"Sporazum možda za nekoliko meseci"

Oli Ren ocenjuje da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU mogao da bude potpisan za nekoliko meseci.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 16.05.2007.

08:15

Default images

Evropski komesar za proširenje Oli Ren ocenio je tokom razgovora sa premijerom Koštunicom, da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU mogao da bude potpisan za nekoliko meseci, saopšteno je iz Vlade. Evropska komisija je spremna da vrlo brzo obnovi pregovore, ali da za potpisivanje Sporazuma Srbija mora da ispuni doboro poznati uslov, kaže Ren.

"Program Vlade je takođe veliki korak ka brzoj obnovi pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji jasno uključuje i punu saradnju sa Haškim tribunalom. Sledeće što želimo da vidimo jeste rigorozna primena tog programa. Kada se to dogodi, odmah ćemo obnoviti pregovore sa Srbijom. Međutim, zaključivanje Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju, zavisi od dobro poznatog uslova – pune saradnje sa Haškim tribunalom", kazao je on.

Tadić je, posle razgovora s Renom, izjavo da ne zna kada će Ratko Mladić i drugi haški optuženici biti izručeni Tribunalu, ali je obećao da će se na tome raditi svim snagama:

"Kao predsednik Srbije preuzimam i svoj deo odgovornosti. Imajući u vidu Savet za nacionalnu bezbednost, kao jednu novu instituciju, insistiraću i na odgovornosti te institucije, kako bi se saradnja okončala što pre. Mogu samo da obećam da ćemo raditi svom snagom, da radimo već od juče, sutra, prekosutra ćemo raditi i pokazati punu ozbiljnost u tom smislu. Srbija nikada neće moći da bude u EU, niti će građani Srbije doseći bolji život ukoliko se ne okonča saradnja sa Haškim tribunalom. To treba da bude jasna informacija za sve građane naše zemlje.“

Prvi zvaničnik s kojim je Ren razgovarao je novoizabrani šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. U vreme njihovog sastanka u Beogradu, u Briselu je parafiran Sporazum o viznim olakšicama za građane Srbije:

"Mogu da kažem sa velikim zadovoljstvom da me je komesar Ren obavestio da, koliko sutra, počinju razgovori o potpunoj liberalizaciji viznog režima sa EU, odnosno dolaska Srbije na 'belu šengen listu', što bi značilo da će naši građani konačno moći bez viza da putuju u zemlje EU.”

Parafiranje sporazuma u Briselu o viznim olakšicama i readmisiji, omogućiće jednostavniju proceduru i jeftinije vize za više kategorije građana, npr. studente, naučnike, poslovne ljude. Ti sporazumi EU i Srbije treba da budu potpisani na jesen i 1. januara stupaju na snagu.

Ren je u Beograd došao sinoć da bi, kako kaže, čestitao Srbiji na novoj vladi i kako bi je ohrabrio u primeni svog programa, imajući u vidu posvećenost evropskim integracijama, intenziviranje ekonomskih reformi, kao i završetak saradnje sa Haškim tribunalom.

Ren: Akcija je bila ozbiljna stvar

U intervjuu za B92 Oli Ren kaže da je Hag ključan za dalji proces integracije Srbije:

"Prvo, postoji već jasno opredeljenje nove vlade, i to je dobro, to je dobra osnova. Drugo, koordinacija bezbednosnih službi je nešto što je u toku i ide uz formiranje Saveta za nacionalnu bezbednost i drugim poboljšanjima u toj strukturi. I treće, ostvarivanje razumne i dobre saradnje sa Haškim tribunalom. Koliko razumem, i to je u toku, uskoro ću dobiti još informacija. To su ključni elementi za nastavak pregovora o stabilizaciji i približavanju i nadam se da ćemo moći veoma brzo da zaključimo da su oni ostvareni i da krenemo dalje."

B92: Kad kažete - veoma brzo, koliko je to brzo?

Ren: Veoma brzo. To sad zaista zavisi od Vlade. Ako u narednih nekoliko dana ili nedelja vidimo da se rigorozno primenjuje program Vlade, spremnost za evropske integracije, spremnost da se završi saradnja sa Haškim tribunalom, onda možemo da napredujemo brzo i nastavimo pregovore, što je put ka članstvu u EU.

B92: Kako vi vidite jučerašnju operaciju vojne službe bezbednosti koja je, navodno, tragala za haškim beguncem Ratkom Mladićem?

Ren: Koliko ja znam, reč je o ozbiljnoj operaciji i očekujem uskoro više informacija o tome. Važno je da nova srpska vlada i svi nadležni budu spremni da u potpunosti sarađuju sa Haškim tribunalom, a ta saradnja uključuje i preduzimanje svih mera koje će dovesti do hapšenja i transfera Ratka Mladića i ostalih begunaca.

B92: Ne mislite, dakle, da je to bila predstava za vaš dolazak?

Ren: Nikako ne mislim. To je ozbiljna stvar i bila je ozbiljna operacija. Naravno, ja želim da čujem konkretnije o tome i kako se sve odvijalo, ali nema sumnje u ozbiljnost te operacije.

B92: Danas ste obavešeni da Srbija ostaje odlučna da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva za Srbiju. Koliko to otežava odnose srbije i unije?

Ren: Ja sam potpuno svestan značaja koji proces odlučivanja o statusu Kosova ima za političku debatu i spoljnu politiku Srbije. Naš stav je da nam je potrebno održivo rešenje bez nepotrebnog odlaganja zato što produžavanje agonije neće nikome pomoći. U isto vreme, to je proces koji se odvija u okviru Saveta bezbednosti UN i verujem da će se to telo uskoro time pozabaviti. Potpuno sam, takođe svestan da niko ne bi trebalo da očekuje da evropska perspektiva Srbije neće pomoći da se od Srbije dobiju ustupci kada je reč o Kosovu. Život tako ne funkcioniše. Slažem se sa onima koji kažu da su to dva odvojena procesa i da se svakim treba baviti pojedinačno. Moj posao je da osiguram da Srbija i srpski narod dobiju veoma konkretnu, opipljivu evropsku perspektivu koja će uskoro moći da se pretoči u realnost. Mislim da je to ono za šta su glasali građani u Srbiji na izborima u januaru. Oni su glasali za Evropu i reforme i želimo da sa njima radimo na tom zajedničkom zadatku.

B92: Hvala vam.

Ren: Želeo bih da čestitam devedesetdvojci 18 rođendan. Pročitao sam knjigu o B92 i poznata mi je značajna i fascinantna istorije radija i televizije. Znam da je i u vreme teške Miloševićeve vladavine, objektivnim inofrmisanjem, B92 odigrao značajnu ulogu u razvoju demokratije u Srbiji. Siguran da će B92 tako nastaviti i narednih 18 godina i još dalje, u evropskoj Srbiji.

Podrška novoj vladi

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana pozdravio je izbor nove vlade Srbije, ističući da očekuje uspešan rad sa njom, izjavila je u Briselu Solanina portparolka Kristina Galjak.

I šef misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad pozdravio je danas formiranje nove, proevropske vlade u Srbiji i naglasio da će misija nastaviti da pruža podršku procesu reformi i izgradnji demokratskih institucija u Srbiji.

"Posle dugog i teškog procesa i skoro četiri meseca nakon parlamentarnih izbora, veoma je dobro da je formirana nova proevropska vlada u Srbiji", izjavio je Urstad, a saopšteno je iz njegove kancelarije.

SAD žele da sarađuju sa Vladom

SAD su privrženi prijatelj Srbije, koji želi da radi sa novom vladom na ključnim pitanjima za naše odnose i budućnost Srbije u evroatlantskim institucijama, saopšteno je iz Ambasade SAD u Beogradu.

"Vlada 'nove prolećne koalicije', koja od danas preuzima izvršnu vlast, suočava se sa važnim izazovima u cilju ispunjenja aspiracija naroda Srbije", navodi se u saopštenju.

"Nameravamo da radimo sa novim članovima Vlade na razvoju zajedničke agende okrenute ka budućnosti, koja uključuje ekonomski razvoj, regionalnu stabilnost, ispunjavanje međunarodnih obaveza Srbije i bolji život za sve građane", zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: