BiH: Blokirani računi pomagača

Agencija za bankarstvo Republike Srpske blokirala bankarske račune 33 osobe koje, navodno, pomažu haškim optuženicima.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 21.06.2007.

11:57

Default images

Imena osoba i nazivi firmi sa američke crne liste osoba optuženih da štite haške begunce, objavljeni su u Službenom glasniku RS, a računi su blokirani sa stanjem na dan 2. maja ove godine po nalogu visokog predstavnika i rešenjem Suda BiH.

U bankama RS blokirano je pet računa bivšeg ministra finansija RS Milenka Vračara, četiri računa bivšeg člana Predsedništva BiH i predsednika RS Mirka Šarovića, račun bivšeg ministra odbrane RS generala Bogdana Subotića, kao i ratnog šefa zvorničke policije Dragomira Vasića.

Službeni glasnik RS navodi i da su blokirani računi bivših zvaničnika, pripadnika policijskih službi, biznismena i direktora firmi iz BiH.

U februaru 2004. američka vlada je zbog optužbi da štite optužene za ratne zločine zamrznula imovinu, blokirala račune i zabranila ulazak u SAD Mirku Šaroviću, Samojko Đordi, Milovanu Marjanoviću, Ivanu Šarcu, Veljku Borovčaninu, Draganu Baševiću, Radomiru Kojiću, Tomislavu Kovaču i Predragu Kujundžiću.

Krajem juna 2004. SAD su zamrzle sredstva preduzeću "Srpske šume", Savi Kruniću, Zoranu Petriću i Miletu Pejčiću, koji su, kako je navedeno, obezbeđivali finansijsku i logističku pomoć i zaštitu haškom beguncu Radovanu Karadžiću.

"Haški begunci nisu u RS"

Direktor policije Republike Srpske Uroš Pena izjavio je da se u RS i u BiH ne nalazi ni jedan od četvorice haških optuženika za kojima se traga.

On je, pozivajući se na podatke svih bezbedonosnih službi u BiH, rekao da se niko od četvorice preostalih haških begunaca koji se nalaze na javnoj optužnici Tribunala u Hagu ne nalaze na prostoru RS, odnosno BiH, ali će nastaviti sa svim kolegama iz susedstva da rade na tome da se oni lociraju i liše slobode.

"Niko nema pravo da bude talac bilo koga i taj deo posla, ukoliko budemo u prilici, sigurno ćemo završiti", rekao je Pena za Radio Republike Srpske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: