EU: Manje promene u planu

U planu Martija Ahtisarija za Kosovo mogu biti izvršene neke, ali ne strategijske promene, ocenili sinoć ministri Evropske unije.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 22.06.2007.

07:16

Default images

Diplomatski izvori EU su Beti rekli da, "uz sve razumne ograde, ima nekih znakova da bi dodatni pregovori mogli biti vođeni bez ultimatuma da se u slučaju neuspeha automatski primeni Ahtisarijev plan". Šef diplomatije Slovenije Dimitrij Rupel rekao je da se na sastanku čulo da bi predstavnici Beograda i Prištine mogli dodatno da pregovaraju u Briselu.

Predsedavajući EU, ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer, rekao je novinarima da su šefovi diplomatija EU razmotrili tok rasprave u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i da situacija još nije jasna.

"Ne zna se kada i da li će biti osnove da evropska misija zameni UNMIK", rekao je Štajnmajer.

Rupel je rekao da su među ministrima "značajne razlike oko toga kako očuvati jedinstvo EU" o utvrđivanju statusa Kosova, ali da je preovlađujući zaključak bio da Ahtisarijev plan treba da bude "smernica" za konačno rešenje položaja Kosova.

Šef diplomatije Švedske Karl Bilt je rekao da je jasno da je potrebna rezolucija SB UN.

"To je jedini način da se napreduje i jedini način da pošaljemo misiju EU. Da bi se to postiglo, možda će biti potrebna kreativna diplomatija, ali ako to ne postignemo, onda smo, u izvesnom smislu, u opasnoj situaciji", kaže Bilt.

Dora Bakojanis, ministarka inostranih poslova Grčke, izjavila je da je veoma važno da se svi saglase da EU ima jedinstvenu poziciju o Kosovu, ali da će se diskusije nastaviti.

"Mislim da se svi manje-više verujemo da treba da damo više vremena, ako je to potrebno, i da damo šansu pregovorima", kaže ona.

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis nije danas u Beogradu želeo da komentariše predloge rešenja statusa Kosova, "pre svega zato što je to posao UN", ali i zato što "previše diskusija o statusu odvraća pažnju" od mnogih drugih važnih procesa i problema koji muče tamošnje stanovništvo.

"Kakav god da bude status, Kosovo će uvek biti deo Evrope, a SE je radio, radi i radiće na unapređivanju uslova života ljudi koji tamo žive", rekao je Dejvis pre početka sednice.

Polt: Nedostatak realnosti

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Polt izjavio je da Vlada Srbije nema mogućnost da primora nekog da ostane u Srbije, a da međunarodna zajednica i SAD neće primoravati Kosovo da to učini.

Polt je posle ceremonije formiranja Fonda za dodelu grantova rekao da je to "objektivna stvarnost s kojom se danas suočavamo i zato je za sve veoma važno prihvatiti činjenice, a činjenica je da će Kosovo biti nezavisno".

On je ocenio da u Srbiji postoji nedostatak realnosti u političkoj debati koja se vodi o pitanju Kosova, ali da će se ipak na kraju desiti nadgledana nezavisnost Pokrajine jer je plan Martija Ahtisarija objektivno rešenje i za Srbiju i za sve koji žive na Kosovu.

Rezolucija koju su predložile SAD i EU jeste konačna prilika da se krene napred u vezi sa rešavanjem statusa Kosova i ona daje 120 dana stranama da razmišljaju o budućnosti Pokrajine baziranoj na Ahtisarijevom planu, koji osigurava prava manjina, kaže Polt.

"Nadam se da ta konačna prilika neće biti propuštena i protraćena na prazne razgovore o statusu, već će biti posvećena budućnosti svih koji žive na Kosovu", kaže on.

Savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić rekao je danas da administracija SAD ima obavezu da poštuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

"Administracija SAD nema obavezu, kao što kaže Polt, da primorava Kosovo da ostane u Srbiji, ali svakako ima obavezu da poštuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, koja garantuje nepromenjivost granica Srbije i suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", rekao je Simić.

Srbija očekuje da će SAD poštovati rezoluciju za koju su i glasale u SB UN i da će, samim tim, poštovati činjenicu da je Kosovo deo Srbije, kaže Simić.

Feral: Ne vezivati Kosovo i pridruženje

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Feral izjavio je danas da proces pridruženja Srbije Evropskoj uniji ne bi trebalo povezivati sa određivanjem statusa Kosova. Feral je na konferenciji za novinare u Kruševcu rekao da bi nova rezolucija SB UN, koju su predložili SAD i Evropska unija, dala priliku Beogradu i Prištini za nastavak pregovora i da je to poslednji napor međunarodne zajednice da se rešenje nađe dogovorom.

"Hteli smo da istražimo sve mogućnosti da se pregovori produže, ali smo ih oročili na 120 dana jer znamo da je stanje na Kosovu eksplozivno, a održavanje tog stanja opasno", rekao je Feral.

Ambasador Bugarske u Srbiji Georgi Dimitrov, koji je takođe bio u poseti Kruševcu, rekao je da je Bugarska dala punu podršku evropskoj perspektivi Srbije i obnavljanju pregovora o pridruženju. Dimitrov je naveo da su problemi s kojima se suočava Srbija veoma slični problemima Bugarske i da razmena iskustava može biti obostrano korisna.

Poseta ambasadora Francuske i Bugarske Kruševcu deo je kampanje EU tokom koje će ambasadori članica EU posetiti opštine u Srbiji.

Ambasadori su razgovarali s privrednicima, predstavnicima lokalne samouprave, kulturnih institucija i nevladinih organizacija i sa studentima Fakulteta za industrijski menadžment u Kruševcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: