"Još malo vremena do nezavisnosti"

Američki izaslanik Frenk Vizner rekao da Kosovo sigurnim koracima ide ka nezavisnosti, ali da za to treba još malo vremena.

Izvor: B92

Nedelja, 17.06.2007.

10:07

Default images

U razgovoru sa rukovodstvima opština Vitina i Uroševac, Vizner jeda je američka vlada javno rekla da joj je cilj realizovanje obećanja narodu Kosova o nezavisnosti, i da je administracija sada angažovana na osiguranju međunarodnog konsezusa za Kosovo: "Predsednik Buš je u Tirani rekao veoma jasno da će Kosovo biti nezavisno".

On je građanima Kosova poručio da se angažuju na ispunjavaju preduslova za period tranzicije koji će uslediti nakon donošenja odluke o Kosovu, kao i da ne treba da budu razočarani zato što se nastavlja debata među velikim silama o Kosovu.

"Nema koristi u odlaganju rešenja"

Vlasti na Kosovu smatraju da neće biti koristi od eventualnog odlaganja rešenja statusa Kosova, prenosi izjave zvaničnika iz Prištine dnevni list "Koha Ditore".

"Mi smo spremni za tranziciju i nećemo imati nikakvu dobit. Vlada je bila spremna za finalizovanje statusa još od maja, tako da Kosovo neće imati nikakvu dobit od daljih odlaganja", izjavio je za list savetnik premijera Kosova Avni Arifi.

I zvaničnici Skupštine Kosova izjasnili se protiv najavljenih odlaganja.

Savetnik za medije predsednika Skupštine Kosova Skender Durmiši rekao je da najavljeno odlaganje od četiri meseca neće ići u prilog pripremanju zakona potrebnih za tranzicioni period posle odobravanja rezolucije UN-a za Kosovo.

"Odlaganje nikome ne ide u prilog. Što se tiče osnovnih zakona potrebnih za period posle statusa, Skupština je spremna da ih stavi u proceduru", izjavio je Durmiši.

Mogućnost odlaganja statusa juče su za "Kohu Ditore" potvrdili i neimenovani izvori unutar vlade Kosova.

"Mogućnost odlaganja statusa na 120 dana je sada realna činjenica", rekao je neimenovani visoki zvaničnik vlade, prenosi list.

"Međunarodni faktori će tražiti od Prištine i Beograda da tokom četiri mešeca približe njihove stavove o statusu Kosova. Ako se to ne desi, bez obzira da li će Rusija pretiti vetom, posle četiri meseca u Savetu bezbednosti će se glasati o rezoluciji o Kosovo", rekao je taj izvor iz vlade Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: