Kosovo i atlantske integracije

Evroatlantske integracije na Balkanu mogle bi biti odložene ukoliko status Kosova ostane nerešen, kažu u NATO-u.

Izvor: FoNet

Petak, 29.06.2007.

08:56

Default images

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer ponovo je sinoć u Ohridu, na neformalnoj radnoj večeri ministara i šefova delegacija Bezbednosnog foruma Saveta evroatlantskog partnerstva, dao podršku NATO-a planu izaslanika Ujedinjenih nacija za Kosmet Martija Ahtisarija, prenosi AP.

"Najveći problem koji u ovom trenutku pogađa region je Kosovo. Razvoj regiona i evroatlanske integracije biće usporeni ukoliko ne nađemo rešenje za status Kosova", izjavio je Shefer.

On je rekao da plan NATO da sledeće godine pozove Makedoniju, Hrvatsku i Albaniju da se priključe alijansi ne zavisi od rešenja kosovskog pitanja. Ali, Kosovo ostaje "karika koja nedostaje", kakva bi mogla onemogućiti priključenje balkanskih zemalja EU, ocenio je Shefer.

Shefer je danas rekao da je važno da Beograd i Priština povodom određivanja budućeg statusa Kosova ispolje uzdržanost i mirnoću. "Niko ne bi trebalo da gaji iluzije da nasiljem može promeniti situaciju", izjavio je on na Bezbednosnom forumu Evroatlanskog političkog saveta.

De Hop Shefer je rekao da je 16.000 pripadnika Kfora u stanju da osigura mir na Kosovu i zaštiti srpsko stanovništvo pokrajine.

Situacije na Kosovu i u Avganistanu u centru su pažnje na skupu, na kome učestvuju ministri i drugi visoki funkcioneri 26 zemalja-članica NATO, kao i 23 ministra odbrane i spoljnih poslova zemalja-članica Alijansinog programa Partnerstvo za mir.

Jeremić: Saslušati Beograd

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je danas na Ohridu da Beograd mora imati uticaj na to kako će biti rešen budući status Kosva.

Jeremić je rekao da je za Srbju neprihvatljiv plan o nadgledanoj nezavisnosti Kosova specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija. "Glas srpske vlade bi trebalo saslušati", ocenio je Jeremić.

U regionu - dobro

Shefer je sinoć situaciju u regionu u celini ocenio kao pozitivnu i ukazao da je ekstremizam gotovo u svim njegovim delovima stavljen na marginu političkog života.

Generalni sekretar NATO-a je takođe ukazao da je neophodno ojačati vladavinu zakona, izgraditi dobrosusedske odnose i podstaknuti ekonomski razvoj u regionu.

Makedonski predsednik Branko Crvenkovski je kazao da situacija na Kosovu i u Avganistanu, kao i pitanje bezbednosti u energetskom sektoru predstavljaju izazov ne samo za članice i partnere NATO-a, već i za čitav svet.

Crvenkovski smatra da je Kosovo pitanje koje je direktno povezano sa stabilnošću na Balkanu i brzinom evroatlantskih integracija zemalja regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: