Misija SB UN večeras u Beogradu

Misija Saveta bezbednosti UN dolazi večeras u Beograd, nakon konsultacija s funkcionerima NATO i EU u Briselu.

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2007.

07:51

Default images

Članovi misije će u toku sutrašnjeg dana razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije. Misija nije prihvatila predlog Beograda da se za vreme boravka više fokusira na razgovore sa na primer proteranima sa Kosova, zbog čega je iz pregovaračkog tima saopšteno da nisu zadovoljni ni dužinom, ali ni planom posete amabasadora UN-a.

"Počeli smo s Briselom, da bismo dobili punu informaciju o stanju na Kosovu", izjavio je šef misije Saveta bezbednosti, belgijski diplomata Johan Verbeke.

Zvaničan program Misije počinje sutra, kada će se sastati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom, predstavnicima civilnog društva, udruženja izbeglica sa Kosova i parlamentarnih grupa Skupštine Srbije.

Misija drugog dana posete putuje na Kosovo, gde će, osim razgovora sa zvaničnicima, obići pojedina srpska i albanska mesta.

Kako Beta saznaje, Misija će 28. aprila posetiti srpski deo Orahovca, potom albansko selo Kruše, a postoji mogućnost da poseti i selo Brestovik.

Neki od članova misije su, pored belgijskog ambasadora u UN Johana Verbekea, i ruski ambasador Vitalij Čurkin, ambasador Konga Bazil Ikube, američki ambasador Zalmaj Halizad, ambasador Južnoafričke Republike Dumisani Kumalo i drugi.

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer danas je misiji Saveta bezbednosti UN u Briselu naveo da je nužno da se ide brzo ka rešenju kosovskog statusa i preneo da bi bilo opasno da dođe do zastoja ili odlaganja tog procesa.

Shefer je ambasadore 15 zemalja članica Saveta bezbednosti UN "upoznao s bezbednosnim prilikama na Kosovu, sa stanovišta Atlantskog saveza", predočivši da je "Kosovo evropsko ključno bezbednosno pitanje".

Shefer je podvukao da je "Kfor spreman za svaku mogući razvoj i da će očuvati mirnu situaciju".

Kako je portparol NATO-a Džejms Apaturaj rekao agenciji Beta, posle susreta Shefera i ambasadora u Saveta bezbednosti, generalni sekretar NATO-a je naglasio da je rasprava u Savetu bezbednosti UN o pitanju Kosova "za NATO jasno od ključnog interesa, jer je 16.000 NATO-vojnika tamo na terenu".

Cilj njihovih razgovora sa predstavnicima Evropske unije i NATO-a je da dobiju punu informaciju o stanju na Kosovu, odnosno informacije o njihovim ulogama u rešavanju kosovskog problema, potvrdio je portparol NATO-a Džejms Apaturaj.

"Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je sada centar političkog procesa, ali je NATO veoma uključen oko toga šta će se dešavati", rekao je on.

Ren: Nužna rezolucija

Evropski komesar Oli Ren založio se za usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti UN o statusu Kosova "koja će dati međunarodni legitimitet i pravnu osnovu za delovanje Evropske unije na Kosovu".

Posle razgovora sa misijom Saveta bezbednosti UN, Ren je istakao da je Kosovo "suštinsko evropsko pitanje" i da je tamo "za Evropu najveći zalog u igri, u pogledu bezbednosti, stabilnosti, mira i slobode".

Evropski komesar je izneo i tvrdnju da je na sastanku šefova diplomatija "EU izrazila podršku planu Martija Ahtisarija", iako je na dva poslednja sastanka ministara inostranih poslova EU podržan samo "proces koji vodi Ahtisari", ali ne i njegov plan.

Zbog neslaganja više članica EU s Ahtisarijevim predlogom da se status Kosova odredi kao "nadgledana nezavisnost", ministri inostranih poslova EU na sastancima u februaru u Briselu, i u martu u Bremenu, nisu dali podršku i sadržini plana izaslanika UN za pregovore o Kosovu.

Ren je, nakon razgovora s ambasadorima zemalja članica Saveta bezbednosti UN, takođe istakao da je ruski predsednik Vladimir Putin naglasio da "deli demokratske vrednosti Evrope" i da je "veoma važno da Rusija tome (kosovskom pitanju) pristupi u duhu odgovornog multilateralizma".

"Jer je rešavanje statusa Kosova zaista istinska proba za odgovoran multilateralizam", dodao je Ren i time jasno ciljao na nedavne kritike koje je Putin uputio Vašingtonu i Zapadnoj Evropi zbog "jednostranog ponašanja" i nametanja rešenja u važnim svetskim pitanjima.

Beograd nije sasvim zadovoljan

Sanda Raškoviæ i Samardžiæ na konferenciji u Vladi Srbije (Beta)
Međutim, pregovarački tim Beograda tvrdi da nije u potpunosti zadovoljan programom, pa će zbog toga ambasadorima predložiti da dopune svoj program posete.

Dopune bi trebalo da se odnose na posete srpskim enklavama na Kosovu, ali i na kolektivne centre u blizini Beograda. To je, između ostalog, najavila predsednica Koordinacinog Centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić.

"Mislimo da umesto da se putuje helikopterom, da se obilazi teren i automobilom zato što, kad letite helikopterom, možda ne možete da vidite svu onu bedu, sav onaj užas i strahotu srpskih sela koja su spaljena, srpskih sela iz čijih kuća vire samo betonski kosturi, gde su čak i cigle potpuno raznesene", kaže Sanda Rašković.

U timu smatraju i da dolazak Misije SB UN nije kraj, već početak deblokiranja procesa rešavanja statusa Kosova.

Koordinator pregovaračkog tima Beograda Slobodan Samardžić naveo je da misijom počinje nova faza rešavanja, kako bi se došlo do kompromisa.

"Mi smo tražili da ovu misiju sledi nastavak misije, dakle da dođu njihovi opunomoćenici na nižem diplomatskom nivou, da dopune te podatke koji oni budu stekli na terenu i da obiđu ona mesta koja smo mi tražili i koja nismo dobili, koja bi zaista trebali da obiđu", rekao je on.

Riker: Bolje upoznavanje nestalnih članica

Šef UNMIK-a Joahim Riker izjavio je da je glavna svrha dolaska delegacije Saveta bezbednosti na Kosovo da se nestalne članice tog tela bolje upoznaju sa situacijom, kako bi odlučile o konačnom statusu Kosova.

Riker je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da Misija UN ima informativni karakter, ali i da većina ambasadora želi da pokaže da je Kosovo i dalje visoko na dnevnom redu Saveta bezbednosti.

Šef UNMIK-a je uveren da će, uprkos kratkom vremenskom roku, delegacija moći da vidi postignute rezultate, ali i "razočaranja i ograničenja" s kojima se UNMIK suočava na terenu.

Misija će, prema njegovim rečima, posebnu pažnju posvetiti položaju manjina, sprovođenju standarda i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti o Kosovu, usvojene 1999. godine.

Riker je podsetio da delegacija Saveta bezbednosti ne dolazi prvi put na Kosovo, već da je to učinila i 2000, 2001. i 2002. godine.

Plan misije

Neki od èlanova misije SB UN (Beta)
Misija Saveta bezbednosti UN dolazi večeras u Beograd, posle današnje posete Briselu. Zadatak misije je da, pre rasprave o statusu Kosova, proveri situaciju na terenu.

Planiran je sastanak s vođama islamske zajednice i katoličke crkve na Kosovu i s predstavnicima UNMIK-a, KFOR-a i drugih međunarodnih organizacija u Pokrajini.

Planiran je susret i s predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Agimom Čekuom, pojedinim ministrima i predstavnicima prištinskog pregovaračkog tima.

U subotu, Misija će posetiti Kosovsku Mitrovicu, gde će razgovarati sa zvaničnicima oba dela podeljenog grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: