“NJUJORK TAJMS”: CRNA GORA DUBOKO PODELJENA

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2001.

13:29

Default images
Americki mediji saglasni su oceni da je pokret za nezavisnost Crne Gore dobio podsticaj na izborima. "Djukanovic je iskoracio ka nezavisnosti, ali i lideri projugoslovenske opozicije izjavljuju da su zadovoljni izbornim rezultatima", javio je Americki nacionalni radio, najavljujuci u izvestaju iz Podgorice koaliciju vladajuce DPS s liberalima i partijama Albanaca u formiranju Vlade i predvidjenim daljim potezima od kojih se ocekuje da ce dovesti do stvaranja jos jedne nove drzave na prostoru bivse Jugoslavije. Si-En-En je takodje konstatovao, pozivajuci se na prve rezultate, da i Djukanoviceve i Bulatoviceve snage proglasavaju izborni ishod svojom pobedom. "U ovoj situaciji, jedino je izvesno da ce rasplet u Crnoj Gori neposredno uticati i na politicku buducnost predsednika Jugoslavije Vojislava Kostunice. "Ako Crna Gora krene svojim nezavisnim putem, Kostunicina funkcija predsednika Federacije bice ukinuta. Mnogi politicari i analiticari spekulisu da ce Kostunica, u tom slucaju, pokusati da postane predsednik nezavisne Srbije", navodi Si-En-En. "Izborni glasovi pokazuju da Crna Gora naginje ka nezavisnosti", navodi “Njujork tajms” u izvestaju iz Podgorice, prenoseci izjavu Mila Djukanovica o "znacajnom koraku napred" posle nezvanicne potvrde da ce trojna koalicija zagovornika nezavisnosti imati vecinu u novom skupstinskom sazivu Crne Gore. "Ubedljiv izborni rezultat omogucice Djukanovicu vise fleksibilnosti da pregovara s Beogradom, kao i luksuz da bira vreme za referendum. Tesna razlika znacice bolne pregovore s koalicionim partnerima i pritisak onih koji su protiv nezavisnosti", pise list, uz zakljucak da prvi izborni rezultati pokazuju da crnogorski narod ostaje "duboko podeljen" oko pitanja izdvajanja iz Jugoslavije, javlja Sense.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: