Gvantanamo se seli u Kanzas

Administracija SAD razmatra mogućnost da zatvor za osumnjičene za terorizam izmesti sa Kube na teritoriju SAD.

Izvor: B92

Petak, 22.06.2007.

11:30

Default images

Pritisak da se zatvori Gvantanamo povećao se otkad je Vrhovni sud prošle godine presudio da je obrada predmeta optuženih za terorizam nelegalna, i posle nedavne odluke Vojnog suda kojom su iz formalnih razloga odbačene optužbe protiv dva optužena za terorizam.

"To je velika pobeda. Ne verujem da su se u Bušovoj administraciji probudili i rekli: 'Hajde da uradimo to'. Bilo je potrebno pet i po godina pregovora", kaže Majkl Ratner, predsednik Odbora za ustavna pitanja.

"Čak je i bivši državni sekretar Kolin Pauel osudio Gvantanamo. On je rekao da taj zatvor nije siguran jer ljuti muslimane širom sveta i okreće ih protiv nas. Ljudi su govorili da u demokratiji nema mesta za Gvantanamo", rekao je on.

U zatvoru Gvantanamo je zatvoreno oko 380 ljudi, koje su snage SAD uhapsile širom sveta pod sumnjom da su pripadnici Al Kaide i drugih terorističkih mreža.

Zatvorenici neće biti pušteni nego najverovatnije prebačeni sa Kube u SAD. Moguća lokacija je Fort Livenvort.

Podeljeni komentari

Fort Livenvort je mala vojna zajednica usred prerije i ranije je služila kao vojni zatvor, a sada će u nju možda biti dopremljeni uhapšeni pripadnici ratnih terorističkih grupa. Zatvor važi za maksimalno obezbeđen, ali je u susedstvu naselja u kom žive radnici baze. Zbog toga su komentari na to među žiteljima zajednice podeljeni.

"To je zatvorsko naselje, nema boljeg mesta. Bacite ih ovde, naročito one krive, zaključajte ih i bacite ključ."

"Ne mogu reći da su u kraju srećni zbog toga, premeštanje zatvorenika ovde me je šokiralo. Livenvort je pretrpan zatvorima jer je na neki način to zatvorski grad. Ali, sigurno ćete mrzeti to što su vam zatvorenici preko ulice."    

"Imam kćerku od pet godina. Više se brinem za njeno svakodnevno odrastanje uz sav taj alkohol, bande i nasilje, nego to što će teroristi biti u ulici. Bili oni iza rešetaka ili ne, to nije uvek sigurno."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: