Francuska: Optužbe i kontraoptužbe

Kandidatkinja socijalista za predsednicu Francuske Segolen Roajal optužila rivala sa desnice Nikolu Sarkozija za brutalnost.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.04.2007.

12:54

Default images

Komentarišući Sarkozijev beskompromisni govor na jučerašnjem skupu, Segolen Roajal je rekla da njegovi predlozi imaju oblik brutalnosti i nasilja.

Prema anketama uoči drugog kruga izbora, Sarkozi ima prednost, ali je Segolen Roajal uspela da smanji razliku. Ankete pokazuju da bi sada za Sarkozija glasalo 52 odsto, a za Segolen Roajal 48 odsto glasača.

Sarkozi je na jučerašnjem skupu, najvećem u njegovoj kampanji, oštro govorio protiv studentskog pokreta iz maja 1968, tvrdeći da je njime, u ime egalitarizma, potisnuta težnja kvalitetu i da je vodio tome da ljudi misle samo na prava, a nimalo na obaveze.

"Pozivam Francuze da slome duh, ponašanje i ideje maja 1968", rekao je Sarkozi pred više od 20.000 pristalica napadajući ključnu tačku francuskih socijalista.

Segolen Roajal, koja je iznela dosledan levičarski ekonomski program, u velikoj meri zasnovan na državnom intervencionizmu, optužila je Sarkozija da je pregazio dostignuća pokreta iz 1968, koji je inspirisao levičare širom sveta.

Televizijska debata zakazana za sredu može biti odlučujuća u opredeljenju francuskih birača na izborima u nedelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: