Verbeke: Prvi put teren, pa odluka

Šef misije Saveta bezbednosti koja dolazi na Kosovo Johan Verbeke kaže da će obići i srpske enklave.

Izvor: B92

Utorak, 24.04.2007.

14:19

Default images

On je najavio danas u Njujorku da će ta misija tokom predstojeće posete Beogradu i Prištini posetiti i srpske enklave na Kosovu. "Savet bezbednosti je prvi put odlučio da pre nego što se izjasni, kroz otprilike dve sedmice, prevaziđe jaz između onoga što veruje da zna preko izveštaja i realnosti na terenu", rekao je Verbeke novinarima.

Ta, kako je rekao Verbeke, informativna misija će od 25. do 29. aprila posetiti Brisel, Beograd, Kosovo i Beč, s ciljem da "opipa puls" političke, ekonomske i socijalne situacije na Kosovu i obavesti se o mišljenju glavnih aktera.

On je istakao da je sada od suštinskog značaja "videti, slušati i beležiti" i ukazao da misija neće preneti nikakvu poruku kako bi se izbegle kontradikcije.

"Ona će samo prikupljati informacije kako bi se članovima Saveta omogućilo da deluju odgovorno kada budu donosili jednu važnu odluku koja imperativno mora biti na visini očekivanja", dodao je belgijski ambasador u UN.

Misija će najpre posetiti Brisel gde će razgovarati s generalnim sekretarom NATO-a Japom de Hop Sheferom, evropskim komesarom Olijem Renom, kao i sa specijalnim pomoćnikom visokog predstavnika EU Havijera Solane pošto se on nalazi u poseti Ankari.

U Beogradu, misija će razgovarati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom i poslanicima i predstavnicima nevladinog sektora.

Verbeke je rekao da će misija saslušati njihovo mišljenje i "proceniti njihovo raspoloženje" po pitanju budućnosti Kosova.

Misija će na Kosovu razgovarati sa šefom Unmika Joahimom Rikerom, komandantom Kfora Rolandom Katerom i predstavnicima EU i OEBS-a.

Takođe, predviđeni su susreti s premijerom Kosova Agimom Čekuom, predsednikom Fatmirom Sejdijuom, poslanicima, predstavnicima srpske i ostalih manjina, kao i sa crkvenim zvaničnicima tri vere - pravoslavne, katoličke i muslimanske.

Misija se neće zadržavati u Prištini, već će ići u Kosovsku Mitrovicu, a posetiće i srpske enklave, multietničke zajednice i albanska sela u kojma se još izvestan broj ljudi vodi kao nestalo, naveo je Verbeke.

Poslednjeg dana posete, u subotu, misija će otići u Beč kako bi s izaslanikom UN za status Kosova Martijem Ahtisarijem razgovarala o njegovom predlogu i izveštaju u svetlu onoga što je videla na terenu.

Verbeke će u sredu ili četvrtak, 2. ili 3. maja, imati prvi informativni sastanak sa članovima Saveta bezbednosti. Nakon toga, biće održan još jedan sastanak na kojem će biti zvanično predstavljen izveštaj misije.

Brifing za Misiju UN

U Ujedinjenim nacijama održan je brifing za misiju koja treba da poseti Kosovo.

Zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Žan-Mari Geno izjavio je da je na brifingu s članovima misije Ujedinjenih nacija pred polazak u Brisel, Beograd i Prištinu rekao da situaciju na Kosovu "nije predstavio u roze tonovima" i da će misiji koristiti da se sama uveri kakvo je tamo stanje.

"Ne želim da dajem ružičastu sliku, ali postignut je ozbiljan napredak. Kosovo danas nije onakvo kakvo je bilo 1999.", rekao je Gueno, prenosi RTS.

Zamenik generalnog sekretara zadužen za mirovne operacije rekao je i da je, uprkos napretku, potreban napredak u privredi, povratku raseljenih i uključivanju Srba u kosovske institucije.

Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin ocenio je, međutim, kao "suviše optimističan" izveštaj Genoa o situaciji na Kosovu i o sprovođenju Rezolucije 1244.

"Izveštaj je bio suviše optimističan, predstavljene su osnovne pozitivne strane, što se psihološki može razumeti jer su Ujedinjene nacije izveštavale o svom radu u Pokrajini. Ali, naša ocena je objektivnija, ceo niz odredaba Rezolucije nije realizovan", izjavio je Čurkin, prenose RIA Novosti.

Čurkin je rekao da su se samo pojedini Srbi vratili svojom domovima, a standardi bezbednosti za nacionalne manjine se ni do danas ne poštuju.

On očekuje da predstojeća poseta delegacije Saveta bezbednosti Kosovu bude početak sagledavanja sprovođenja Rezolucije 1244.

Ambasadorka Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama Karen Pirs je, međutim, ocenila da je nepotrebno proveravati sprovođenje Rezolucije 1244 jer je UNMIK redovno podnosio izveštaje o stanju na Kosovu.

Ona je ocenila i da je poseta Kosovu dobra prilika da se zemlje članice upoznaju sa stanjem na terenu pre donošenja nove rezolucije o Kosovu.

"Beograd nezadovoljan"

Preliminarni program posete misije Saveta bezbednosti srpskim sredinama na Kosovu "ispod je očekivanja" zvaničnog Beograda, saznaje agencija Beta.

Prema tim informacijama, misija će posetiti Kosovsku Mitrovicu, Novo Brdo, Visoke Dečane i selo Brestovik kod Peći i tamo razgovarati sa liderima srpske zajednice.

Beograd je nezadovoljan takvim programom jer smatra da njime nisu obuhvaćene neke "neuralgične tačke, kao što je Orahovac".

Kako Beta saznaje, misija će 28. aprila posetiti srpski deo Orahovca, a potom albansko selo Kruše, a postoji mogućnost da posete i selo Brestovik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: