Koštunica kritikuje SAD

Premijer Srbije kaže da učestale izjave zvaničnika SAD o nezavisnosti Kosova vode pogoršanju odnosa Srbija-SAD.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 25.06.2007.

08:21

Default images

"SAD su postale predvodnik u predlaganju da se na teritoriji Srbije napravi još jedna albanska država, što direktno utiče na pogoršavanje odnosa dve zemlje", navodi se u izjavi Vojislava Koštunice.

"Smatramo da je legitiman naš zahtev da SAD, saglasno Povelji Ujedinjenih nacija, treba da poštuju međunarodno priznate granice Srbije. Ako SAD žele da razvijaju dobre odnose sa Srbijom, onda se podrazumeva da moraju poštovati teritorijalnu celovitost Srbije. Na tom univerzalnom pravilu počivaju ceo međunarodni poredak i međudržavni odnosi svih suverenih zemalja", navodi Koštunica.

Državna sekretarka Kondoliza Rajs izjavila je da će Vašington podržati dodatne razgovore Srbije i Prištine, kao što je predloženo u najnovijem nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti UN, ali da "Srbija i Kosovo neće ponovo biti deo istog tela".

"Veoma je jasno da to treba da bude rešeno na način koji će biti stabilizujući za Balkan i, kako je rekao predsednik SAD Džordž Buš, to, na kraju, znači da će Kosovo biti nezavisno", izjavila je ona.

Tadić-Putin u Zagrebu

Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se juče u Zagrebu s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dva predsednika sastala su se na marginama Energetskog samita, a Tadić je posle susreta izjavio da za Srbiju kompromisno rešenje nipošto nije nezavisnost Kosova. Tadić je rekao da je s Putinom razgovarao o Kosovu i ekonomskoj i energetskoj saradnji.

"Rekao sam da je svaka nezavisnost Kosova za Srbiju neprihvatljiva, ali da je Srbija u svakom trenutku spremna da nastavi pregovore i nađe kompromisno rešenje. Putin se složio s našim stavovima, ali za sada nema nikakvih novih ideja o tome u kom pravcu bi ti pregovori mogli da budu nastavljeni", kaže Tadić.

Prema njegovim rečima, pitanje novih ideja vlasti u Beogradu, u vezi s pregovorima o Kosovu, biće važno kada do nastavka tih pregovora dođe.

"Nisam s Putinom razgovarao o bilo kakvim garancijama u vezi s tim idejama, već smo govorili o svojim stavovima vezanim za status Kosova i o stavovima o toku pregovora, koji su poželjni i za Srbiju i za Rusiju", rekao je Tadić.

Putin je na početku jednosatnog sastanka rekao da je pozicija Rusije u vezi s Kosovom zasnovana na međunarodnom pravu i želji da se gleda u budućnost. 

"Gospodine predsedniče, vi znate stav Rusije o pitanju Kosova. Pozicija Rusije u vezi s budućim statusom Kosova zasnovana je na međunarodnom pravu i želji da se gleda u budućnost. Našu poziciju ne određuju ni verski, ni etnički, ni istorijski razlozi, nju određuju današnja načela međunarodnog prava i želja da se stvore stabilni odnosi za razvoj svih zemalja", rekao je Putin.

Kosovo je bilo jedna od tema i Tadićevog razgovora sa Stjepanom Mesićem, predsednikom Hrvatske, pri čemu je Mesić izneo stav Zagreba da Hrvatska kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji Ahtisarijev plan smatra dobrom osnovom, ali da se ne protivi nastavku pregovora Beograda i Prištine.

Vladimir Putin se u Zagrebu sastao i s predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, s kojim je takođe razgovarao, između ostalog, o Kosovu. Vujanović je saopštio da je Putin razumeo poziciju Crne Gore, koja želi da "bude nađeno rešenje u funkciji stabilnosti i dobrih odnosa Beograda i Prištine".

"Crna Gora će rešavanju kosovskog pitanja dati doprinos unutrašnjom stabilnošću i dobrim međunacionalnim odnosima, uključujući međunacionalne odnose Srba i Albanaca", rekao je Vujanović.

Proroković: Tvrdim da rezolucije neće biti

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković rekao je za B92 da postoji više scenarija o tome šta bi se u narednom periodu moglo dogoditi u Njujorku ili Ujedinjenim nacijama, ali da, kakav god scenario bio, Rezolucije u obliku u kom je predložena – neće biti.

Na pitanje B92 da li on ima neke informacije o tome, Proroković je kazao: "Ja to tvrdim! Ja to tvrdim, dakle, Rezolucije neće biti."

Proroković je u Kažiprstu B92 rekao i da je dokument koji je Beograd prosledio Moskvi o novim idejama za status Kosova, pre svega -proceduralnog karaktera.

"U Srbiji postoji jedno razmišljanje kako treba pregovori da izgledaju, šta treba uraditi i kako sve to uokviriti u nekom narednom periodu. O detaljima toga, sigurno će se znati više posle niza ovih sastanaka koji slede, a i posle neke dobre diplomatske prakse, pošto se ona ispoštuje", rekao je Proroković.

Ivanović: Tajnost je pogrešna

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da je tajnost nove platforme Srbije za nastavak pregovora s Prištinom pogrešan pristup. "Mistifikacija cele priče je apsurdna, tim pre jer nije jasno od koga se, zapravo, krije sadržaj inicijative. Srpska javnost mora da zna šta to rukovodstvo radi u njeno ime", rekao je Ivanović za Dnevnik.

Prema njegovim rečima, važno je da se o tom dokumentu izjasni i Skupština Srbije jer će za uspeh nove pregovaračke inicijative biti odgovorni ne samo Vlada i resorno ministarstvo, nego i Skupština.

Ivanović je ocenio da srpski pregovarači imaju mali manevarski prostor i naveo da "verovatno okosnicu njihovog plana čini razrada modela veza Kosova i Srbije, odnosno kakve će obaveze imati Priština prema Beogradu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: