Putin protiv nametnutog rešenja

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovio je u Beču da se protivi "nametnutom rešenju" za Kosovo.

Izvor: FoNet

Sreda, 23.05.2007.

12:21

Default images

"Naš stav je zasnovan na principima međunarodnog prava, među kojima su teritorijalni integritet i odluke prethodno donete u Savetu bezbednosti UN, kao što je Rezolucija 1244", rekao je Putin na konferenciji za novinare.

"Ako neko proceni da takvi principi međunarodnog prava treba da se menjaju, to je moguće. Ali to ne treba da bude nametnuto nijednoj strani u konfliktu", dodao je ruski predsednik u Beču, gde se nalazi u zvaničnoj poseti.

"Rusija će zaustaviti rezoluciju"

Goran Svilanović smatra da će Rusija zaustaviti rezoluciju o Kosovu u Savetu bezbednosti UN.

Funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope kaže za Dnevnik da će rezolucija Saveta bezbednosti UN o Kosovu ubrzo biti stavljena na glasanje i da je uveren da će, ako se to dogodi u narednih 10 do 15 dana, ona propasti zbog ruskog veta.

"U ovom trenutku, i akteri koji su spremili rezoluciju ne znaju šta mogu da očekuju od Moskve, tako da se u određenim krugovima vaga da li da se odmah ide ka SB UN ili da se nastave pregovori u Kontakt grupi i SB UN", rekao je Svilanović.

Prema njegovom mišljenju, rezolucija će ubrzo biti stavljena na glasanje, a ako se to dogodi, "Moskva će sve zaustaviti, da li jasnom najavom veta ili čak njegovim ulaganjem, ako pretnja ne bude dovoljna".

Ako Rusija uloži veto, smatra Svilanović, ulazi se u drugi proces jer tada više nije tema samo Kosovo, već ukupni odnosi Moskve, Vašingtona i Brisela, koji zahtevaju temeljno pretresanje.

"To znači ozbiljne razgovore u tom trouglu, s neizvesnim ishodom. Što se tiče Kosova, priznajem da se ne bih usudio da pogađam rasplet, tim pre što je velika nepoznanica kako bi se u takvim uslovima ponašali Albanci", izjavio je Svilanović.

Roan: Ne menjati preporuke

Zamenik glavnog pregovarača za status Kosova Alber Roan izjavio je da preporuke Martija Ahtisarija ne treba da se menjaju jer se tako kvari struktura paketa u kom se kaže da je nadzirana nezavisnost jedino rešenje koje se može primeniti.

U intervjuu za Koha ditore Roan je rekao da se u SB UN o predlogu Ahtisarija ne može voditi rasprava, a da UNOSEK nema plan B u rešavanju statusa Kosova, niti mogućnost povratka nazad.

"Dali smo predlog koji se zasniva na rezoluciji SB UN i verujemo da je nova rezolucija SB UN najbolji način da se dalje rešava taj problem", kaže Roan.

"Ustupak Rusima"

Zapad bi Rusiji, u zamenu za saglasnost na plan Ahtisarija o Kosovu, mogao da ponudi dvogodišnji moratorijum na podnošenje zahteva za članstvo Kosova u UN i uvođenje funkcije specijalnog izaslanika za manjine na Kosovu, piše danas bečki Standard.

List navodi da se u senci sukoba oko antiraketnog odbrambenog sistema SAD Kosovo našlo u sukobu interesa velikih sila. "Zbog toga EU mora da strahuje da policijske misije na Kosovu neće ni biti jer bez rezolucije EU ne može da preuzme mandat od UN, iako zapravo Rusija ne bi imala ništa protiv toga".

"S druge strane, SAD, koje žele da do kraja juna isposluju usvajanje rezolucije, pritiskaju i signaliziraju da bi mogle da se opredele za jednostranu nezavisnost Kosova. A to bi oslabilo Evropljane jer bi do izražaja došlo njihovo nejedinstvo", navodi austrijski list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: