Del Ponte: Mladić pitanje vremena

Karla del Ponte izjavila da je izručenje Ratka Mladića pitanje vremena, jer u Beogradu za to sada postoji politička volja.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2007.

09:59

Default images

"Mladić do sada nije uhapšen jer nije bilo političke volje... Sada je ima i pitanje je vremena, nadam se veoma kratkog vremena, kada će begunci biti uhapšeni", rekla je glavna tužiteljka Haškog tribunala na konferenciji za novinare u Strazburu.

Del Ponteova je ponovila da veruje da se Ratko Mladić nalazi u Srbiji, dok je za Radovana Karadžića rekla da ne zna gde je, ali da zna da je u regionu.

"Karadžić, kao i ostali begunci, jeste odgovornost svih država bivše Jugoslavije jer ne znam gde je. Može biti u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori... Ja ne znam gde je, ali znam da je u regionu", rekla je.

"Za Mladića je drugačije. Znamo da je u Srbiji, možemo uprti prstom na Srbiju i tražiti od nje punu saradnju. Pozitivno je što sada postoji konkretna poltička volju za tu saradnju i tansfer svih begunaca. Tolimir i Djordjević su dobar primer postojanja te volje", dodala je.

Govoreći o izlaznoj strategiji Tribunala, Del Ponteova je rekla da taj sud neće i ne sme zatvoriti vrata dok preostala četvorica protiv kojih je taj sud podigao optužnice ne budu izručena.

Karla del Ponte danas se obratila poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, izjavivši da je Srbija napredovala u saradnji sa Hagom, ali da preostale haške optuženike.

A ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da se nada da će Srbija uskoro biti u prilici da završi proces saradnje sa Haškim tribunalom. "Mi radimo sve da se u potpunosti završi saradnja sa Tribunalom", rekao je Jeremić novinarima u Strazburu.

"Del Ponteova spremna da ostane do kraja godine"

Karla del Ponte spremna je da na dužnosti ostane do kraja godine, umesto da ode u septembru, ako to od nje bude zatražio Savet bezbednosti UN, izjavila je danas u Hagu njena predstavnica Olga Kavran.

"Tužiteljka je izrazila spremnost da ostane na dužnosti do kraja godine, ako to bude potrebno...Ona se stavila na raspolaganje Ujedinjenim nacijama, ali još nije doneta zvanična odluka. Za to je potrebno odobrenje vlade Švajcarske i odluka Saveta bezbednosti UN koji će postaviti novog glavnog tužioca", rekla je Kavranova na redovnom brifingu za novinare.

Kavranova je naznačila da zvanična odluka još nije doneta i da je sve van toga "špekulacija". Del Ponteova bi sa dužnosti trebalo da ode u septembru, kada joj ističe drugi četvorogodišnji mandat.

Današnji Njujork tajms objavio je da će za naslednika Del Ponteove biti postavljen Belgijanac Serž Bremec (Serge Bremmetz) koji je do nedavno bio zamenik glavnog tužioca stalnog Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Bremec je trenutno šef komisije UN koja sprovodi istragu o ubistvu predsednika Libana Rafika Haririja, a mandat mu ističe na kraju ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: