Širak se oprašta od nacije

Francuski predsednik Žak Širak oprostiće se u večerašnjem televizijskom obraćanju od nacije nakon 12 godina.

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2007.

20:27

Default images

Širakovo obraćanje naciji događa se pred sutrašnju ceremoniju inauguracije novog francuskog predsednika, Nikole Sarkozija. Dok Sarkozi radi na sastavu nove vlade, koja bi trebalo da bude poznata najkasnije do ponedeljka, dosadašnji premijer Dominik de Vilpen se sprema da Širaku podnese ostavku u toku popodneva, shodno proceduri prilikom smene državnog vrha.

Prelazak vlasti sa Širaka na Sarkozija ne označava samo smenu generacija na desnici, koja poslednjih pet godina ima većinu u vladi, već i kraj burne tridesetogodišnje veze dvaju političara.

Razlaz Sarkozija i Širaka počelo je 1995. godine, nakon “izdaje” Sarkozija koji je podržao Eduarda Baladira protiv Širaka u predsedničkoj kampanji.

Širak se do poslednjeg časa ustezao da javno podrži Sarkozijevu kandidaturu, a kada se, ipak, odlučio na to, učinio je to u kratkom i hladnom televizijskom obraćanju.

Sarkozi, pak, nije nijednom pomenuo ime svog prethodnika u govoru nakon proglašenja njegove pobede na izborima 6. maja.

Poslednji dani uoči zvanične smene vlasti protekli su, međutim, u pomirljivoj atmosferi. Dva predsednika Francuske učestvovala su rame uz rame na prošlonedeljnoj proslavi Dana ukidanja ropstva.

Ceremonija smene vlasti počinje sutra u 11 sati prema strogo utvrđenom ritualu. Jedina novina je odluka Sarkozija da ukaže počast 35-orici streljanih pripadnika Pokreta otpora iz Drugog svetskog ratna, nedaleko od Bulonjske šume.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: