I dalje o vladi

Boris Tadić kaže da je Srbiji što pre potrebna nova vlada, ne samo zbog Kosova, već i zbog puta ka EU i saradnje s Hagom.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2007.

07:51

Default images

Predsednik Srbije izjavio je da se u svetu nagađa da se fomiranje Vlade Srbije oteže jer niko ne želi da preuzme odgovornost za Kosovo. Tadić kaže da on kao predsednik Srbije ima odgovornost za progovarački proces, bez obzira na to da li je fomirana vlada. Predsednik Srbije se nada da će potencijalni koalicioni partneri uskoro odgovoriti na predlog DS-a i da će Srbija uskoro dobiti vladu.

Niko danas ne može da razume zašto Srbija nema vladu, a svom snagom brani svoje interese na Kosovu. Bez vlade kao državne instutucije koja se obraća svetu nije moguće punim kapacitetom braniti interese Srbije, kaže Tadić za Fonet.  

"U svetu mnogi pomišljaju da vlade nema jer niko ne želi da preuzme odgovornost za Kosovo. Dakle, ja sam predsednik Srbije, bilo vlade ili ne, ja imam odgovornost za pregovarački proces i ne bežim od te odgovornosti. Očekujem da se vlada uskoro formira kako bismo i te dileme i insinuacije koje danas postoje u svetu sklonili u stranu", kaže Tadić.

Srbiji je u ovom trenutku vlada potrebna ne samo zbog Kosova, već i zbog približavanja Evropskoj uniji i zbog završetka saradnje s Haškim tribunalom, rekao je Tadić i dodao da su opravadana očekivanja građana da vlada bude što pre fomirana.

"Ja sam dao instrukcije ljudima koji u operativnom smislu vode Demokratsku stranku da pripreme rešenja koja bi u pregovaračkom procesu bila pozicija DS-a, bez koje je teško zamisliti formiranje vlade. Rešenja su data, Dušan Petrović je objasnio šta je pozicija u slučaju da je premijer Vojislav Koštunica, i u drugom, da je premijer Božidar Đelić. DS očekuje jasan odgovor potencijalnih koalicionih partnera na tu temu", kaže Tadić.

Tadić kaže kako se nada da će odgovor biti pozitivan, za jednu ili za drugu ponuđenu mogućnost. "Vlada nam je potrebna ne samo da bismo sprovodili reforme, nego i da bismo branili svoje interese na Kosovu", navodi predsednik Srbije.

Đelić: DS neće biti "korisni idiot"

Božidar Ðeliæ (Fonet)
Božidar Đelić je rekao da će, ako do 14. maja ne bude postignut dogovor o formiranju Vlade Srbije, biti raspisani novi izbori. "Demokratska stranka je pokazala spremnost za kompromis predlažući dve jasne opcije, ali Demokratska stranka Srbije još nije odgovorila", rekao je Đelić u sinoćnom Poligrafu.

Đelić kaže da je DS izrazio spremnost da resor finansija i MUP pripadnu različitim strankama koje uđu u koaliciju, ali da druge stranke koje učestvuju u pregovorima nisu spremne na ustupke.
"Mi smo predložili dve veoma jasne opcije, jedna je, koja bi poštovala izbornu volju građana, da DS dâ premijera. Tu pokazujemo da smo spremni što se tiče finansija i MUP-a, da druge stranke 'okupiraju' ta mesta, tako da nema nikakve nevidljive niti apsolutne nužnosti da premijer i ministar policije budu iz iste stranke, kao što se nekad pokušava predstaviti", kaže Đelić.

"Pošto je posle dva meseca evidentno da DSS ne želi da prihvati da DS ima premijera, druga opcija je moguća, ali u paketu, da DSS dâ premijera, da ne okolišamo, da to bude Koštunica, ali u tom slučaju, pošto se značajno odstupa od izborne volje građana, mora se prepoznati činjenica da DS ima većinu mandata u toj vladi i da treba da drži neke ključne resore koji su, i to smo veoma jasno sada svima predočili, finansije, odbrana, inostrani poslovi i policija", rekao je on.

Đelić je rekao i da je DS odgovoran, državnotvoran, ali "naravno da postoji granica između odgovornosti i onoga kada neko pokušava od DS da napravi korisnog idiota": "Želim da kažem za 920.000 ljudi koji su glasali za nas, da mi tu granicu nećemo preći".

Prema njegovim rečima, ovih dana nije bilo sastanka lidera DS-a i DSS-a.

Đelić je rekao da je "usvajanje Uredbe o produžetku privremenog finansiranja finansijski državni udar, a da bi odlaganje roka za formiranja vlade bilo blizu državnog udara". On je najavio da će DS zbog donošenja Uredbe o nastavku privremenog finansiranja pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom.

DSS: Neprihvatljivo da Đelić bude premijer

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović ponovio je danas još jednom da je za tu stranku neprihvatljivo da kandidat Demokratske stranke Božidar Đelić bude predsednik nove vlade Srbije.

"Ako nam je DS preko medija poslala predlog da Đelić bude premijer nove vlade, DSS im preko medija šalje odgovor da smo ih pre više od mesec dana obavestili da je to za DSS neprihvatljivo rešenje", rekao je Mladenović.

"Možda je Liberalno-demokratska partija prava adresa na koju DS treba da se obrati sa ponudom da Đelić bude premijer, pa ako imaju većinu, neka formiraju vladu", kaže portparol DSS-a.

G17 plus dobila predlog

G17 plus je danas dobila predlog DS-a za formiranje vlade i očekuje da što pre bude održan sastanak lidera G17 plus, DS-a i DSS-a, rečeno je u G17 plus. Na tom sastanku bi, kako je rečeno, "konačno trebalo da bude postignut uspešan dogovor o formiranju vlade".

"G17 plus je spreman na kompromis u cilju formiranja većinske proevropske vlade, što je i volja građana iskazana na izborima", rečeno je u toj stranci.

Šutanovac: DS jedina ponudila konkretne predloge

Potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac je izjavio da je ta stranka jedina ponudila kompromis i konkretne predloge za formiranje nove Vlade Srbije i istakao da eventualni neuspeh pregovora "sigurno neće biti krivica DS-a".

"Mi smo jedina stranka koja je dala konkretne predloge za postizanje dogovora o formiranju demokratske vlade. Lopta je sada u dvorištu naših budućih partnera i od njih se očekuje da kažu šta žele", rekao je Šutanovac gostujući u Kažiprstu Radija B92.

Prema njegovim rečima, u poslednjih mesec dana DS je od Demokratske stranke Srbije dobila samo poruku da Božidar Đelić nije prihvatljiv kandidat za premijera, a od G17 plus inicijativu da se sastanu lideri tri stranke - Boris Tadić, Vojislav Koštunica i Mlađan Dinkić.

Šutanovac je rekao da je DS pre nekoliko nedelja ponudio dogovor o vladi čiji bi premijer bio Vojislav Koštunica, ali u DSS-u se još ni o tome nisu izjasnili.

"Javnost treba da zna šta smo ponudili, jer se u poslednje vreme preko medija traži od DS-a da pokreće inicijativu", rekao je Šutanovac.

Šutanovac je rekao da je DS spreman za kompromise: "Koštunica na mestu premijera je kompromis i maksimalan ustupak, a sve ostalo bi predstavljalo gaženje volje birača iskazane na izborima 21. januara."

SRS se sprema za izbore

Srpska radikalna stranka počela je pripreme za nove izbore, kaže zamenik predsednika te stranke Tomislav Nikolić. On procenjuje da će nezavisnost Kosova biti tačka na kojoj će se potpuno razići Boris Tadić i Vojislav Koštunica.

Nikolić kaže da će Koštunica tada morati da odluči da li će prekinuti odnose sa zemljama koje priznaju nezavisnost Kosova ili će se prikloniti Tadiću kako bi nastavili da vladaju.

Mladi traže vladu

Predstavnici omladinskih nevladinih organizacija i podmladaka političkih stranaka pozvali su stranke proevropske orijentacije da što pre formiraju vladu. U saopštenju sa sastanka održanog u prostorijama Saveza studenata Srbije ističe se da državni organi treba da "posvete punu pažnju izradi i sprovođenju omladinske politike".

Potrebno je proširiti dijalog o omladinskoj politici u Srbiji i razmotriti predlog za osnivanje vladine kancelarije za omladinu, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: