PREGOVORI OTKAZANI, NOVI TERMIN JOS NIJE UTVRDJEN

Izvor: B92

Subota, 05.05.2001.

23:09

Default images
Cetvrta runda srpsko-albanskog dijaloga o resenju krize na jugu Srbije zavrsena je bez rezultata i za sada se ne zna kada ce razgovori biti nastavljeni. U petak su predstavnici srpske strane potpisali dva dokumenta – izjavu o namerama koja se sastoji od vise poddokumenta ciji je krajnji cilj trajni i stabilan mir na jugu Srbije, i drugi dokument, koji podrazumeva povlacenje svih naoruzanih formacija iz Lucana i Turije kako, bi se u ovim selima konacno sredila bezbednosna situacija.

Na potpise albanske strane cekalo se ceo dan pa su i razgovori u selu Lucane tri puta zakazivani i tri puta odlagani, izvestava dopisnik Radija B92 Radoman Iric. Sef srpskog pregovarackog tima Nebojsa Covic rekao je da je "ostalo da gospodin Fejt ucini dalje napore sa predstavnicima albanske nacionalne zajednice da se dodje do potpisivanja odredjenih izjava". "Mi smo napravili jos jedan korak dobre volje, proucicemo i konacan predlog koji treba da nam se dostavi, neke modifikovane izjave, i naravno, dacemo na njega misljenje. Mi smo i dalje maksimalno opredeljeni za saradnju, i smatramo da se do bezbednosti i mira u ovom regionu moze doci samo uz potpunu saradnju i partnerski odnos", rekao je Covic.

Dobro upuceni albanski izvori tvrde da se albanski pregovaracki tim podelio po ovim pitanjima. Posebno je "zapelo", tvrdi taj isti izvor, kod demilitarizacije sela Lucane i Turija, varijante koja apsolutno ne odgovara naoruzanim ekstremnim Albancima. Celni ljudi u ovom procesu, Son Saliven i Piter Fejt, bez komentara, izjavili su da ce o svemu obavestiti Brisel i da ce tamo biti doneta odluka o ovom sporu jer su njih dvojica iscrpeli sve mogucnosti.

Predsednik drzavnog koordinacionog tela Nebojsa Covic izjavio je da se u petak razgovaralo o zajednickoj izjavi o prekidu vatre i uvodjenju bezbednosti u zonu oko sela Lucane i Turija u Bujanovackoj opstini. "Mi smo i jednu i drugu izjavu prihvatili i ministar Rasim Ljajic i ja smo je potpisali", rekao je Covic. Objasnjavajuci sta to prakticno znaci, Rasim Ljajic je u izjavi za B92 rekao da “jedan dokument odnosi na konkretnu akciju koja bi trebalo da rezultira povlacenjem svih paravojnih formacija i njihovo razoruzanje”. “Sa druge strane, tu je nasa obaveza da se povuku specijalne jedinice, da se nivo policijskog prisustva svede na mirnodopski nivo. Drugi dokument je zajednicka izjava koja sadrzi obavezu o prekidu vatre, o povratku raseljenih lica, potrebu demobilizacije, kao i formiranje multietnicke policije za podrucje juga Srbije. To je izjava o namerama, o akcijama koje treba sprovesti u narednom periodu da bi se uspostavio trajan i stabilan mir”, rekao je Ljajic za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: