Srbija uz Moskvu oko novog predloga

Nakon najava Rusije da neće podržati ni treći predlog rezolucije o Kosovu, Beograd navodi da deli stavove zvanične Moskve.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 21.06.2007.

14:43

Default images

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da Srbiji nije potrebna nova rezolucija pre nastavka pregovora, pogotovo ne rezolucija koja bi oročavala pregovore i unapred određivala njihov ishod.

"Novi predlog rezolucije ne donosi ništa novo u odnosu na dva prethodna predloga. Moguća rezolucija zapravo neće ni biti doneta jer su Rusi, koliko vidim, to već odbili”, kaže on.

“Ali, rezolucija ne daje podstrek albanskoj strani da pregovara, već joj daje pogrešan signal da treba da se samo strpi četiri meseca do konačne odluke, s tim što bi bilo zagarantovano da će tu konačnu odluku, a to je nadzirana nezavisnost Kosova, prihvatiti Rusija, pa čak i Srbija", kaže on.

Slobodan Samardžić je izjavio da je ambasadoru Rusije u Beogradu Aleksandru Aleksejevu predao dokument sa stavovima i predlozima Srbije za dalje pregovore o rešavanju pitanja Kosova. Samardžić je rekao da ne može da iznosi detalje iz tog dokumenta, ali je rekao da on počiva na postojećoj Platformi i da je cilj tog predloga davanje inicijative ruskoj strani pred razgovore Buš-Putin.

Srbija je dala predlog o tome kako bi se i o čemu dalje razgovaralo i iz postojeće platforme izvukli smo ono što bi bilo najinteresantnije i o čemu bi Putin najbolje i najlakše razgovarao s Bušem, kaže Samardžić.

On je dodao da dokument sadrži i nekoliko konkretnih predloga u vezi s procedurom pregovoranja i rekao da je Srbiji "stalo da se ta stvar pokrene na pravi način sa mrtve tačke i da se pođe u pravcu rešenja i postizanja kompromisa".

Dulić: Poslanici treba da vide dokument

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić rekao je danas da parlament treba da bude upoznat sa situacijom vezanom za Kosovo. On je dodao da "nestrpljivo čeka da pregovarački tim ili Ministarstvo za Kosovo i Metohiju daju neki dokument o kom bi se Skupština i poslanici pre svega upoznali, a zatim i izjasnili".

Dulić je rekao da nije upoznat s dokumentom o Kosovu koji je Beograd prosledio Moskvi. "S dokumentom nisam upoznat. Možda ću biti upoznat u toku dana. Možda je poslat. Ako ne bude poslat, ja ću ga tražiti. Nije važno da li sam ja upoznat kao predsednik Skupštine, mislim da je mnogo važno da se poslanici upoznaju i sa situacijom na Kosovu i s tokom naših pregovora i sa stanjem u kom smo sada", rekao je Dulić.

Rasplet u Mejnu?

Razvoj događaja će, prema Samardžićevim rečima, u velikoj meri zavisiti od razgovora predsednika SAD i Rusije Džordža Buša i Vladimira Putina, početkom jula.

Ambasador Srbije pri UN Pavle Jevremović očekuje da će početkom sledećeg meseca u Mejnu biti definisano kada će i kakva će se rezolucija naći u SB UN.

Jevremović za B92 navodi da je za sutra zakazan sastanak eksperata zemalja-članica SB UN, na kom bi trebalo još jednom da bude raspravljano o predlogu nove rezolucije SAD i EU.

"Ne mislim da će to biti pre susreta Buš-Putin jer bi to bila velika provokacija pred veliki sastanak, na kom Kosovo neće biti jedina tema, tako da to ostaje otvoreno i teško je u ovom trenutku predvideti da li će se i kada o njoj glasati u SB", kaže on.

Tanjug prenosi da bi nacrt nove rezolucije mogao da se nađe na glasanju u SB UN u četvrtak, 28. juna. O tom predlogu, ali i o ostalim pitanjima vezanim za određivanje statusa Kosova u nedelju će u Zagrebu razgovarati predsednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Boris Tadić.

Oni će se sastati na marginama Energetskog samita jugoistočne Evrope, koji se održava u glavnom gradu Hrvatske.

Đelić: Jasna volja da se razgovara

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić je, po povratku iz višednevne posete Briselu, rekao da je očigledno da sada postoji jasna volja da se razgovara kako bi se došlo do međunarodno prihvatljivog rešenja za Kosovo koje bi bilo definisano rezolucijom u SB UN.

EU sada ima više sluha za stavove Srbije, čija je nova vlada pokazala evropsko opredeljenje, preneo je Đelić utiske iz Brisela. Vicepremijer je, gostujući u Kažiprstu Radija B92, rekao da je u Briselu preneo stavove Srbije o nepovredivosti teritorijalnog integriteta zemlje, a da je, s druge strane, kod evropskih zvaničnika primetna želja da EU ne preuzima misiju na Kosovu bez rezolucije SB UN.

Đelić smatra da u tom pravcu ide i novi američko-evropski predlog rezolucije u UN. "To što vidimo je mogućnost da kroz dodatne pregovore u UN dođe do rezolucije koja bi bila prihvatljiva i dala period za prave pregovore, da to ne bude samo odlaganje nezavisnosti, nego mogućnost za istinske pregovore", kaže Đelić.

Đelić: Ja sam, u ime Vlade i predsednika, predočio da je, ako postoji spremnost da se to tako uradi, Srbija spremna da izađe s novim idejama, novim predlozima, koji će biti konstruktivni.

B92: Kakve su to ideje i predlozi koji su konstruktivni?

Đelić: Sačekajmo da imamo proces u koji možemo da uključimo naše ideje.

Đelić ističe da su evropski zvaničnici više puta ponovili da se od Srbije ne očekuje da pravi ustupke u vezi s Kosovom zarad bržeg približavanja EU.

"Da ako unapred nema rešenja"

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić izjavila je da odlaganje usvajanja rezolucije o Kosovu ima smisla jedino ako će biti vođeni pravi pregovori bez unapred datog rešenja.

"Ako je cilj odlaganja da se ovog puta vode pravi pregovori albanske i srpske strane, bez unapred datog rešenja, srpski prgovarački tim je spreman da sedne za sto sa Albancima", kaže ona.

"Međutim, ako bi pregovori bili isti kao pre, s planom izaslanika UN Marija Ahtisarija na stolu, onda odlaganje nema smisla jer je Srbija čvrsto i nedvosmileno odbacila plan o nadziranoj nezavisnosti Kosova", kaže Suzana Grubješić.

"Rezolucijom se nameće nezavisnost"

Vlada Srbije treba da obavesti sve članice UN da će staviti "pod lupu" odnose sa zemljama koje priznaju nezavisnost Kosova, izjavio je danas zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić.

"Srbija ne može u potpunosti da prekine diplomatske odnose s državama koje budu za nezavisno Kosovo, ali treba da ih svede na površan i uzdržan nivo", rekao je Nikolić komentarišući nacrt rezolucije kojom se predlaže odlaganje nadgledane nezavisnosti Kosova za 120 dana.

"Vlada Srbije mora da se sada izjasni šta će se desiti u slučaju priznavanja nezavisnosti i skupštinska rasprava je sada najvažnija. Sudbina Kosova je najvažnija i, svako ko želi da ga brani, ima našu podršku", kaže Nikolić.

Janjić: Čime zadovoljiti Rusiju

Analitičar Dušan Janjić kaže da je novi nacrt rezolucije o Kosovu, koji su predložile SAD i EU, pokušaj da se izmeri šta je to što bi zadovoljilo Rusiju. Janjić je za Studio B rekao da pretpostavlja da je to poslednji pokušaj uoči susreta Buš-Putin i da će se posle tog sastanka stvari intenzivirati i ići ka kompromisu.

"Ovoga puta je testirana priča iz Beograda koju je Moskva podržavala, da je Beograd spreman na nove pregovore i da ima ideje koje će dovesti do rezultata. Test je Beogradu postavljen kao nemoguć zadatak", izjavio je Janjić i ocenio da iza svake rezolucije ostaje novi tekst koji je sve bliži ruskim interesima, pa se tako u poslednjem Kosovo više ne definiše kao poseban slučaj.

"Mislim da će ostati potreba da se u datom roku izvrše konsultacije. To je otvoren prostor da se donese rezolucija u oktobru, što odgovara Rusiji. Očigledno je da od novih pregovora neće biti ništa. Beograd treba da počne da razmišlja o novim koordinatama, kako da svoje ideje ostvari posredstvom drugih, a ne u direktnom razgovoru sa Albancima", rekao je Janjić.

"Vreme i Rusija najbolji saveznici"

Analitičar Slobodan Erić ocenio je da je za Srbiju svako prolongiranje proglašenja konačnog statusa Kosova dobro jer je vreme, pored Rusije, njen najveći saveznik. "Svaki mesec koji protekne znači trošenje entuzijazma i političke volje da Kosovo postane nezavisno. Veoma je važno i to što se, po tom pitanju, uočavaju i znaci zamora u zapadnom javnom mnenju", kaže Erić.

Sada je za Beograd najvažnije da zadrži dobre odnose i partnerstvo s Moskvom i usmeri diplomatsku aktivnost na zemlje EU koje pružaju tihi otpor nezavisnosti, a to su Grčka, Slovačka, Španija, Poljska i Rumunija, kaže Erić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: