Prva Arapkinja u francuskoj vladi

Rašida Dati, poreklom iz severne Afrike, nova je ministarka pravde Francuske.

Izvor: B92

Subota, 19.05.2007.

11:43

Default images

Taj potez pobednika na francuskim predsedničkim izborima treba da pokaže da u Francuskoj ne postoji rasna diskriminacija pred sudovima, u vreme kada se nacija suočava sa posledicama nereda u predgrađima u kojima pretežno žive imigranti.

Rašida Dati je jedna od sedam žena kabineta nove vlade francuskog predsednika Nikole Sarkozija, poreklom Mađara, koju čine 15 ministara.

Sarkozi je time ispunio obećanje dato tokom predizborne kampanje da će broj ministarki biti izjednačen sa brojem ministara, posle višedecenijske sporedne uloge žena u politici.

Žene u Francuskoj imaju pravo glasanja od 1944. godine, a samo 14 odsto poslanika parlamenta su žene. Francuska je sada jedna od zemalja Evrope sa najvećim brojem ministarki u vladi.

"Poruka je da ako ste žena, ili imate severnoafričko poreklo, ili potičete iz siromašnog dela društva, ipak možete da uspete u Francuskoj", rekao je politički analitičar Dominik Moazi.

Do sada jedna žena, poreklom iz bivše francuske kolonije, nikada nije bila na čelu jednog od ključnih ministarstava, rekao je Sarkozijev portparol Frank Luvrije.

Pravnica Rašida Dati (41) je odrasla u Burgonji, kao jedno od 12 dece majke Marokanke i oca Alžirca. Radila je kao bolničarka-pomoćnica kako bi platila studije prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: