Ko je odlučio o puštanju Lukovića

Bivši tužilac Rade Terzić izjavio da on nije doneo odluku o puštanju iz pritvora jednog od vođa zemunskog klana Mileta Lukovića

Izvor: Beta

Subota, 23.06.2007.

11:27

Default images

Bivši okružni javni tužilac kaže da je tu odluku donelo Krivično vanraspravno veće Četvrtog opštinskog suda u Beogradu. Terzić je za "Danas" rekao da je četvrti opštinski tužilac, ako je mislio da je ta odluka nezakonita, imao pravo da protiv nje izjavi žalbu.

Mile Luković i Dušan Spasojević bili su 2001. godine u pritvoru zbog sumnje da su učestvovali u otmici biznismena Miroslava Miškovića.

Terzić je, u drugom intervjuu za "Večernje novosti", kazao da nije bilo pritiska političara ili mafijaša da donese odluku o ukidanju pritvora Lukoviću i naveo da je bivšeg ministra policije Dušana Mihajlovića i pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića o tome unapred obavestio.

On je rekao da su se oni složili i da su tražili da radi po zakonu i na osnovu stanja u spisima.

Bivši ministar policije Mihajlović je nedavno izjavio da je onaj ko je tada pustio na slobodu Spasojevića i Lukovića "utro put ubistvu premijera Đinđića", jer je to učinjeno nezakonito, iako je bilo dovoljno dokaza za njihovo zadržavanje u zatvoru.

Terzić je kazao da ne zna zašto Mihajlović sada drugačije govori.

"Ako Mihajlović tvrdi da je bilo nezakonito puštanje iz pritvora, zašto još onda nije podneo krivičnu prijavu protiv mene i Veća četvrtog opštinskog suda, koje je ukinulo pritvor, i zašto nije tražio moje razrešenje", kazao je Terzić.

Politička pozadina i pobuna JSO

Najava specijalnog tužioca o ispitivanju političke pozadine atentata na Zorana Đinđića znači da on ne želi da pokrene postupak za pobunu JSO, smatra advokat Srđa Popović.

Pravni zastupnik porodice Đinđić je "Građanskom listu" rekao da je takav utisak stekao jer specijalni tužilac Slobodan Radovanović u svojim izjavama pominje sve sem pobune, dodajući da je "upravo to proces koji bi vodio ka otkrivanju stvarne političke pozadine atentata".

"Može on da ispituje šta god hoće, ali materijal za pobunu u dokaznom smislu apsolutno je spreman i ja ne mogu da shvatim da on može bilo šta drugo da počinje pre nego što uzme u postupak oružanu pobunu", kazao je Popović.

Navodeći da je oružana pobuna teško krivično delo, Popović je rekao da su za pokretanje istrage u tom slučaju svi dokazi već sada u spisu iz procesa za ubistvo Đinđića.

"Takozvano načelo legaliteta kaže da, kada su ispunjeni zakonski uslovi, postupak mora da se pokrene. I on mora da ga pokrene, a sve ove izjave koje daje upućuju na to da on to ne želi da uradi", rekao je pravni zastupnik porodice Đinđić.

S druge strane, nekadašnji premijer Srbije Zoran Živković izjavio je novosadskom "Dnevniku" da "dok se drugačije ne dokaže", postoji iskrena namera specijalnog tužioca Slobodana Radovanovića da ispita političku pozadinu ubistva.

Živković je ocenio da tužilac ne sme dozvoliti da istraga skrene u pravcu "galame koja bi imala za cilj da pokrije druge probleme s kojima se suočava Srbija", ili u pravcu "naručenog obračuna s ljudima koji su bili saradnici Zorana Đinđića".

Prema njegovim rečima, gotovo sve stranke sa srpske političke scene koriste Đinđićevo ime kako bi "nastavile da se bore protiv njega jer im strašno smeta njegova zaostavština" ili zato što su "u poređenju s Đinđićem oni sami, kao i ono što rade, bleda, jalova senka".

"I baš zato je još veća moralna krivica ljudi koji su imali privilegiju da u jednom trenutku svog života budu u Đinđićevoj blizini, što svojim neozbiljnim, pa i namerno negativnim trabunjanjima, daju municiju onima koji bi ponovo da pucaju u sada mrtvog Zorana", kazao je Živković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: