Četvrti nacrt rezolucije o Kosovu

U Savetu bezbednosti UN danas predstavljen i četvrti nacrt rezolucije o Kosovu, a Rusija je ponovo odbacila predlog.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2007.

21:04

Default images

SAD, Velika Britanija i Francuska predstavile su danas novi nacrt rezolucije, a Rusija ga je ponovo odbacila, javila je agencija Frans pres, pozivajući se na diplomatske izvore. Novi razgovori ili glasanje o tom nacrtu za sada nizu zakazani. U novom nacrtu rezolucije eksplicitno se navodi da je "zbog istorije" Kosovo specijalan slučaj i da Savet bezbednosti neće moći da ga tretira kao presedan.

Rusija je, uprkos tom dodatku u nacrtu, odbacila tekst, rekao je izvor blizak Savetu bezbednosti. Moskva se i dalje protivi "automatskom" davanju nezavisnosti Kosova posle 120 dana pregovora.

Diplomate tvrde i da se o rezoluciji u Savetu bezbednosti neće glasati pre samita ruskog i američkog predsednika u ponedeljak u državi Mejn.

U Savetu bezbednosti za danas i sutra nisu planirane nikakve konsultacije ili ekspertski sastanci o Kosovu, rečeno je Beti u UN.

"Kina preuzima predsedavanje Savetom u julu i u utorak će, na konferenciji za novinare, saopštiti jednomesečni plan rada tako da će se tek tada znati dalji planovi za Kosovo", rečeno je Beti u kancelariji portparola generalnog sekretara UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: