SKUPSTINA SRBA IZ BIH

Izvor: B92

Subota, 28.04.2001.

17:41

Default images
U Beogradu je u subotu odrzana peta skupstina Udruzenja Srba iz Bosne i Hercegovine kojoj su izmedju ostalih prisustvovali i akademici SANU-a Dobrica Cosic, Ljubomir Tadic, Mihailo Markovic, Milorad Ekmecic i Aleksandar Despic, te mitropolit dabrobosanski Nikolaj i komesar za izbeglice u Vladi Srbije Sanda Raskovic-Ivic. U uvodnom izlaganju Skupstine doktor Bogdan Jamedzija istakao je da je srpski narod danas, vise nego ikada, suocen sa negiranjem nacionalnog identiteta. “Nasa javnost s pravom u ovo vreme ocekuje nove odgovore. Sto je vreme teze, sto su ishodi nevidljiviji, sto su perspektive zamagljenije, to je zadatak i odgovornost svih nas, pa i naseg Udruzenja veca i teza. Brzi razvoj naucno-tehnoloske civilizacije vodi stvaranju globalne nacije u kojoj ce razlike medju ljudima biti beznacajne, pa i mi, Srbi, ne smemo biti izuzetak - ovaj mondijalisticki pristup je prijemciv za mlade i one koji se lako zanose evropejstvom”. “Ako nismo ostvarili pravo na jedinstvenu drzavnu celinu, moramo se strpljivo boriti za jedinstven srpski duhovni i kulturni prostor i jedinstvenu odbranu nacionalnih interesa”, navodi se u Deklaraciji o polozaju srpskog naroda koja je na Skupstini usvojena. “Granice medju nama uspostavljene voljom velikih sila ne mogu biti prepreka tom cilju”, dodaje se u Deklaraciji i naglasava da niko nema mandat da isporucuje pripadnike svog naroda Haskom tribunalu, prenosi B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: