LONDONSKO "SUDJENJE" MILOSEVICU BEZ PRESUDE

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2001.

17:35

Default images
Na "simulaciji" sudjenja bivsem jugoslovenskom predsedniku, koje je priredio londonski Radio 4, zakljuceno da u dvocasovnoj raspravi nije prezentovano dovoljno dokaza za presudu, te da na Haskom tribunalu ostaje da utvrdi istinu o dogadjajima na Kosovu i presudi Milosevicu i ostalim optuzenima, javlja SENSE.

Trojica uglednih britanskih profesora prava - Dzef Gilbert, Robert Mekpik i Kolin Vorbrik, koji su se nasli u ulozi sudija na simulaciji procesa Slobodanu Milosevicu, zakljucili su da dokazi koji su im predoceni na dvocasovnoj "radio-raspravi" nisu dovoljni za donosenje bilo kakve odluke. "Ne radi se o tome da tvrdimo da Milosevic nije kriv vec da nam, ono sto smo danas culi, nije pruzilo relevantnu osnovu za donosenje odluke da li bi trebalo da mu se sudi za zlocine na Kosovu", objasnio je sudija Mekpik . Sudija Gilbert zakljucio je sudjenje recima: "Na sudu u Hagu, koji je jedini za to nadlezan, ostaje da utvrdi cinjenice i donese presudu".

U svojstvu svedoka na "simuliranom" sudjenju pojavili su se Dzejms Rubin pomocnik americkog drzavnog sekretara u vreme kosovskog konflikta, Megi O'Kejn, novinar Gardijana koja je izvestavala sa Kosova, Jeta Dzara sadarnik BBC sa Kosova, Marko Gasic aniliticar u Srpskom informativnom centru u Londonu, Branislav Ivkovic bliski saradnik Slobodana Milosevica i potpredsednik SPS i petnaestogodisnji Toni Hadza izbeglica sa Kosova cijeg su brata srpski vojnici, pred njim, pretukli i ubili. Tuzilac na ovom sudjenju koje se uzivo moglo pratiti na internetu, bio je Dzefri Robertson profesor na Birkbeck koledzu a branilac Entoni Srajvener, bivsi predsednik britanske Advokatske komore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: