Kontakt grupa o Kosovu

Funkcioneri članica Kontakt grupe, izuzev predstavnika Rusije, sastali su se u Parizu kako bi razmotrili status Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 12.06.2007.

07:34

Default images

Predstavnici zemalja članica Kontakt grupe, bez predstavnika Rusije, potvrdili su u Parizu želju da se "dodje do rezolucije" UN kojom se potvrdjuje plan Martija Ahtisarija za nezavisnost Kosova, saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova po završetku sastanka.

Predstavnici Nemačke, SAD, Francuske, Italije i Velike Britanije su "potvrdili svoju želju da se bez odlaganja nastave pregovori u Savetu bezbednosti UN kako bi se došlo do rezolucije koja će omogućiti sprovodjenje predloga Martija Ahtisarija", navodi se u saopštenju.

Na današnjem sastanku je "potvrdjena podrška predlozima Martija Ahtisarija, koji predstavljaju jedino rešenje koje može Kosovu da obezbedi stabilnost i jasnoću koji su mu potrebni za budućnost", dodaje se u saopštenju.

Rusija, koja jeste članica Kontakt grupe ali nije prisustvovala sastanku u Parizu, protivi se Ahtisarijevom planu i preti vetom u Savetu bezbednosti. 

Kako je objašnjeno u francuskom ministarstvu inostranih poslova, Rusija nije formalno objasnila svoj izostanak, ali su u Ministarstvu uvereni da će Moskva biti prisutna na sledećem sastanku.

"Nije veliko iznenađenje to što Rusija nije želela da dodje na sastanak. Moskva je poslednjih nedelja zauzela vrlo odlučan stav protiv nezavisnosti Kosova. Time što ne učestvuje Rusije želi da pokaže da je za nju to pitanje veoma važno i da neće prihvatiti nezavisnost Kosova", kaže saradnik Instituta za međunarodne odnose u Parizu Filip Moro Defarž.

Ahtisari: Nezavisnost jedino rešenje

Nezavisnost Kosova "jedini je mogući način" rešavanja statusa te južne srpske pokrajine, izjavio je u Rimu specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari.

"Nastavak pregovora neće doneti nikakav zaključak", rekao je Ahtisari u govoru pred Komisijom za spoljne poslove italijanske skupštine.

"Došao je trenutak da UN brzo donesu rešenje koje treba izabrati između redovnog postpupka u okviru Saveta bezbednosti ili neredovnog van tog tela", rekao je Ahtisari aludirajući na spremnost SAD da priznaju nezavisnost Kosova, ako je ono jednostrano proglasi.

Ahtisari je upozorio na opasnost odlaganja procesa, navevši da je atmosfera u Prištini "veoma zagrejana" jer se kosovski Albanci nadaju brzom sticanju nezavisnosti.

Ban: Neophodno odobriti Ahtisarijev plan

Generalni sekretar UN Ki Mun Ban ponovio je u Njujorku da je neophodno da Savet bezbednosti UN odobri plan Martija Ahtisarija.

"Ne treba da gubimo vreme na donošenju odluke. Neophodno je da SB UN donese odlučnu i pravednu odluku i odobri Ahtisarijev plan o nadgledanoj nezavisnosti Kosova. Konsultacije o Kosovu u SB UN i dalje traju i ja očekujem da će konsultacije svih strana biti nastavljene", kaže Ban.

"Niko ne želi da vidi veto"

Portparol Stejt departmenta Šon Mekormak izjavio je da "niko ne želi da vidi veto" u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali nije mogao da precizira kada će pitanje statusa Kosova biti rešeno.

"Niko ne želi da vidi region kako ponovo pada u nasilje. Rusija ima različit stav po pitanju Kosova i mi radimo s njima u pokušaju da prevaziđemo različite stavove po tom pitanju. Još to nismo postigli, ali diskusije traju", rekao je Mekormak.

Mekormak je izbegao da odgovori na pitanje šta će SAD uraditi ako Rusija uloži veto, rekavši da "svi žele da se krene napred" i da svi žele da rešenje bude nađeno u okviru SB UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: