OPTUZNICA PROTIV DRAGANA OBRENOVICA

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2001.

14:55

Default images
Dragan Obrenovic, koga su u nedelju u Zvorniku uhapsili pripadnici SFOR, je u leto 1995. imao cin majora i bio je nacelnik staba Zvornicke brigade VRS. Prema optuznici, sa koje je danas skinut "pecat" Tribunala, Obrenovic je od 4. do 15. jula, zatim od 4. avgusta do 16. septembra, kao i od 18. do 24 septembra 1995. zamenjivao odsutnog pukovnika Vinka Pandurevica, komandanta Zvornicke brigade VRS. Masovna pogubljenja vise hiljada zarobljenih muslimanskih muskaraca izvrseni su izmedju 11. i 15. jula 1995, u vreme kada je Obrenovic zamenjivao komandanta brigade u cijoj se "zoni odgovornosti" nalaze Orahovac, selo i brana Petkovci, poljoprivredno dobro Branjevo, Dom kulture u selu Pilica, Kozluk i druga srebrenicka stratista. Obrenovic je optuzen da je, zajedno s generalima Ratkom Mladicem, Radislavom Krsticem i drugima, ucestvovao u zajednickom planu da se lise slobode, zarobe i po kratkom postupku pobiju hiljade muslimanskih muskaraca i decaka. Tuzilac ne tvrdi da je sam Obrenovic to radio s "genocidnom namerom", ali ga tereti da je u opisanom zajednickom planu ucestvovao sa saznanjem da "Ratko Mladic i ostali imaju nameru da uniste, u celosti ili delom, nacionalnu, etnicku, rasnu ili versku grupu kao takvu". Pored optuzbe za saucesnistvo u genocidu, Obrenovic se tereti i za istrebljenje, ubistva i progon na politickim, rasnim i verskim osnovama, sto se u tri tacke kvalifikuje kao zlocini protiv covecnosti, a u jednoj kao krsenja zakona ili obicaja ratovanja. Za te zlocine, Obrenovic se tereti po oba osnova predvidjena statutom Haskog tribunala: kao pojedinacno krivicno odgovoran zato sto je ucestvovao u njihovom planiranju, pripremaju i izvrsenju, kao i po osnovu "komandne odgovornosti", to jest zato sto je znao ili imao razloga da zna da njegovi potcinjeni vrse te zlocine, a nije ih u tome sprecio niti ih zbog toga kaznio.

U optuznici se opisuje kako je, izmedju 11. i 15. jula 1995, u Orahovcu, na brani Petkovci, zatim na poljoprivrednom dobru Branjevo i u Domu Kulture u seli Pilice pogubljeno nekoliko hiljada zarobljenih Muslimana. Njihovi lesevi, navodi se u optuznici, zakopani su najpre na mestima egzekucije, u masovnim grobnicama koje je sa svojim teskim masinama kopala inzenjerijska ceta Zvornicke brigade. Kada su, pred kraj leta 1995. Savetu bezbednosti UN prikazani prvi vazdusni snimci srebrenickih masovnih grobnica, VRS je, navodi se u optuznici, preduzela obimnu akciju sistematskog uklanjanja tragova zlocina. Masovne grobnice su otkopavane, a lesevi srebrenickih zrtava prebacivani na druge, nedostupne lokacije. Haski istrazitelji su, u medjuvremenu, otkrili i ekshumirali mnoge "sekundarne grobnice", a u pretresu staba Zvornicke brigade je pronadjena uredna dokumentacija o angazovanju teskih gradjevinskih masina i utrosenim tonama goriva. Deo te dokumentacije prezentiran je na sudjenju generalu Radislavu Krsticu, bivsem komandantu Drinskog korpusa VRS, i iz nje sledi da su inzenjerci Zvornicke brigade, ciji je nacelnik staba bio major Obrenovic, imali glavnu ulogu kako u kopanju primarnih masovnih grobnica, tako i u njihovim naknadnim prekopavanjima i prenosenju posmrtnih ostataka srebrenickih zrtava u sekundarne grobnice, javlja Sense.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: