DSS: DS da prihvati naš predlog

Predsedništvo DSS-a pozvalo je večeras DS i G17 plus da prihvate "kompromisni predlog" DSS-a za formiranje nove vlade Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 06.05.2007.

09:32

Default images

"Nažalost, DS je danas drugi put bez ikakvog objašnjenja obavestila DSS da odbija njen predlog", navodi se u saopštenju DSS posle sednice predsedništva te stranke, na kojoj su se razmatrali dalji koraci u pregovorima o formiranju nove vlade.

"Pošto za sada ne postoji racionalno objašnjenje zašto se blokira dogovor oko formiranja vlade, prirodno se postavlja pitanje da li razjašnjenje leži u javnim izjavama stranih zvaničnika u kojima se sugeriše kako bi trebalo da izgledaju konkretna rešenja za službe bezbednosti u novoj vladi", saopšteno je iz DSS-a.

Stranka G17 plus najavila je večeras da će napustiti razgovore o formiranju vlade ukoliko se izabere predsednik parlamenta na osnovu glasova DSS, SRS i SPS.

U jučerašnjim pregovorima DS-a, DSS-a i G17 plus o budućoj vladi u opticaju su bile dve ponude, ali dogovor ipak nije postignut. Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica danas je izjavio Tanjugu da ta stranka nije čula "ni jedan racionalan argument zašto je olako i preko kolena odbijen predlog DSS-a za formiranje vlade".

"Umesto pristupanju dogovoru o predlogu DSS-a, koji je napravljen uvažavajući prethodne predloge DS i G17 plus, potpuno neobjašnjivo DS je izašao sa novim predlogom koji zapravo potire sve što je u dosadašnjim pregovirioma bilo urađeno, vraćajući sve na početak", rekao je Koštunica.

Lider DSS-a je rekao da je DS onemogućio formiranje vlade i preuzeo na sebe veliku odgovornost.

Danas nešto kasnije, na proslavi Đurđevdana - stranačke slave, Koštunica je izjavio da je predlog Dš-a o formiranju nove vlade "uravnotežen i fer", kao i da predstavlja najbolje rešenje da se dođe do nove vlade. 

On je rekao da će u toku dana biti održano predsedništvo stranke na kojem će biti razmotreni dalji koraci u pregovorima oko formiranja nove vlade.

Lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je na stranačkoj slavi Đurđevdan u Zrenjaninu da je ta stranka spremna da potpiše koalicioni sporazum koji podrazumeva da u sektoru bezbednost postoji međusobna kontrola. Tadić je rekao da bi taj sporazum obuhvatio i ustupanje premijerskog mesta DSS-u, i dodao da DS neće odustati od strateških ciljeva koji podrazumevaju što skorije pristupanje Srbije EU i odbranu integriteta zremlje.

On je kazao da će ispuniti svoju ustavnu dužnost i parlamentu predložiti mandatara za sastav vlade.

Kako su agenciji Beta rekli obavešteni izvori u DS-a, toj stranci bi bilo neprihvatljivo da ministar odbrane u novoj vladi, koji bi prema predlogu demokrata bio iz Demokratske stranke Srbije, menja generale na ključnim pozicijama u Vojsci Srbije.

"Mi smo se saglasili da, ako DS bude na čelu ministarstva unutrašnjih poslova, direktor policije ne bude promenjen, odnosno da ostane sadašnji. Takođe, postoji saglasnost da se ne menja šef Bezbednosno-informativne agencije", rekao je taj izvor.

Prema tumačenju te ponude, DS smatra da u takvim uslovima dogovor o formiranju vlade nikako ne može da podrazumeva promene u vojnom vrhu države.

"Načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš nije ime i prezime, već jedan od od pet principa koji koji se tiču evroatlanskih integracija. Njegovom smenom, ti principi bi bili pogaženi", prenosi agencija reči svog izvora.

Dinkić: BIA-u da vodi nestranačka ličnost

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je za večeras B92 da je liderima DS i Dš Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici uputio predlog da direktor BIA bude nestranačka ličnost, kako bi se prevazišla kriza u pregovorima.

"Za G17 je nedopustivo da se rad BIA-e politizuje. Direktora BIA-e bi trebao da bude nezavisni, nestranački, stručnjak koji bi se birao konsenzusom predsednika i premijera. On bi morao da radi u nacionalnom interesu, a ne u interesu bilo koje stranke."

Dinkić je rekao da Vojislav Koštunica i Boris Tadić nemaju pravo da građanima Srbije oduzmu evropsku perspektivu.

"Za G17 je neshvatljivo da su pregovori o formiranju većinske demokratske vlade pred kolapsom zato što DS i Dš ne mogu da se dogovore o kadrovskim rešenjima u BIA-i. Zbog toga sam i Koštunici i Tadiću uputio predlog G17 za prevazilaženje krize u pregovorima."

"Nadam se da će u ovom kritičnom trenutku za dalji razvoj demokratije u Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica pokazati odgovornost prema građanima koji su za njih glasali zbog demokratskih predznaka u imenima njihovih stranaka, a ne samo prema sopstvenim partijskim kolegama čiji interesi moraju biti sporedni", objasnio je Dinkić za B92.

Vlada ili izbori, pitanje je sad

U ovom trenutku nije jasno da li će lideri proevropskih stranaka još jednom sesti za pregovarački sto i pokušati da prevaziđu razlike ili će biti održani novi izbori. Ukoliko Skupština Srbije do 14. maja ne izabere novu Vladu, parlament se automatski raspušta i predsednik države je obavezan da raspiše parlamentarne izbore.

Inače, nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije, na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik parlamenta, zakazan je za sutra.

Ministar za kapitalne investicije i lider NS-a Velimir Ilić rekao je danas na stranačkoj slavi DSS-a da će Srbija biti bliža raspisivanju novih izbora ako se stranke demokratskog bloka danas ne dogovore o formiranju nove vlade. On je novinarima rekao da će se ishod pregovora o formiranju nove vlade znati do sutra ili do kraja dana. 

On je juče kazao da će njegova stranka, ako ne dođe do dogovora o budućoj vladi, na sednici skupštine za predsednika parlamenta podržati zamenika predsednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića, ali je danas pojasnio da eventualna podrška Nove Srbije izboru Nikolića za predsednika skupštine ne znači automatski da će doći i do koalicije takozvanog "narodnjačkog bloka" i radikala.

Ilić smatra da je dobro da se sutra okonča konstituisanje parlamenta i izabere predsednik kako bi Srbija imala još jednu instituciju u slučaju da se ne formira vlada i raspišu novi izbori.

Nikolić je juče izjavio da radikali ne žele da ulaze u koaliciju sa Demokratskom strankom Srbije, kako bi nova vlada bila formirana i da o tome razgovora nije bilo: "Takvih razgovori nema, a neće ih ni biti, to je samo u domenu teorije, jer posle tri ili četiri meseca pregovaranja sa Borisom Tadićem, Vojislav Koštunica ne može da ubedi Srbiju da može da uđe u vladu sa radikalima".

Dačić: Koštunica da napravi većinu sa SPS i SRS

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić pozvao je predsednika Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunicu da novu vladu formira sa predstavnicima socijalista i radikala.

Na proslavi stranačke slave DSS-a, on je novinarima rekao da bi takva vlada imala stabilnu većinu, ali da nije bilo formalnih razgovora o formiranju takve koalicije.

Dačić je kazao da će sutrašnja sednica skupštine pokazati da li u Srbiji postoji parlamentarna većina ili će biti neophodno da se raspišu novi izbori. 

Lider SPS-a je kazao da funkcioner Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić nije zvanično kandidat za predsednika skupštine i da će se socijalisti o eventualnoj podršci Nikoliću izjasniti kada i ako se on bude kandidovao.

"Ukoliko neko bude želeo podršku socijalista, neka nam se obrati i zatraži podršku i mi ćemo se onda izjasniti", rekao je Dačić.

Koštuničina "neželja"

Milan Nikolić iz Centra za proučavanje alternativa ocenjuje za B92 da sada nastupa odlučan period – odnosno da li će vlada biti napravljena ili ne. On smatra da Vojislav Koštunica u stvari ne želi da formira vladu.

"Mislim da je najjači element u ovoj igri 'neželja' Vojislava Koštunice  da bude premijer u vreme formalnog gubitka Kosova, on ne želi da uđe u istorijske čitanke kao čovek za vreme čije se straže Kosovo izgubilo. Moguće da na kraju prevagne ipak neki racio i razum, kao i - kada se radi o Koštunici - pritisak nekih mlađih članova vođstva DSS-a. Ali, ipak mislim da će prevladati iracionalan strah Koštunice", kaže Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: