Drašković veruje u ruski veto

U Londonu Kontakt grupa sutra nastavlja raspravu o "ključnim elementima" nacrta nove rezolucije Saveta bezbednosti o Kosovu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 02.05.2007.

12:03

Default images

SAD i EU pritiskaju da se nova rezolucija o Kosovu do kraja meseca nađe pred SB, uprkos sukobu sa Rusijom, rekao je za B92 šef srpske diplomatije Vuk Drašković. On veruje u ruski veto, ali i u to da će se dovoljan broj nestalnih članica Saveta bezbednosti usprotiviti nezavisnosti Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije očekuje da će i sutrašnji sastanak Kontakt grupe biti obeležen suprotstavljenim stavovima Vašingtona i Brisela sa jedne i Moskve s druge strane.

"Ako Rusi stave veto, onda nema ništa od rezolucije, ali Amerikanci, prema njihovom talentu, koji često ispoljavaju u svojoj spoljnoj politici, da mali problem rešavaju proizvođenjem većeg, tada će kazati: 'Evo, mi smo svoje obaveze prema Albancima ispunili, a za sve što može da usledi, haos i slično, biće krivi Rusi'", kaže Drašković.

Drašković veruje u ruski veto jer veruje u tvrdu poziciju Rusije, koja u ovom trenutku, kako je naveo, brani međunarodno pravo i evropsku tradiciju.

"U onom delu u kome je Marti Ahtisari izašao iz svog mandata da uređuje status Kosova i zapravo se bavio statusom Srbije i promenom njenih međunarodno priznatih državnih granica, rezolucija ne može da važi. I tu su Rusi tvrdi", smatra on.

Osim ruskog veta, šef srpske diplomatije računa i na protivljenje bar polovine nestalnih članica Saveta bezbednosti.

"Ja spadam u optimiste i verujem da glas Južne Afrike, uz naše dodatne diplomatske napore, za koje ima vremena, može da bude glas i Konga, i Gane i Perua. Indonezija je već sigurna. Slovačka je trenutno u velikom problemu. Vlada kaže 'Sledićemo EU', a predsednik i parlament kažu 'Ne možete to da uradite'", navodi Drašković.

Drašković ne veruje u najave koje stižu iz Vašingtona da će Sjedinjene Američke Dražave priznati nezavisno Kosovo bez Rezolucije Saveta bezbednosti.

Posle propasti američko-francusko-britanske rezolucije, ministar spoljnih poslova Srbije očekuje da će Kontakt grupa odlučiti o nametanju rešenja, ali koje će, kako kaže, ipak morati da bude rezultat kompromisa.

Rar: Rusija koristi Kosovo

Berlinski stručnjak za Rusiju Aleksandar Rar ocenio je da Rusija kosovsko pitanje koristi kao test u odmeravanju snaga sa Zapadom, dok pokušava da se vrati u prvi red svetske političke scene.

Rar je direktor Centra za Rusiju Nemačkog društva za spoljnu politiku u Berlinu i jedan od najboljih nemačkih poznavalaca ruske političke scene.

Na pitanje zašto je Rusija tek sada, kada su odavno završeni i pregovori o Kosovu i predstavljen predlog statusa, zaoštrila stav rekavši da traži novog posrednika i nastavak pregovora, Rar je podsetio da "u diplomatiji eskalacija počinje uvek korak po korak" i da "Rusi ne žele da provociraju ili da odmah zauzmu drugačiju poziciju koju onda ne mogu da brane".

Istovremeno je sagovornik Bete ocenio da je teško proceniti da li je Rusija trenutno dovoljno jaka da bi bila u stanju da se zaista uspešno suprotstavi zapadnom pritisku u vezi sa Kosovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: