Ruski izvor: Nesuglasice o Kosovu

U Kontakt grupi postoje ozbiljne nesuglasice oko Kosova, tvrdi neimenovani ruski diplomata nakon sastanka u Moskvi.

Izvor: B92

Petak, 20.04.2007.

07:18

Default images

Taj izvor u izjavi ageniciji Itar-tas nije precizirao u čemu su se približili stavovi zemalja-članica Kontakt grupe. Kako su ranije najavili ruski diplomatiski izvori, današnji sastanak Kontakt grupe je u kontekstu rasprave u Savetu bezbednosti UN i odlaska misije Saveta bezbednosti UN u Beograd i Prištinu iduće nedelje.

Rusija radi na tome da odlazak misije UN bude "efikasan", rekao je izvor dodajući da je zato "veoma važno da se sastavi detaljan program posete koji će omogućiti članicama Saveta bezbednosti da dobiju objektivnu predstavu o situaciji u regionu".

Izvor je ukazao da je važno da delegacija poseti enklave, verske objekte, mesta gde su izbeglice i mesta gde se nisu vratile.

"Na sastanku Kontakt grupe data je ocena onoga što se dešava u okviru diskusije o Kosovu. Razrađujemo pitanje sprovođenja pregleda rezolucije 1244 SB UN", kazao je izvor.

U međuvremenu, rusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je Kontakt grupa razmotrila prioritetne zadatke u svetlu rešavanja budućeg statusa Kosova u Savetu bezbednosti UN.

Ti zadaci su upućivanje misije Saveta bezbednosti UN u Beograd i Prištinu i stvaranje svih uslova kako bi misija dobila objektivnu informaciju o situaciji na Kosovu i položaju srpske i drugih manjina.

U saopštenju se navodi i da će biti izrađen pregled kako se sprovodi Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Prema najavama iz Brisela, naredni sastanak Kontakt grupe o Kosovu održaće se 25. aprila, kada će se u Berlinu sastati politički direktori ministarstava inostranih poslova Nemačke, SAD, Rusije, Francuske, Velike Britanije i Italije.

Posle posete Lavrova

Sastanak u Moskvi održan je dan posle posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Beogradu. Lavrov je juče poručio da je nametanje rešenja za status Kosova neprihvatljivo i da je neophodno nastaviti pregovore o tom pitanju.

Lavrov je posle razgovora s premijerom Srbije Vojsilavom Koštunicom rekao da je plan izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija propao jer nisu uzeti u obzir interesi obeju strana.

Lavrov je, međutim, naveo da Rusija ne odbacuje jednostrano Ahtisarijev predlog jer ima konstruktivne inicijative koje mogu dovesti do nastavka pregovora o Kosovu i nalaženja rešenja prihvatljivog i za Beograd i za Prištinu.

Lavrov je rekao da se Rezolucija 1244, doneta na osnovu konsenzusa, ne ispunjava, i da je zato Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, "pre no što se upusti u neku avanturu", obavezan da učini da njegova prethodna odluka bude ispunjena.

Delegacija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iduće nedelje će doći u Beograd i Prištinu, na razgovore o planu Ujedinjenih nacija za nadziranu nezavisnost Kosova, saopštio je britanski ambasador u Ujedinjenim nacijama.

Informativna misija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija treba da dođe u Beograd u četvrtak, 26. aprila, a u Prištinu sutradan, rekao je novinarima britanski ambasador Emir Džouns Peri.

On je precizirao da će misija prvo otići u Brisel na informativne sastanke sa Evropskom unijom i NATO-om.

Raseljeni kreću u susret misiji UN

Oko 10.000 prognanih i raseljenih sa Kosova i Metohije, uz podršku Srpskog nacionalnog veća, okupiće se u mestu Jarinju 26. i 27. aprila, da bi od misije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zatražili da im omogući povratak, kazao je danas predsednik SNV-a severnog Kosova Milan Ivanović.

Okupljanje raseljenih na administrativnom prelazu Jarinje, koji će krenuti u susret misiji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jeste odlična inicijativa da se prikaže prava istina o stanju na Kosovu, da se pokaže da Beograd nije taj koji blokira povratak, kazao je Ivanović na konferenciji za novinare u Beogradu.

Prema njegovim rečima, to će biti način da istina dopre do zemalja koje nemaju dovoljno informacija o situaciji na Kosovu, da se ukaže na falsifikovanje istine, da je život Srba beznadežan, da standardi nisu ostvareni, posebno u oblasti bezbednosti, slobode kretanja i povtratka.

Potpredsednik Asocijacije prognanih i raseljenih Goran Savović izjavio je da "okupljanjem u Jarinju želimo da ukažemo misiji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na pravu istinu, na probleme, kršenje Rezolucije 1244 i, pre svega, našu spremnost i želju da se vratimo na svoja ognjišta i radna mesta".

Ivanović je ocenio da to što će se misija u Beogradu sastati sa predstavnicima nevladinih organizacija koje se zalažu za nezavisno Kosovo i što je šef te misije iz zemlje koja podržava plan specijalnog izaslanika Martja Ahtisarija "predstavlja dokaz da postoji pokušaj da se istina 'eskivira' ".

Odgovarajući na pitanje novinara, Ivanović je rekao da Srbija "hitno mora jasno i glasno da kaže" šta će biti u slučaju unilateralnog priznanja Kosova.

On je takođe rekao da čvrsto veruje da će Rusija podržati kompromisno rešenje, zasnovano na međunarodnom pravu i pregovorima, uz novog posrednika.

Prema Ivanovićevim rečima, nepohodno je da srpski političari budu jednistveni kao i ruski.

"Ruski stav je čvrst, dosledan, jedinstven, a među našim političarima ima razlika. Obrnuto bi smelo da se dogodi, ali ovako ne", kazao je Ivanović.

Dimitrijević: Srbija ne može biti ulog

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocenio je da ne postoji opasnost da Srbija postane ulog u svađi velikih sila jer verovatno neće biti ruskog veta na rezoluciju o Kosovu.

"Interesi Rusije nisu jednoznačni, ona podržava i secesionističke pokrete u Abhaziji, Transdnjistriji. Veto se čuva za bitnije stvari", naveo je Dimitrijević. On je ocenio da Srbija danas ne može da lavira između velikih sila kao Jugoslavija u svoje vreme jer su za to potrebni "drugačiji uslovi i mnogo bolja diplomatija".

Na pitanje šta Srbije može i treba da preduzme ukoliko Savet bezbednosti ne prihvati Ahtisarijev plan, a Kosovo proglasi nezavisnost i dobije podršku nekih zemalja, Dimitrijević je odgovorio da Srbija može "da se buni i da traži nešto za uzvrat".

"Ipak tamo nekoga grize savest. Može se tražiti najpovoljniji položaj manjina, povratak investicija, zaštita spomenika, dostup u energetskim izvorima", rekao je on.

Istoričar Slavenko Terzić ocenjuje da ne postoji opasnost da veto Rusije povodom Kosova dovede Srbiju u poziciju da bude ulog u svađi velikih sila, ističući da se na tom pitanju prelamaju mnogo širi geopolitički planovi i ambicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: