ARTMAN: OPTUZNICA PROTIV OBRENOVICA PODIGNUTA 9. APRILA

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2001.

19:48

Default images
Portparol Tuzilastva Haskog tribunala Florans Artman izjavila je u nedelju uvece agenciji Srna da je Dragan Obrenovic uhapsen u nedelju u Zvorniku na osnovu zapecacene optuznice, koja je protiv njega podignuta 9. aprila ove godine. Ona je precizirala da se optuznica odnosi na zlocine pocinjene izmedju jula i novembra 1995. godine, i da je u vezi s navodnim zlocinima koji su pocinjeni kada je u julu 1995. godine Vojska Republike Srpske usla u Srebrenicu. "U tom periodu on je kao komandant Zvornicke brigade Vojske Republike Srpske bio odgovoran za unistenje hiljada bosanskih Muslimana, saucesnisvo u genocidu, krsenje zakona i obicaja rata, zlocine protiv humanosti i teska krsenja Zenevske konvencije, ukljucujuci ubistva, mucenja i rasne i religijske progone", navodi se u optuznici koja ce Obrenovicu biti urucena po dolasku u Hag. Portparol Tuzilastva je najavila da se Obrebovicevo prvo pojavljivanje pred sudijama Tribunala ocekuje "tokom ove sedmice". Artman je demantovala da su u hapsenju Obrenovica ucestvovali istrazitelji Haskog tribunala, tvrdeci da je celu akciju izveo SFOR. Ona je prenela da je glavni tuzilac Haskog tribunala Karla del Ponte pozdravila ovu akciju SFOR, "koji od juna prosle godine nikoga nije uhapsio".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: