Francuska: TV duel kandidata

Uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, sinoć održan TV duel Nikole Sarkozija i Segolen Roajal.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 03.05.2007.

08:14

Default images

Dva kandidata su pokušala da ubede glasače u svoje političke programe, a prema novom istraživanju javnog mnjenja, Sarkozi ima 52 odsto glasova, dok bi za Segolen Roajal glasalo njih 48 odsto. Javno sučeljavanje poslednja je prilika da jedan od kandidata osvoji ubedljivu većinu.

Posle burne kampanje i rekordne izlaznosti u prvom krugu, Segolen Roajal i Nikola Sarkozi sreli su se pred televizijskim kamerama u, prema procenama analitičara, odlučujućem duelu za pridobijanje glasača.

U dvosatnom duelu, s jednakom minutažom i kroz debatu o unutrašnjoj politici, ekonomiji, društvenim i međunarodnom odnosima, pokušali su da, pre svega, osvoje glasove oko sedam miliona birača koji su u prvom krugu glasali za kandidata centra Fransoa Bajrua, pošto je kandidat ultradesnice Žan-Mari Lepen pozvao svoje glasače da ne izađu na predstojeće izbore.

Nikola Sarkozi je izjavio u duelu da će on biti predsednik koji će preuzeti odgovornost. "Angažovaću se, održaću data obećanja i tražiću da budem ocenjivan na osnovu postignutih rezultata. Zalažem se za besprekornu republiku u kojoj će se funkcije obavljati prema sručnosti, a ne po dogovoru. Moja najveća strast u životu je akcija. Hoću da radim, da menjam, da postižem rezultate", rekao je on.

Segolen Roajal je navela da Francuska ima ogroman javni dug, 2,5 miliona siromašnih, tri miliona nezaposlenih. "Nasilje na ulicama je poraslo 30 odsto, u školama 26. Želim da stvorim Francusku koja će pobediti nezaposlenost i skup život, koja će učiniti da nestanu neravnopravnosti, zato što verujem da nesigurnost, u ma kom obliku, zahteva nova pravila i nov i efikasnija politički sistem", kaže ona.

Drugi krug izbora održava se u nedelju, 6. maja.

Bajru: Neću glasati za Sarkozija

Lider francuskih centrista Fransoa Bajru izjavio je da "neće glasati" za kandidata desnice Nikolu Sarkozija. U izjavi za današnji Mond, Bajru, međutim, nije jasno rekao za koga će i da li će glasati 6. maja.

Izjava Bajrua bila je izuzetno važna, imajući u vidu da je on u prvom krugu osvojio 18,57 odsto glasova i da će raspoređivanje njegovih glasova imati odlučujuću ulogu u drugom krugu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: