Skupština u utorak o predsedniku

Skupština Srbije u utorak bira Olivera Dulića za predsednika parlamenta. Kandidat za sekretara skupštine Milan Lučić iz DS-a.

Izvor: B92

Petak, 18.05.2007.

09:06

Default images

Nakon jučerašnjih burnih konsultacija, današnji sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka relativno brzo je završen i to postignutim dogovorom. Poslanici će u utorak osim predsednika birati i potpredsednike, sekretara, dvoje zamenika sekretara i članove parlamentarnih delegacija za saradnju s međunarodnim institucijama.

Prihvaćen je zahtev Olivera Dulića da predloži kandidata za sekretara parlamenta, dok će njegov zamenik biti Marko Danilović, dosadašnji sekretar, izjavio je nakon sastanka Rade Obradović, potpredsednik Skupštine iz DSS-a.

"Po našem poslovniku o radu Narodne skupšine postoji jedan sekretart i dva njegova zamenika - Marko Danilovič će biti prvi zamenik, ja mislim da su kandidati, a to treba da kaže kandidat za predsednika Skupštine, mislim da će to biti gospodin Lučić kao sekretar i da će gospodin Todorović biti drugi zamenik", kaže Obradović.

Na sednici u utorak poslanici će glasati o izboru Olivera Dulića iz DS-a. Pored predstavnika vladajuće koalicije podršku njegovom izboru uslovno daje i Liberalno-demokratska partija, kaže šef poslanika LDP-a Čedomir Jovanović.

"Mi očekujemo od predsednika Skupštine da donese promene u naš politički život, pokretanjem inicijative pred Odborom za ustavna pitanja, kojim kao predsednik predsedava, o reformi i izmeni postojećeg Ustava", kaže on.

"Očekujem od predsednika Skupštine da sprovede Zakon o lustraciji, to je ono što G17 nije dozvoljavao u prethodnom mandatu, i očekujemo od predsednika parlamenta da pokrene debatu o odnosu politike i poslovnog sveta i da ažurira rad Komisije za zaštitu konkurentnosti", kaže Jovanović.

Nakon sednice u utorak, poslanici bi, krajem maja, trebalo da usvoje i niz vrlo bitnih zakona, najavio je Rade Obradović. On kaže i da je na konsultacijama dogovoreno i da četiri najvažnija skupštinska odbora pripadnu opoziciji. 

"Mislim da je postignut dogovor da na ćelu Odbora za bezbednost bude Ivica Dačić, na čelu Odbora za finansije Jorgovanka Tabaković, da na čelu Administrativnog odbora bude Dragan Todorović, a da gospodin Jovanović vodi Odbor za zaštitu životne sredine. Mi se ni na koji način nismo mešali u te stvari i to će biti dogovor stranaka koje nisu ušle u vladu", kaže Obradović.

Kandidati za potpredsednike su Božidar Delić iz SRS, Miloljub Albijanić iz G17 plus i Esad Džudžević u ime manjinskih partija. Pre sednice u utorak trebalo bi da budu održane sednice RIK-a i Administrativnog odbora na kojima će na mesta petorice poslanika iz DS-a i G17, koji su postali ministri u tek formiranoj vladi, biti izabrani novi poslanici.

G17 plus: Zašto Jovanović nije sproveo lustraciju

G17 plus najoštrije demantuje neistinite optužbe Čedomira Jovanovića da je G17 plus sprečavao sprovođenje lustracije u Srbiji.

Nedopustivo je da g. Jovanović odgovornost za sprovođenje lustracije prebacuje na druge stranke kada je upravo on bio na vlasti kada je lustraciju trebalo sprovesti. Zakon o lustraciji je donela Skupština Srbije pre četiri godine (maja 2003.) kada je Čedomir Jovanović bio potpredsednik Vlade Srbije. Tada je g. Jovanović imao šansu i zakonsku obavezu da sprovede Zakon o lustraciji.

Danas, Čedomiru Jovanoviću, javnost s pravom postavlja pitanje zašto nije sproveo lustraciju kada je bio na vlasti, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: