SVETSKI DAN SLOBODE STAMPE

Izvor: B92

Sreda, 02.05.2001.

12:17

Default images
Sloboda medija treba da bude osnovni indikator zrelosti demokratskog drustva, istice se u izvestaju Komiteta za kulturu, nauku i obrazovanje Parlamentarne skupstine Saveta Evrope, povodom 3. maja, Svetskog dana slobode sampe. U izvestaju se napominje da "sloboda izrazavanja i informisanja u medijima nastavljaju da se krse u citavoj Evropi" i da se "cenzura ispoljava putem nasilja, sudjenja i zatvaravnja ili ekonomskog kaznjavanja". "Nove pretnje su se pojavile sa globalizacijom medijskog trzista i komercijalnim izazovima za medijski pluralizam", kaze se u tom izvestaju.

Pre deset godina, 3. maja 1991. godine, africki izdavaci i novinari okupljeni na konferenciji Ujedinjenih nacija u Namibiji, potpisali su proglas kojim se ukazuje na potrebu nezavisne, raznovrsne i slobodne stampe kao osnovne komponente u demokratskom i ekonomskom razvoju. Ovim proglasom, Deklaracijom iz Vindhoka, upucen je poziv medjunarodnoj zajednici da stavi izvan zakona cenzuru kao ozbiljno nasilje nad ljudskim pravima, a drzavama da obezbede ustavne garancije za slobodu stampe. U narednim mesecima, Generalna konferencija UNESCO je potvrdila Deklaraciju, koju je ubrzo prihvatila Generalna skupstina UN, koja je zvanicno proglasila 3. maj za Svetski dan slobode stampe.

Sekretar za informisanje Vlade Crne Gore Bozidar Jaredic izjavio je Srni da je zadovoljan stanjem medija u Crnoj Gori i da Dan slobode medija Crna Gora docekuje s "jednim zavidnim nivoom slobode medija, izrazavanja i javne reci". "Veoma je vazno da Crnoj Gori, pored svih teskoca koje smo imali u proteklom vremenu, nisu progonjeni ili zabranjivani medije niti rad novinarima, tako da mozemo reci da je to profesija koja sasvim slobodno obavlja svoju delatnost", rekao je Jaredic.

Povodom Svetskog dana slobode medija koji je praznik i Udruzenja profesionalnih novinara Crne Gore, to udruzenje uputilo je proglas javnosti, isticuci da su clanovi te staleske asocijacije, u minuloj deceniji razgradnje komunistickog sistema, deceniji nacionalizma, ratova, zlocina i diktature, afirmisali mir, dijalog, suzivot i toleranciju. "Vreme je da se oslobodimo politickih i vlasnickih centara moci, da profesiju podignemo iznad partijske lojalnosti", istice se u proglasu i dodaje da "zvanje bez licence ne sme biti pokrice onima koji umanjuju kvalitet, cistotu javne reci i ugled novinarstva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: