Skupština usvojila budžet za 2007.

Skupština usvojila noćas Zakon o budžetu prema kojem prihodi za 2007. iznose 581,8 milijardi din., a rashodi 595,5 milijardi.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 22.06.2007.

07:42

Default images

Budžet su podržala 133 poslanika vladajuće koalicije, dok su protiv bila 62 poslanika opozicije - SRS, SPS, SVM, LSV i LDP.

Planirani budžetski rashodi za ovu godinu veći su  za 27 odsto od prošlogodišnjih ili za oko 128 milijardi dinara.

Sredstva za realizaciju Nacionalnog investicionog plana iznosiće 44,4 milijarde dinara i skoro su četiri puta veća nego prošle godine.

Rashodi za zaposlene planirani su u visini od 153 milijarde, od čega je 144,6 milijarde namenjeno za plate budžetskih korisnika, koje će u proseku biti veće za oko 22 odsto.

Od budžeta do Kosova

Obrazlažući amandmane na Predlog zakona o budžetu, poslanici SPS-a i SRS-a zatražili su u jučerašnjoj debati veće izdvajanje sredstava za Koordinaciono telo za jug Srbije ili preusmeravanje sredstava za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, što je bio povod i za otvaranje polemike o situaciji na jugu Srbije i rešavanju statusa Kosova.

Poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline Riza Halimi ocenio je tim povodom da se "ponavlja vreme kada se ništa nije znalo o situaciji na jugu Srbije i da se ponovo zanemaruje ovo područje".

On je  ocenio da je Koordinaciono telo u početku imalo  rezultate, ali da je od 2004. godine "napravljena pauza", te da nema opravdanja za smanjenje sredstava namenjenih za njegov rad.

Izlaganje Halimija izazvalo je niz replika poslanika SPS-a i radikala, koji su naveli da je "albansko stanovništvo imalo najviše koristi" od Koodinacionog tela i da se ne može govoriti o njihovom neravnopravnom položaju.

Žarko Obradović, iz SPS-a, govorio je o "Halimijevom zalaganju za odvajanje opština" na jugu Srbije, dok je radikal Aleksandar Vučić tražio od Halimija da se "javno izjasni da li podržava teritorijalni integritet Srbije i da li je za to da Kosovo i Metohija ostane deo Srbije".

Odgovarajući na te prozivke, Halimi je rekao da je njegova stranka, Partija demokratskog delovanja, "pokazala da  problemi  Preševa, Bujanovca i Medveđe treba da se rešavaju u okviru ove države".

"Zato su predstavnici Albanaca Preševske doline dali svoje glasove da zastupam njihove interese u parlamentu" dodao je Halimi.

Kada je u pitanju budući status Kosova, Halimi je preneo stav stranke da je to "demokratsko pitanje građana Kosova koji treba da odluče o svojoj budućnosti i sudbini".

Vučić je uzvratio da "zalaganje za takvo demokratsko pravo znači otcepljenje Kosova", poručujući da ne govori samo Halimiju, već "i onima  koji hoće da prevare građane Srbije i za koje su evropske integracije važnije od Kosova i Metohije".

Dragan Šormaz, iz DSS-a, takođe je prokomentarisao da "Kosovo nije demokratsko pitanje građana Kosova, već države Srbije i građana Srbije".

"Vi ste poslanik Skupštine Srbije i dužni ste da branite Ustav, bez obzira na nacionalnu pripadnost", rekao je Šormaz Halimiju.

Od budžeta do Hilandara i Horgoša

Poslanici  Skupštine Srbije danas su, raspravljajući o amandmanima na predlog budžeta, polemisali i o sredstvima za izgradnju Hilandara i o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega. 

Aleksandra Jerkov, iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, tražila je da se, od 90 miliona dinara namenjenih za  izgradnju manastira Hilandar, 50 miliona preusmeri deci i socijalno ugroženenim slojevima društva. 

Taj predlog naišao je na oštro protivljenje poslanika DSS-a i radikala, koji su naveli da je Hilandar deo svetske baštine i "najsvetiji srpski spomenik" i da država to mora poštovati i brinuti se o njemu.

Radikali su zato predložili da se za socijalne potrebe sredstva izdvoje iz drugih namena, kao što su "silna državna putovanja."

Zamenik predsednika poslaničke grupe DSS-Nova Srbija Miroslav Markićević ocenio je amandman LSV-a kao licemeran, prozivajući lidera te stranke Nenada Čanka da koristi drogu, kao i da se "ne odriče svojih prijatelja, dilera droge, koji su osuđeni na robiju".

Odbacujući takve optužbe, Čanak je uzvratio kritikama na račun ministra za infrastrukturu Velimira Ilića, pitajući zašto krije ugovor o koncesiji za autoput Horgoš – Požega, ako tamo nema nešto štetno za građane Srbije. 

Čanak je pitao da li je tačno da je Ilić dobio po milion evra za svaku benzinsku pumpu, a njegova stranka 20 miliona evra da ne pokaže ugovor. "To nije koncesija, već drumsko razbojništvo i privatni interes,"  rekao je Čanak. 

On je rekao i da su oni koji su kršili zakon u vreme DOS-a uhapšeni, a oni koji to sada čine su ministri. Čanak je rekao da je Nenad Opačić, koji je obezbeđivao skupove LSV-a, uhapšen kada je otkriveno da ima veze sa drogom.

Poslanici su se, razmatrajući različite stavke budžeta dotakli i drugih tema, kao što je avio-prevoz  Vlade ili finansiranje Kancelarije za saradnju sa Hašim tribunalom. 

Radikal Dejan Mirović podneo je amandman da se Kancelarija za pridruživanje EU preimenuje u Kancelariju za pridruživanje istočnoevropskim, slovenskim i pravoslavnim zemljama, kao i da se sredstva preusmere za tu namenu. Mirović je rekao da Srbija ima mnogo veći interes u ekonomskoj saradnji sa Rusijom.

Ometanje rada neće biti jedini razlog zbog kog će poslanici raditi do duboko u noć. Ako ne završe do 21 čas, sednica će biti prekinuta zbog prenosa košarkaške utakmice, a poslanici će nastaviti rad kada košarkaši Partizana i Crvene zvezde završe okršaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: