NATO: Upozorenje Albancima

Ministri spoljnih poslova NATO-a upozorili su kosovske Albance da ne pribegavaju jednostranom proglašenju nezavisnosti, javio je AP.

Izvor: B92

Petak, 27.04.2007.

15:00

Default images

"NATO ne želi nikakve unilateralne poteze, koji bi bili izvan legitimnog međunarodnog procesa", izjavio je portparol Severnoatlantske alijanse Džejms Apaturaj. Ministri zemalja-članica NATO-a su na neformalnom satanku u Oslu ponovili podršku Ahtisarijevom planu za Kosovo i pozvali Rusiju da odustane od svojih primedaba kako bi taj plan Savet bezbednosti mogao brzo da usvoji.

A Rojters javlja, pozivajući se na diplomatske izvore u NATO-u, da su SAD i nekoliko zemalja naveli spremnost da plan Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti za Kosovo bude izmenjen.

"SAD i drugi su rekli da su spremni da uzmu u obzir neke zabrinutosti u vezi sa srpskom manjinom, ne dovodeći u pitanje šire principe Ahtisarijevog predloga", rekao je Rojtersu neimenovan diplomata posle ministarskog sastanka NATO-a u Oslu.

Shefer: Što brže, ali pod nadzorom

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer upozorio je u Oslu da bi nekontrolisani proces rešavanja statusa Kosova imao nepredvidive posledice i zatražio da se taj proces odvija pod nadzorom i na temelju rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Shefer je na neformalnom sastanku šefova diplomatija NATO naglasio da rešavanje statusa Kosova mora da se odvija na pravnoj osnovi i uz utvrđeni redosled poteza, rekli su Beti izvori zasedanja.

Generalni sekretar NATO je takođe rekao da atlantski saveznici traže da se što je pre moguće reši status Kosova, a da plan Martija Ahtisarija predstavlja jedini put da se ide napred.

"Ovo je presudan trenutak, kucnuo je čas odluke.Saveznici su za što brže rešenje (statusa Kosova) i nisu za bilo kakvo odlaganje tog procesa, ali s tim da on bude pod nadzorom", rekao je Shefer.

Šef ruske diplomatije Serger Lavrov je posle sastanka sa kolegama iz NATO-a izjavio da o statusu Kosova treba da odluče neposredno Priština i Beograd i naglasio da o tome ne treba da presude NATO i Rusija.

Prema izvorima NATO-a, Lavrov je na sastanku jasno stavio do znanja da nema nikakve promene u ruskom stavu prema rešavanju statusa Kosova.

Šojgu u Beogradu

Ministar za vanredne situacije Ruske Federacije Sergej Šojgu rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin i rukovodstvo imaju zajedničke stavove sa Beogradom po pitanju rešavanja statusa Kosova, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Šojgu je u razgovoru sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom rekao da Moskva ostaje pri svojim stavovima o Kosovu, što je potvrđeno i prilikom nedavne posete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu, navodi Vlada Srbije.

Koštunica se na sastanku zahvalio Rusiji i predsedniku Putinu "na doslednoj i principijelnoj podršci po pitanju rešavanja statusa Kosova i čvrstom zalaganju za poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN, istakavši da ruska podrška ima izuzetan značaj za Srbiju".

Francuska za Ahtisarijev plan

Francuska je ponovila da podržava plan Martija Ahtisarija za budući status Kosova i ocenila da taj predlog predstavlja "vrlo dobar kompromis".

"Mislimo da je plan vrlo uravnotežen i vrlo dobar kompromis. Želimo da to bude osnova za dalji rad", rekao je portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova Žan-Batist Matej.

On je to rekao upitan o jučerašnjim izjavama srpskih zvaničnika o potrebi da se postigne kompromis za Kosovo.

"Smatramo da taj kompromis već postoji. Taj kompromis - to je Ahtisarijev plan, projekat statusa koji nam se čini uravnoteženim, pošto uzima u obzir aspiracije većine građana Kosova", rekao je Matej.

Prema njegovim rečima, u Ahtisarijevom planu je "uzeta u obzir neophodnost zaštite manjina", kao i potreba decentralizacije i veza opština sa srpskim stanovništvom na Kosovu sa Srbijom.

Drašković: Štetni zahtevi za nezavisnost

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković izjavio je u Parizu da zahtevi za nezavisnost Kosova "narušavaju proevropsko raspoloženje građana Srbije", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Niko u Srbiji takve zahteve "ne može da razume, a kamoli da prihvati", rekao je Drašković na predavanju u pariskom Institutu za budućnost i bezbednost u Evropi (IPSE), kojem su prisustvovali brojne diplomate, politički anaitičari, istraživači i publicisti.

"Slažemo se da državne granice u modernoj Evropi gube tradicionalni značaj, ali to je dodatni razlog da se one ne menjaju i da ih odmah učinimo granicama evropskog kvaliteta - prohodnim, nevidljivim i postojećim samo na mapama", rekao je Drašković.

Drašković je tokom posete Parizu o stavu Srbije u vezi s Kosovom razgovarao sa zvaničnicima francuskog Ministarstva spoljnih poslova, održao je nekoliko predavanja na institutima i dao niz intervjua francuskim radio i TV stanicama i listovima, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: