Nova Vlada Srbije

Skupština Srbije izabrala je sinoć novu Vladu, koja je danas održala prvu sednicu. Sednica Skupštine 22. maja.

Izvor: B92

Sreda, 16.05.2007.

08:13

Default images

Za izbor Vlade, od prisutna 244 poslanika, glasala su 133, protiv je bilo 106, uzdržana su bila tri poslanika, a dva nisu glasala. Nakon izbora, članovi Vlade su položili zakletvu. Samom izboru prethodila je višesatna rasprava zbog informacije o potrazi za haškim optuženikom Ratkom Mladićem u centru Beograda. Uprkos tim problemima, Vlada je ipak izglasana i za premijera je još jednom izabran Vojislav Koštunica.

U 11.30 novi ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić preuzeo je dužnost od dosadašnjeg šefa diplomatije Vuka Draškovića.

Jeremić je izjavio da će spoljna politika Srbije biti "politika kontinuiteta". "Spoljna politika Srbije neće se menjati ni za jotu u odnosu na onu koja je vođena do sada", rekao je Jeremić.

Spoljnopolitički prioriteti Srbije u narednom periodu biće evropske i evroatlantske integracije Srbije, regionalna saradnja i stabilizacija regiona, "koja je jedino moguća uz pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo", naveo je on.

Jeremić je zahvalio svom prethodniku na svemu što je učinio na predstavljanju Srbije u Evropi i svetu, kao i za Ministarstvo spoljnih poslova, i izrazio nadu da će kao novi ministar "moći da se oslanja na njegovo znanje, mudrost i iskustvo".

Drašković je izrazio zadovoljstvo što će politika novog ministra biti nastavak politike započete nakon 5. oktobra 2000. i rekao da je to "i očekivao, jer bi drugačije bilo nemoguće".

"Siguran sam da možemo da idemo samo jednim putem, a to je put Srbije u Evropi i Evrope u Srbiji", rekao je Drašković.

Dejan Mihajlov ostaje generalni sekretar Vlade

Vlada Srbije danas je održala svoju prvu sednicu, kojoj je predsedavao predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica.

Vlada je na današnjoj sednici postavila Dejana Mihajlova za generalnog sekretara Vlade.

Vlada je donela rešenja o prestanku dužnosti državnih sekretara iz prethodnog saziva Vlade.

Članovi Vlade Srbije iz Demokratske stranke danas su, pre prve sednice Vlade, položili cveće na mesto gde je ubijen premijer Zoran Đinđić.

Liberalno demokratska partija saopštila je danas da je izbor Dejana Mihajlova za generalnog sekretara Vlade "skandalozan potez" i da potvrđuje da je nova vlada daleko od politike koja će Srbiju uvrstiti u red demokratskih, proevropskih zemalja.

"Još šokantnije", za LDP je, to što je vlada u kojoj je većinski zastupljena Demokratska stranka podržala izbor osobe koja je "jedan od najvećih protivnika politike za koju se zalagao premijer Zoran Đinđić".

Dogovor o daljem radu

Nakon što je Skupština sinoć pred ponoć, izborom Vlade, završila tromesečnu konstitutivnu sednicu, u Skupštini su danas nešto posle podneva počele konsultacije šefova poslaničkih klubova o daljem radu Skupštine.

Očekuje se da će se šefovi poslaničkih grupa dogovoriti kada će biti održana sednica na kojoj će biti izabrani novi predsednik parlamenta i još tri potpredsednika. Šefovi poslaničkih klubova dogovoriće se i o popunjavanju skupštinskih odbora.

Demokratska stranka predložila je Olivera Dulića za mesto predsednika, na koje je u nedelju, posle višečasovne rasprave o zahtevu za njegovo razrešenje, ostavku podneo Tomislav Nikolić.

U međuvremenu, poslanica Demokratske stranke Nada Kolundžija rekla je sinoć Tanjugu da je imenovana za novog šefa poslaničkog kluba te stranke u Skupštini Srbije.

Poslanici Demokratske stranke izabrali su novog čelnika poslaničkog kluba, jer su dosadašnji šef, Dušan Petrović, i njegov zamenik, Milan Marković, imenovani za ministre u novoj vladi.

Džudžević potpredsednik parlamenta

Poslanik Koalicije Lista za Sandžak Esad Džudžević biće novi potpredsednik Skupštine Srbije, pošto je Liberalno demokratska partija ustupila svoje mesto predstavnicima manjina.

"Na konsultacijama je postignuta načelna saglasnost da manjinski poslanički klub i vojvođanski klub iniciraju da predstavnik Liste za Sandž bude jedan od šest potpredsednika, a unutar klubova je dogovoreno da to budem ja", rekao je Džudžević novinarima u skupštini.

On je rekao i da je postignut dogovor da manjinski klub dobije mesto predsednika Odbora za međunacionalne i da će predsednik biti Rajko Đurić iz Unije Roma Srbije.

Poslanik Liste za Sandžak Bajro Omeragić rekao je da je prisustvovao sednici vlade, na poziv premijera Vojislava Koštunice, i u svojstvu predsednika Saveta za ravnomerni regionalni razvoj. On je najavio da će Lista učestvovati u vladi na nivou državnih sekretara.

Novi funkcioneri

Koktel posle izbora vlade (Fonet)
Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije je Božidar Đelić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić, a ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Ministar finansija je Mirko Cvetković, ministar pravde Dušan Petrović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Slobodana Milosavljević, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i ministar rudarstva i energetike je Aleksandar Popović.

Ministar za infrastrukturu je Velimir Ilić, ministar telekomunikacija i informatičkog društva Aleksandra Smiljanić, ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo, ministar za rad i socijalnu politiku je Rasim Ljajić.

Ministar nauke je Ana Pešikan, ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin, ministar prosvete Zoran Lončar, ministar omladine i sporta je Snežana Samardžić-Marković, ministar kulture Voja Brajović i ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Ministar vera je Radomir Naumov, ministar dijaspore je Milica Čubrilo, ministar za Kosovo i Metohiju je Slobodan Samardžić i ministar bez portfelja zadužen za Nacionalni investicioni plan Dragan Đilas.

Leon Kojen je danas saopštio da je juče odbio ponudu da, zajedno sa novoizabranim ministrom Slobodanom Samardžićem, vodi novoformirano Ministarstvo za KiM. "Ponudu sam odbio imajući u vidu kadrovska rešenja u Vladi", kazao je kratko za Betu Kojen.

Kojen je takođe podneo ostavku na članstvo u pregovaračkom timu za Kosovo, potvrdio je agenciji Beta.

Kojen je sredinom aprila podneo ostavku na mesto političkog savetnika predsednika Borisa Tadića i najavio ostavku na mesto koordinatora državnog tima za pregovore o statusu Kosova.

Nova sednica Skupštine u utorak, 22. maja

Sednica Skupštine Srbije najverovatnije će biti zakazana za utorak, 22. maj, odlučili su šefovi poslaničkih klubova.

Kako je za B92 potvrđeno u republičkom parlamentu, na dnevnom redu trebalo bi da bude izbor predsednika, potpredsednika, skupštinskih delegacija i okončanje formiranja odbora dopunom tih tela poslanicima iz redova DS-a, DSS-a, G17 plus i LDP-a, koji nisu želeli da učestvuju u radu odbora dok je predsednik parlamenta bio Tomislav Nikolić iz Srpske radikalne stranke.

Kandidat za predsednika Skupštine je poslanik DS-a Oliver Dulić, dok je kandidat G17 plus za potpredsednika parlamenta Miloljub Albijanić. Liberalno-demokratska partija svoje pravo na potpredsednika prepustila je strankama manjina, a Srpska radikalna stranka ima pravo na još jedno potpredsedničko mesto, nakon ostavke Tomislava Nikolića na mesto predsednika.

Konsultacije šefova poslaničkih klubova nastavljaju se sutra u podne.

Dimitrijević: Bojim se "feudalizacije" u Vladi

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević izjavio je, povodom sinoćnjeg formiranja Vlade Srbije, da se jedino boji feudalizacije u Vladi, jer je već "duboko usađena".

"Za to je kriva jedna stranka koja se uvek izvuče bez velikih oštećenja, G17 plus", rekao je Dimitrijević u emisiji Kažiprst Radija B92.

Prema Dimitrijeviću, princip G17 plus je bio "da je ministrovo ministarstvo totalno - ceo kadar od vrha do dna". On je dodao da je to onda "konfederacija ministara kakvu ste imali pod ovom vladom - svaki ministar radi ono šta hoće".

Pri tom, "nemate utisak da postoji politika Vlade, sem oko ovih najkrupnijih fraza, gde mogu da se dogovore sve stranke", kao što je pitanje Kosova i Metohije, kazao je Dimitrijević.

"Vlada može dugo da potraje"

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stoiljković rekao je da novoformirana vlada može relativno dugo da potraje zato što je "zasnovana na ravnoteži interesa i uzajamnog uslovljavanja".

Stoiljković je izjavio Tanjugu da će nova vlada, ukoliko bude prebrodila početne tenzije oko konstituisanja vlasti i statusa Kosova, kao i prve socijalne udare zbog plaćanja korisnicima budžeta u narednih nekoliko meseci, dugo potrajati.

On je komentarišući proces formiranja Vlade, kazao da nije očekivao "ovoliku dramaturšku razradu stvari" u poslednjih deset dana, kao i da "nije očekivao da će Demokratska stranka Srbije ući u 'dil' sa radikalima".

Prema njegovim rečima, struktura nove vlade i podela resora je izvršena prema onome što su tri stranke (DS, DSS-NS i G17) ostvarile na januarskim parlamentarnim izborima.

Stoiljković, uprkos tome što smatra da Vlada ima veliki broj članova, tvrdi da je podela resora "normalna", jer je stranka koja je dobila premijera morala da se odrekne većine ključnih ministarstava i da dozvoli da pojedinačno najjača stranka dobije formalno najviše ministarstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: