Misija SB odlazi i u enklave?

Sanda Rašković-Ivić izjavila da postoje nezvanične potvrde da će misija SB UN produžiti boravak na Kosovu za još jedan dan.

Izvor: B92

Nedelja, 22.04.2007.

10:09

Default images

Raškovićeva je rekla da će prema tim informacijama, Misija boraviti na Kosovu do nedelje ujutru. Ona je kazala da bi bilo neophodno da se misija Saveta bezbednosti UN, koja 25. aprila stiže u Beograd, a potom putuje u Prištinu, zaista uveri kakva je situacija na terenu i kako izgledaju srpske enklave ograđene bodljikavom žicom.

"Imamo potvrde da će otići na sever Kosova i da će obići neke enklave i manastire južno od Ibra. Šta će to biti, oni će odabrati, mi smo dali vrlo široku listu, njihovo je da naprave odabir, a mi smo tu da im pomognemo da to što bolje sagledaju", kaže Raškovićeva.

S druge strane, kosovski premijer Agim Čeku tvrdi da se Kosovo nalazi na putu ka nezavisnosti, kao i da više nema povratka nazad.

Čeku je naveo i da na Kosovu počinje proces evropske integracije.

"Kosovo se nazustavljivo kreće ka nezavisnosti i nema više povratka nazad. Američka pozicija je jasna - Kosovo će biti nezavisno. EU je takođe jedinstvena u podršci kojoj daje Ahtisarijevom predlogu. NATO takođe podržava ovaj predlog", rekao je Čeku.

Podsetimo, šef Misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama ambasador Pavle Jevremenović, preneo je Savetu bezbednosti zahtev vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Srbije da misija SB poseti srpske enklave na Kosovu.

U zahtevu Vlade Srbije navodi se i da misija u pokrajini treba da ostane onoliko dugo koliko to bude potrebno da stekne realnu predstavu o tome da li su primenjene odredbe važeće rezolucije 1244.

"Novi pregovori da reše pitanje povratka"

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar izjavio je da novim pregovaračkim procesom o Kosovu mora najpre da bude rešeno pitanje povratka Srba prognanih iz pokrajine.

"Umesto Ahtisarijevog plana, koji je propao zbog kršenja Povelje Ujedinjenih nacija i pokušaja otimanja teritorije Srbiji, pravu osnovu za nove pregovore predstavlja ruska inicijativa da misija Saveta bezbednosti započne procenu ostvarenosti standarda koje je naložila rezolucija 1244 SB", rekao je Lončar.

Povratak više od 200.000 prognanih Srba bi, prema rečima ministra Lončara, stvorio osnovu za postizanje kompromisnog resenja o budućem statusu Kosova.

Poziv misiji SB

Danas su član srpskog pregovaračkog tima Marko Jakšić i predsednik asocijacije udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije Nebojša Jović uputili zahtev misiji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da na Kosovu ostane sve dok se ne uveri kakvo je stvarno stanje u srpskom sredinama.

“Nadam se da poseta misije SB neće biti samo kancelarijskog tipa i da vidi da od povratka Srba na Kosovo nema ništa. Što je manje Srba, Kosovo će pre dobiti nezavisnost, a glavni lobista za nezavisnost pokrajne jeste Amerika”, rekao je Jakšić na konferenciji za novinare.

Predsednik Asocijacije udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije Nebojša Jović pozvao je misiju SB UN da obiđe srpske sredine u pokrajni.

"Siguran sam da ćemo uspeti da sve Srbe vratimo u svoja mesta. Upućujem zahtev misiji SB UN, da obiđu srpske sredine i da vide zločine koji se tamo dešavaju, jer bilo
kakvo rešenje ne može biti dobro ukoliko se na Kosovu ne vrate bar dve trećine proteranih Srba", rekao je Jović.

Jakšić i Jović pozvali su raseljene Srbima sa Kosova i Metohije da u što većem broju 26. i 27. aprila dođu na administrativni prelaz Jarinje i tako pokažu svoju rešenost i želju da se vrate na Kosovo i Metohiju, prenosi KIM radio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: