo promenila, da su predsednik i premijer Srbije isti, ona je odgovorila da je "vlada ipak nova".

"Za dve nedelje koje su proveli na vlasti uspeli su da isporuče dvojicu optuženih. Odmah su izjavili da je njihov program i cilj da uhapse Karadžića i Mladića i da ih predaju Hagu. Već su se obavezali i pokazali da su spremni da ispune svoje obećanje", rekla je ona.

Ona je takvu promenu objasnila "političkim razlozima" jer Srbija "hoće u EU".

"Mislim da ćemo uz pomoć takvog stimulansa kao što je EU, uspeti da postignemo svoj cilj. Pre nego što Srbija postane kandidat za EU, ona treba da da sve svoje begunce", rekla je tužiteljka.

Po njenim rečima, bilo bi "normalno i prirodno" da tribunal nastavi rad i posle 2010. godine, pošto ne može da prati vremenski raspored koji je zacrtao Savet bezbednosti UN.

"Ako ih ne uhapse do kraja ove godine, nećemo moći da ispoštujemo utvrđeni rok. Ako budu uhapšeni tek 2009. ili 2010. godine, Savet bezbednosti UN će rešavati kada da im se sudi. Lično smatram da Savet bezbednosti UN treba da ostavi vrata tribunala otvorenim i posle 2010. godine", navela je Karla del Ponte.

Vukčević na forumu

Kako prenosi Specijalno tužilaštvo, specijalni tužilac Vladimir Vukčević je na Forumu kazao da je "i današnja Vlada Srbije, kao jedan od pet osnovnih ciljeva, apostrofirala saradnju sa Haškim tribunalom".

"To je dobro jer pokazuje političku volju da se uhapse i izruče Hagu svi optuženi pred Tribunalom. S druge strane, loše je što su 2007. godine, 12 godina posle zločina u Srebrenici, neki od njegovih
glavnih aktera još uvek na slobodi", naglasio je Vukčević.

Rekao je da je obaveza i cilj Srbije da u što kraćem roku izruči Hagu "preostale begunce" - Ratka Mladića, Gorana Hadžića, Stojana Župljanina i Radovana Karadžića".

On je podsetio da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije od osnivanja 2003. godine i "pred lice pravde" izvelo 79 lica "čija se krivična dela mere težinom masovnih ubistava preko 2000 civila i ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo je, dodao je on, svakodnevno izloženo "napadima u medijima, čak i u parlamentu, onih političara koji ne žele da priznaju da je svaki nekažnjeni srpski zločin, zločin prema Srbiji, pre svega".

"Njihovi predstavnici su u Hagu, a oni su akteri one Srbije koja je govorila da su zverstva - ubijanje dece, pucanj u stogodišnju ženu ili pak u trudnicu, silovanje devojčice, čin patriotizma", rekao je Vukčević i dodao da to nikada neće prihvatiti i protiv toga će se uvek boriti "kao tužilac, ali i kao čovek".

Šutanovac poziva Mladića da se preda

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac pozvao je Ratka Mladića da se preda Tribunalu i "reši velikih problema državu Srbiju i srpski narod".

Šutanovac je kasno sinoć u Prokuplju kazao da je narod "talac odluke Mladića da se ne privede pravdi".

Ministar odbrane je rekao da hapšenje haških optuženika nije zadatak Vojske, ali da bi Mladić bio uhapšen ako bi bi pronađen u vojnom objektu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: