MONTGOMERI: DEMOKRATSKA CRNA GORA U DEMOKRATSKOJ SRJ

Izvor: B92

Petak, 27.04.2001.

21:36

Default images
Americki ambasador u Jugoslaviji Vilijam Montgomeri je u petak u Podgorici rekao crnogorskom predsedniku Milu Djukanovicu da su sada stvorene realne pretpostavke za politicki dijalog u Crnoj Gori i nastavak razgovora sa Srbijom o buducim odnosima. U saopstenju kabineta crnogorskog predsednika, koje prenosi Srna, takodje se kaze da je Montgomeri cestitao Djukanovicu pobedu na izborima kao i "demokratsku atmosferu u kojoj su izbori odrzani". Djukanovic je izrazio spremnost za dijalog sa relevantnim politickim subjektima u Crnoj Gori kao i za dijalog sa Srbijom, navodeci da ce nakon toga "uslijediti rjesenje o drzavno-pravnom statusu Crne Gore". "Izbori su potvrdili jacanje politike koja zeli izgradnju moderne, demokratske, nezavisne medjunarodno priznate drzave Crne Gore, sto je pretpostavka za realizaciju navedenih strateskih ciljeva", rekao je crnogorski predsednik.

Ambasador SAD u SRJ Vilijam Montgomeri izjavio je u petak u Podgorici, posle razgovora s predsednikom Socijalisticke narodne partije Predragom Bulatovicem, da "SAD ostaju pri dosadasnjem stavu da podrzavaju demokratsku Crnu Goru u demokratskoj i reformisanoj SRJ", javlja Srna. "Zeleli bismo da naglasimo da je sada pravi trenutak za konsultacije u okviru Crne Gore, izmedju njenih vodecih politickih stranaka. Takoce, sada je pravi trenutak i za konsultacije i razgovore s predstavnicima vlasti u Srbiji i SRJ", istakao je Montgomeri. "Smatramo da je jedino pravo resenje ono koje zadovoljava potrebe svih i do koga se dolazi dijalogom", rekao je Montgomeri. Kako prenosi Radio B92, lider SNP Predrag Bulatovic je izjavio novinarima da je americkog diplomatu upoznao s rezultatima izbora u Crnoj Gori, izrazavajuci sumnju u njihovu regularnost. "Vrlo je vazno da se za buduce izbore ili eventualni referendum srede biracki spiskovi i sve ono sto obezbedjuje slobodno izrazavanje volje gradjana", rekao je Bulatovic. “Ukazao sam gospodinu ambasadoru da je moguce da se povuku jednostrani potezi unutar Crne Gore i zamolio da i SAD i medjunarodna zajednica uticu da do tih jednostranih poteza ne dodje, da mi necemo biti faktor koji ce uticati na povalcenje jednostranih poteza. Mi smo za dijalog, sporazum sa svim politickim opcijama unutar Crne Gore i upravo rezultat izbora nalaze svim politickim partijama da se na taj nacin ponasaju. Ponovio sam nas stav da smo za zajednicku drzavu, uz punu otvorenost za preuredjenje postojece federacije i otvorenost da se unutar Crne Gore i Srbije sve dogovara u tim okvirima”, zakljucio je Bulatovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: