Tirana iščekuje Buša

U okviru evropske turneje, američki predsednik Buš nakon Italije i Vatikana dolazi u Albaniju.

Izvor: B92

Subota, 09.06.2007.

13:41

Default images

Iako verovatno neće biti dodirivanja i ljubljena kao što je bio slučaj kada je nakon otvaranja Albanije zemlju posetio američki državni sekretar Džejms Bejker, gotovo svi u Albaniji su zadovoljni i ponosni što će ih posetiti predsednik SAD-a.

Centralne ulice i zgrade u Tirani do nedelje će biti spremne da njima prođe Džordž Buš - prvi američki predsednik koji posećuje Tiranu. Albanci ne kriju svoju radost i ponos. "Mislim da je ovo najznačajnija poseta koju je Albanija doživela od 1990. kada su na vlast došle demokratske snage", rekao je jedan građanin.

Šef policije Albanije Ahmed Prenci kaže da je, što se tiče mera bezbednosti, razrađen veoma detaljan plan za teritoriju čitave Albanije počevši od veoma rigoroznih provera na graničnim prelazima, kontrola svih ulica na čitavoj teritoriji Albanije, koncentrisanje policijskih snaga na tačkama na kojima će se predsednik zaustavljati.

Za razliku od uređenog centra u kome se mogu videti i socrealistički mozaik i Skenderbeg i lik američkog predsednika, ostatak grada otkriva mnoge od infrastrukturnih problema Albanije i Tirane.

Buš neće videti kakve su ulice par stotina metara dalje i opšti nedostatak urbanističkog planiranja, ni osetiti probleme koje Albanija ima u snabdevanju vodom i strujom. Ali, za siromašnu Albaniju on je dobrodošao - za deseti jun nije zakazan nijedan antiamerički protest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: