Erler: UN odlučuju o rezoluciji

Odgovornost za rešavanje statusa Kosova imaju Ujedinjene nacije, kaže zamenik ministra spoljnih poslova Nemačke.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.05.2007.

13:53

Default images

Gernot Erler kaže da će se tamo odlučiti da li će biti doneta nova rezolucija koja će zameniti Rezoluciju 1244. Erler je na konferenciji za novinare rekao da je svoje sagovornike u Beogradu, u ime Nemačke kao predsedavajuće Evropskoj uniji, obavestio o poziciji svih 27 država članica Unije, koje smatraju da je plan Martija Ahtisarija kompromis za koji ne postoji razumna alternativa.

On je dodao da, kada to kaže, misli na položaj manjinskih zajednica.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica je, tokom susreta sa Erlerom, rekao da je predlog Srbije o "nadgledanoj autonomiji" najbolje rešenje za Kosovo i ceo region.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Koštunica je naveo da je to rešenje "pravi kompromis" i da je u skladu sa Poveljom UN i "njenim osnovnim principom garantovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta država, kao i sa Ustavom Srbije i svim evropskim vrednostima".

A predsednik Srbije Boris Tadić rekao je, tokom razgovora sa Erlerom, da se Srbija protivi nezavisnosti Kosova i Metohije i zalaže za kompromisno, balansirano i pravedno rešenje budućeg statusa pokrajine, koje neće destabilizovati region.

Erler je preneo Tadiću da Nemačka snažno podržava evropsku i evroatlansku budućnost Srbije, naglašavajući da je neophodno što pre obnoviti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju.

Busek: Srbija nema predlog

Koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek kaže da Srbija do sada zapravo nije iznela predlog za status Kosova.

"O statusu Kosova se pregovaralo više od godinu dana, a srpska strana za to vreme nije počela stvarno da pregovara. Jedino je rečeno da je Kosovo deo Srbije, a to nije dovoljno i nije rešenje problema. Ja ne vidim srpski predlog na stolu", rekao je Busek za Večernje novosti.

Busek je odgovorio da suštinska autonomija "nije rešenje problema jer su Srbi su ukinuli autonomiju u prošlosti i nikada je nisu vratili".

"Postoji samo jedan predlog koji ima smisla, a koji je još ranije izneo Vuk Drašković, u kom se navode dva principa, a to su da nema stolice u UN i da nema izmena granica, dok sa ostalim mogu da rade šta hoće. Ali, to nikada nije bio zvaničan predlog Srbije", kaže Busek.

Samardžić: Izveštaj misije ni brzo ni lako

Koordinator pregovaračkog tima Beograda za Kosovo Slobodan Samardžić ocenio je da misija Saveta bezbednosti UN koja je posetila Kosovo neće sastaviti izveštaj "ni brzo ni lako".

Samardžić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije ocenio da će taj izveštaj, koji treba da bude dostavljen Savetu bezbednosti na razmatranje, biti izraz kompromisa "politički šarolike" grupe ambasadora.

Prema njegovim rečima, usmeni izveštaj koji je podneo šef misije SB UN Johan Verbeke ne može biti merodavan za konačni izveštaj o poseti Kosovu.

Verbeke je diplomatskim rečnikom opisao "to što su uradili i nije izrekao konačni sud o bilo čemu", rekao je koordinator državnog tima.

"Očekujem da će izveštaj biti izraz kompromisa grupe koja je šarolika, politički gledano, sastavljena od 15 ambasadora koji su videli istu stvar, ali su je različito doživeli", rekao je on. "Pre svega mislim na užasan scenario posete koju je UNMIK napravio u Orahovcu, Maloj Kruši i Brestoviku", rekao je Samardžić.

Novinarima se obratio i bivši savetnik predsednika Srbije i bivši koordinator pregovaračkog tima za Kosovo Leon Kojen, koji je najavio podnošenje ostavke u timu, na prvom sastanku tog tela.

On je rekao da je obavestio predsednika Srbije Borisa Tadića i sa njim se dogovorio da podnese ostavku na prvom sastanku tima, a da do tada bude član tima.

Stanje manastira i crkava

Srpski pregovarački tim upozorio je na poražavajuće rezultate obnove crkava i manastira na Kosovu posle martovskog nasilja od 2004. bnova se radi pod koordinacijom Saveta Evrope, a vladika raško-prizrenski Artemije kaže da se na terenu dešava manipulacija.

On tvrdi da se sa jedne strane se obnovljeni objekti koriste u poltičke svrhe da pokažu da je Kosovo zrelo demkratsko i tolerantno društvo, a sa druge strane da postoje tendencije da se Srpska pravoslavna crkva i tim Beograda isključe iz daljeg procesa obnove kulturne baštine.

Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Goradana Marković tvrdi da se izveštaj Saveta Evrope znatno razlikuje od uvida u situaciju na terenu koju je napravio Zavod za zaštitu spomenika.

"Primer Crkva svetog Nikole u Prištini. Radovi u zvoniku su završeni, kaže se u izveštaju. Urađena je platforma, sagrađeno stepenište, postavljeno zvono, krst", navodi ona.

"Na terenu stvari stoje sasvim drugačije. Zvonik je potpuno prazan sa građevinskim šutom i skelama. Ali isti taj izveštaj ne sadrži važan podatak - da je sa krova priprate crkve odnet deo olova", kaže ona.

"Postoji niz nepravilnosti zatečenih na terenu. Da damo primer crkve u Vučitrnu, gde smo u toku izvođenja radova, u prisustvu albanskog izvođača radova, zatekli Albanca koji napasa stoku na prostoru srpske crkve, u prostoru koji se zove Sala za narod", navodi ona.

Vladika bački Irinej smatra da se može desiti "ne samo da obnova crkava i manastira na Kosovu ne bude adekvatna, već da SPC za to niko više ništa i ne pita".

Inače, od dolaska UNMIK-a i Kfora, kako tvrde članovi pregovaračkog tima, na Kosovu je porušeno, zapaljeno i oštećeno oko 150 verskih i kulturnih objakata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: