I DS i DSS odbili predloge

Kako saznaje B92, Predsedništvo DSS odbilo je novu ponudu DS za raspodelu resora u vladi. S druge strane, i DS je odbio predlog DSS-а.

Izvor: B92, Beta

Subota, 05.05.2007.

09:59

Default images

Prethodno, pre večerašnje odluke DSS-a, predsednik DS-a Boris Tadić odbio je Koštuničin predlog za podelu ministarstava u vladi i poslao svoju ponudu. Prema ponudi DS-a, DSS-u bi pripala mesta premijera, ministra odbrane, ekonomskih odnosa sa inostranstvom, kapitalnih investicija, ministarstvo za Kosovo, za državnu upravu i lokalnu samoupravu kao i ministarstva prosvete, vera i dijaspore

Šef BIA-e, prema predlogu DS-a, ostao bi Rade Bulatović iz DSS-a, dok bi mu zamenik bio iz DS-a. I direktor policije ostao bi isti, Milorad Veljović.

DS bi prema tom predlogu dobio potpredsednika vlade za evropske integracije, MUP, finansije, spoljne poslove, pravdu, energetiku, trgovinu, rad, zatim ministarstvo za socijalnu politiku, za ekologiju, kulturu, ljudska i manjinska prava, potom ministarstvo za ravnomeran regionalni razvoj (koordinator NIP-a) i poljoprivrede.

G17 plus bio bi bio zadužen za četiri ministarstva: ekonomiju, nauku, zdravlje, sport i omladinu.

DS bi dobio i Direkciju za javne puteve. Vladina Kancelarija za odnose sa javnošću bila bi pod ingerencijom DS-a, dok bi portparol premijera bio iz DSS-a.

Radovan Jelašić bi do daljeg ostao guverner NBS-a, dok bi se članovi Saveta guvernera bili iz DS-a i DSS-a.

Takođe, Zdravko Ponoš ostao bi načelnik Generalštaba Vojske Srbije, na čemu insistira predsednik Srbije. Nakon što je DSS odbio poslednju današnju ponudu DS-a, nije jasno da li će lideri tri stranke još jednom sesti za pregovarački sto i pokušati da prevaziđu razlike ili slede novi parlamentarni izbori.

Mladenović: Predlog DSS-a

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović potvrdio je agenciji Beta da je ta stranka ponudila DS da koalicija DSS - Nova Srbija dobije premijersko mesto i sedam ministarskih mesta, dok bi DS dobio mesto potpredsednika vlade i 12 ministarskih fotelja.

Prema navodima nedeljnog izdanja Večernjih novosti, koje je Mladenović potvrdio, G17 plus bi u budućoj vladi dobio četiri ministarstva, a predsednik Skupštine Srbije bi bio iz DS-a.

DSS je predložio da upravljanje Bezbednosno-informativnom agencijom bude podeljeno prema duplom ključu, što znači da bi se u odredjenom vremenskom periodu smenjivali direktor i zamenik direktora, koji bi imali ista zakonska ovlašćenja.

Savet za nacionalnu bezbednost, koji koordinira sve bezbednosne strukture, predvodio bi lider DS-a Boris Tadić.

DS bi, prema predlogu DSS-a, dobio ministarstva finansija, odbrane, inostranih poslova, pravde, rudarstva i energetike, trgovine, nauke, socijalne politike, telekomunikacija, ekologije, sporta i omladine i dijaspore.

DSS i NS bi dobile, pored premijerskog mesta, ministarstva unutrasnjih poslova, poljoprivrede, državne uprave, Kosova i Metohije, kapitalnih investicija, prosvete i vera.

Za G17 plus je predvidjeno da dobiju ministarstvo ekonomije (obuhvata privredu, turizam, ekonomske odnose sa inostranstvom), zdravstva, rada i zaposljavanja i kulture.

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica ocenio je da predlog te partije za formiranje vlade predstavlja dobru, kompromisnu i uravnoteenu ponudu i da je, uz dobru i iskrenu volju koalicionih stranaka, moguće formirati vladu.   

"Javnost je upoznata sa iznetim predlogom i mislim da se može zaključiti da je to dobra, kompromisna i uravnotežena ponuda" zaključio je Koštunica u izjavi Tanjugu.

Nikolić: Nema razgovora s DSS-om

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je danas da ta stranka ne želi da ulazi u koaliciju sa Demokratskom strankom Srbije, kako bi nova vlada bila formirana i da o tome "razgovora nije bilo, niti će ih biti".

"Takvih razgovora nema, a neće ih ni biti, to je samo u domenu teorije, jer posle tri ili četiri meseca pregovaranja sa Borisom Tadićem, Vojislav Košunica ne može da ubedi Srbiju da može da udje u vladu sa radikalima", rekao je Nikolić Tanjugu.      

Nikolić ja ocenio da je Srbija bliža izborima nego novoj vladi, ali bi, kako je rekao, zato bilo važno završiti konstituisanje parlamenta do kraja.  

Navodeći da ponuda SRS da se konstituiše Skupština još važi, Nikolić je ponovio da je ponuda radikala da on bude predsednik Skupštine, kao predsednik poslaničke grupe najjače parlamentarne stranke.

"Odgovaram pred gradjanima Srbije, Skupština će biti vodjena potpuno demokratski, u skladu sa Ustavom, a onog časa kada se skupi 126 poslanika i zatraže sednicu da bi konstituisali Vladu, treba zakazati sednicu Narodne skupštine", rekao je Nikolić.

Dinkić posredovao u nastavku pregovora

Posle neuspeha sastanka Tadića, Koštunice i Dinkića, lider G17 plus Mlađan Dinkić sinoć je pokušao da druga dva lidera ubedi da nastave pregovore.

Mlađan Dinkić je zajedno sa stranačkim kolegom Tomicom Milosavljevicem pokusavao da ubedi Tadića da se nasamo vidi sa liderom DSS Vojislavom Koštunicom i da u direktnom razgovoru prevaziđu sve trenutne razlike u procesu formiranja nove vlade.

Izvori B92 navode da je Boris Tadić rekao da je spreman da nastavi pregovore o vladi. Prema našim saznanjima, Dinkić je tokom popodneva bio u telefonskom kontaktu sa Kostunicom u pokušaju da dogovori novi zajednicki susret.

Do prekida pregovora o vladi došlo je nakon što su se Tadić i Koštunica razišli u vezi s pitanjem budućeg rada policije i Bezbednosno informativne agencije, kao i kadrovskih rešenja za ova dva resora.

Tri lidera, kako je B92 vec informisao javnost, srela su se do sada pet puta. Na dva sastanka koja su održana pre prvomajskih praznika dogovoren je program Vlade.

Do pat pozicije došlo je nakon što je Koštunica juče poručio da zeli da DSS-ovi ljudi Jočić i Bulatović ostanu da vode policiju i BIA, i da Velimir Ilić mora da dobije ministarstvo za saobraćaj.

Ukoliko se,  i nakon ovog vikenda dogovor o vladi ne postigne, mogući su drugi aranžmani, čiji bi obrisi mogli da se vide u ponedeljak, kada će se održati sednica Skupštine.

I dalje se ne zna da li će, kako su mediji do sada mnogo puta nagađali, DSS podržati izbor Tomislava Nikolića za predsednika parlamenta.

Dačić pozvao Koštunicu da napravi dogovor sa SRS

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić pozvao je danas lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunicu da pokuša da napravi dogovor o novoj vladi Srbije sa Srpskom radikalnom strankom.

Dačić je, na konferenciji za novinare, kazao da bi u takvoj vladi eventualno mogao da učestvuje i SPS i dodao da "nije interes Srbije da ide na ponovljene parlamentarne izbore".

"Nikakvih dogovora između ovih stranaka nije bilo, ali smatram da bi takva vlada bila stabilnija od bilo koje druge vlade", dodao je predsednik SPS-a.

Povodom zakazivanja sednice Skupštine Srbije za ponedeljak, 7. maj, Dačić je rekao da to ne znači da je postignut dogovor o tome ko će biti novi predsednik parlamenta ili o izboru vlade.

Vučićeva: Sednica zakazana posle konsultacija

Borka Vuèiæ (FoNet)
Predsedavajuća u Skupštini Srbije Borka Vučić izjavila je da je sednicu parlamenta, koja će biti održana u ponedeljak, zakazala posle konsultacija sa svim političkim strankama i u skladu s procedurom.

U izjavi "Građanskom listu" ona je izrazila optimizam da će Srbija uskoro dobiti vladu, ali nije želela da kaže zašto je izabrala upravo ponedeljak za zasedanje.

"Šta fali ponedeljku? To je radni dan kao i svaki drugi. Meni je isto žao što je ponedeljak u pitanju jer treba da idem na neku sahranu. Ali, mora da se radi", rekla je Borka Vučić.

Ona je navela i da sigurno neće biti potpredsednica Skupštine Srbije kada parlament konačno bude konstituisan, navodeći "da je tako nešto uopšte ne zanima".

"Mislim da ću biti član nekog finansijskog odbora jer u tom poslu imam dosta iskustva", kazala je Borka Vučić.

Blagojević: Saradnja DSS i SRS nije izvesna

Gost Poligrafa b92, programski direktor CESIDa Marko Blagojević, međutim, ne misli da je saradnja DSS SRS izvesna, čak i nakon neuspeha pregovora o vladi.

"Ja samo postavljam pitanje zašto bi to radikali hteli, s jedne strane, a sa druge strane znam da to nije u dugoročnom strateškom interesu DSS-a, zato što DSS s tim može da dobije vlast koja je opterećena interesima radikala i time kako njih birači vide i kako oni cene podršku svojih birača politici..

"Dakle, prosto mislim da čak i na kratak rok DSS takvom koalicijom gubi, ali ponovo se vraćamo na ono što je priča od početka: sve važi ukoliko se vodite pravilima logičnog i racionalnog ponašanja u politici, a često u Srbiji znaju da emocije presude, a ne ono što je racionalno zaključivanje na osnovu nekakvih interesa koji su krajnje logični", kazao je on.

Marko Blagojević nije isključio mogućnost da partije demokratskog bloka postignu dogovor o formiranju nove vlade, ali je dodao da je raspisivanje novih izbora jedino racionalno rešenje.

Blagojević kaže da bi novi izbori, bez poslaničke plata na koje Srbija mesečno izdvaja oko 500 hiljada evra, mogli da koštaju oko 12 miliona evra:

"Da budem iskren: koliko to god glupo zvučalo, to je jeftino i to je smešna suma u odnosu na štetu koju Srbija može da trpi zbog toga što u ovoj zemlji godinu dana, podsetiću vas, godinu dana u ovoj zemlji, ako izbori budu ponovljeni, institucije ne funkcionišu. Jedina funkcionalna institucija je predsednik države".

Marko Blagojević ocenjuje da bi Srpska radikalna stranka ostvarila bolji rezultat na eventualnim ponovljenim izborima jer bi glasači demokratskog bloka bili nedovoljno motivisani da ponovo izađu na izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: