Kako do dogovora o vladi

Do isticanja zakonskog roka za formiranje vlade ostalo 15 dana, stranke nastavljaju međusobne optužbe.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2007.

10:54

Default images

Demokratstka stranka i Demokratska stranka Srbije nastavile su s međusobnim optužbama oko toga ko koči dogovor. Uprkos oštrim rečima, stranački funkcioneri su optimisti, ali na pitanje zašto i kako ne mogu da daju konkretan odgovor.

Još se ne zna da li će Srbija u naredne dve nedelje dobiti novu vladu ili će se ponovo ići na izbore. Šef Poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić očekuje da će vlada DSS-a, DS-a i G17 plus biti uskoro formirana, ali smatra da se za svaki slučak mora razmišljati i o drugoj soluciji ako do razumnog roka ne bude dogovora. Iako barem zvanično nema naznaka da je dogovor blizu, Aligrudić je optimista.

"Mi na žalost još nismo u situaciji da možemo da kažemo da je dogovor postignut. To samo znači da mi još zapravo ne znamo ko čini vladajuću koaliciju u Srbiji u budućem periodu. Stranke koje sada pregovaraju, koje su u javnosti već označene kao stranke koje pregovaraju, to je nešto što je najverovatnije da će se desiti i to je nešto što je očigledno kod svih tih stranaka koje pregovaraju linija prvog izbora. I to je nešto na čemu, po meni, treba istrajavati i sve dok postoji i poslednja mogućnost da se dogovor napravi. Ovo što sam sada rekao nije izraz pesimizma, već optimizma i mislim da to može da se učini i da ćemo imati vladu", kaže on.

U DS-u, međutim, kažu da je osnovna prepreka da se formira vlada to što lider DSS-a Vojislav Koštunica nije spreman da napravi bilo kakav ustupak. Potpredsednik DS-a Bojan Pajtić kaže da se Koštunici jako dopala neograničena vlast, pa ne prihvata da u sitiaciji ako bude premijer DS ima većinu resora.

Zamenik šefa Poslaničke grupe DS-a u skupštini Milan Marković kaže za B92 da su razgovori o novoj vladi usporeni zahvaljujući potezima druge strane.

"Meni je veoma žao što se praktično sve svodi na to da DS stalno daje neke predloge, ali s druge strane bi bilo lepo da stvarno dobijemo neki odgovor, bilo kakav, da nam se kaže 'mi predlažemo to i to', da možemo da čujemo neki predlog. Vrlo je teško voditi dijalog tako što vi pričate, a druga strana ćuti", kaže on.

U atmosferi u kojoj se funkcioneri obe stranke i dalje optužuju pokušavajući da prebace odgovornost na druge, mediji nagađaju da je formiranje Vlade sasvim izvesno, a da su preostale tačke sporenja Ministarstvo saobraćaja i šef Bezbednosno-informativne agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: