KOALICIONE RACUNICE U CRNOJ GORI

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2001.

21:09

Default images
Predsednik Izvrsnog odbora Demokratske partije socijalista i savetnik crnogorskog predsednika Miodrag Vukovic u izjavi za Radio B92 kaze da su zahtevi liberala za formiranje postizbotne koalicije "politicki prihvatljiva ponuda". Iako liberali traze, izmedju ostalog, ministarstva pravde i policije, kao i zastupljenost u svim ministarstvima na nivou nacelnika ili pomocnika, Vukovic kaze da u tim zahtevima nema niceg ultimativnog. “Nema sta nije prihvatljivo kada je drzava u pitanju. Ne radi se ni o kakvim trulim kompromisima, ucenama od kojih ne mozete pobeci, niti se radi o neprihvatljivim uslovima. Radi se o zahtevu da jedan relevantan politicki faktor ucestvuje u izvrsnoj vlasti u meri vlastitog parlamentarnog ucesca i ne vidim da je bilo sta neprihvatljivo. Ne znam kako ce se zavrsiti, ali znam da ne treba ocekivati nista dramaticno. Pretpostavljam da ce i LS i DPS i SDP biti najmanje sebicne. Poverenje ovim partijama, zajedno s poverenjem albanskim partijama, je 57 odsto birackog tela Crne Gore, za nezavisnu Crnu Goru, i prema tome moramo biti odgovorni”, kaze Vukovic za B92. On je najavio da ce za dan ili dva poceti razgovori DPS, SDP i LSCG o formiranju postizborne koalicije. Prema njegovim recima, ti razgovori ce se voditi na visokom nivou. DPS jos nije zvanicno saopstila svoj stav o ponudi liberala, a za sada je jedino izvesno da LSCG nece uci u koaliciju sa Socijalistickom narodnom partijom. Taj stav u ponedeljak je ponovio politicki lider te stranke Miodrag Zivkovic. U medjuvremenu, funkcioner koalicije "Zajedno za Jugoslaviju" Predrag Drecun izrazio je spremnost te koalicije da ispuni sve zahteve koje je Liberalni savez postavio koaliciji "Pobjeda je Crne Gore" i da uz to liberalima ustupi i mesto premijera nove Vlade.

Predsednik Narodne stranke Dragan Soc izrazio je uverenje da ce koalicija "Pobjeda je Crne Gore" postici sporazum o koaliciji s Liberalnim savezom. U izjavi za B92, Soc je istovremeno izrazio sumnju da ce liberali moci da ostvare ciljeve zbog kojih bi u taj savez usli. “Prva lopta je u rukama Liberalnog saveza i Dukljanske koalicije i mi cemo sacekati da vidimo sta ce oni uraditi. Mi nemamo razloga za bilo kakvu zurbu ili nervozu. Sve ide na nasu vodenicu, i stav medjunarodne zajednice i rezultati izbora. Kad-tad ce se doci do ovoga o cemu mi sada govorimo, a to je da treba da budemo realni i da shvatimo da vecina Crne Gore i medjunarodna zajednica zele da se Jugoslavija sacuva, a da treba razgovarati o rekonstrukciji i redefinisanju odnosa. Trebalo bi da zatvorimo jednu stranicu istorije i krenemo tokovima integracija”, izjavio je Soc, javlja B92.

Govoreci o predlogu premijera Srbije Zorana Djindjica da DPS formira koaliciju s NS i SNP, savetnik crnogorskog presednika Miodrag Vukovic je izjavio za B92 da “je u politici sve moguce, ali da je na nivou politickog mazohizma praviti koaliciju s neautenticnom partijom”. “Oni sada iz nuzde prave Jugoslaviju s Djindjicem i Kostunicom. Djindjicu ne treba Jugoslavija, on je pre neki dan izjavio da mu je Jugoslavija previse skupa. Njima jos niko nije javio da je Jugoslavija propali koncept, da Jugoslavija ne treba srbiji, da je Jugoslavija manipulacija. Kakva bi to bila koalicija izmedju ljudi koji su toliko fascinirani vlascu da su fokusirali sav problem Crne Gore u jednom coveku, ili jednog coveka smatraju problemom Crne Gore? To vec nema veze s politikom, to je politicka, da ne kazem ljudska, patologija”, izjavio je Vukovic za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: