Peking i Beč različito o Kosovu

Kina protiv nametanja rešenja za Kosovo, Austrija podržava plan Ahtisarija. U Beogradu sutra šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Izvor: FoNet

Sreda, 18.04.2007.

08:54

Default images

Danas u Beogradu intenzivna diplomatska ofanziva za rešavanje statusa Kosova. Sa zvaničnicima Srbije razgovarali su zamenik predsednika kineske Vlade Hui Liangju i austrijska ministarka inostranih poslova Ursula Plasnik.

Visoki kineski zvaničnik rekao je predsedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Vojislavu Koštunici da se Kina zalaže za poštovanje Rezolucije 1244 i da samo sporazum, u kome bi učestvovali Beograd i Priština, može da doprinese očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

U saopštenjima iz kabineta predsednika i premijera Srbije, navedeno je da je Tadić najavio da će se Srbija svim diplomatskim i pravnim sredstvima boriti za očuvanje svog suvereniteta, a da se Koštunica nada da će se misija Saveta bezbednosti uveriti u pravo stanje ljudskih prava na Kosovu.

Međutim, za razliku od kineskog potpredsednika Vlade, sledeći sagovornik beogradskih zvaničnika, austrijska ministarka Ursula Plasnik već je iznela stav da je pregovorima došao kraj

"Vreme za taktičko manevrisanje je isteklo. Potrebna nam je jasnoća. Stav Austrije je nepromenjen i specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari uživa puno poverenje. Nije bilo nikakvih tajnih pregovora o novoj inicijativi za rešenje statusa Kosova. Nije postojao nikakav pokušaj podrivanja onog rešenja koje je već predloženo", rekla je Plasnikova.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica rekao je tokom razgovora sa ministarkom spoljnih poslova Austrije Ursulom Plasnik da je Vlada Srbije sigurna da u Savetu bezbednosti neće proći nova rezolucija o Kosovu i Metohiji koja se zasniva na Ahtisarijevom predlogu.

Tadić: Pomirenje

Osim na protokolarnim diplomatskim susretima, predsednik Srbije Boris Tadić iskoristio je i konferenciju posvećenoj Procesu dunavske saradnje za iznošenje stava o Kosovu.

Tadić je rekao da proces određivanja budućeg statusa Kosova mora biti okončan "na evropski način, istovremenom zaštitom teritorijalnog integriteta Srbije i zadovoljavanjem potreba stanovništva pokrajine".

"Kada kažem da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost  Kosova i Metohije, to takođe znači da Srbija nikad neće odustati od Evrope. Kažem da Srbija veruje u principe Evrope, od kojih je jedan moć da se prihvati budućnost koja dolazi kroz pomirenje. Pomirenje se ne može postići ako ne dođemo do pravog kompromisa kada je u pitanju budući status naše pokrajine", kaže Tadić.  

Na istom skupu Vuk Drašković, ministar spoljnih poslova Srbije, izjavio je da nova rezolucija o Kosovu, koja bi počivala na planu izaslanika UN Martija Ahtisarija ne bi mogla da bude usvojena, ako bi se danas našla pred Savetom bezbednosti.

"Zemlje koje podržavaju Ahtisarijev plan su u velikoj diplomatskoj ofanzivi, koristeći razne metode svoje moći da obezbede šesti glas među nestalnim članicama SB UN - tu se u ovom trenutku bije bitka. Od deset nestalnih članica Saveta bezbednosti potrebno je najmanje šest da glasa za, da bi rezolucija prošla. U ovom trenutku šestog glasa nema ni na vidiku", rekao je on.

Stiže i Lavrov

Nakon što u toku popodneva razgovaraju sa austrijskom šeficom diplomatije, zvaničnike u Beogradu sutra očekuje još jedan veoma važan susret.

U Beograd dolazi ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji će o Kosovu i drugim pitanjima sutra razgovarati sa beogradskim predstavnicima.

Komentaror lista Politika Boško Jakšić ocenio je za B92 da je insitiranje Lavrova, odnosno zvanične Moskve, na pravu na povratak izbeglica na Kosovo – simptomatično.

"Znači nije insistiranje na formi – da li će biti nezavisnost nadgledana ili nenadgledana. On izbegava diplomatski da upada uopšte u te lavirinte", kaže on.

"On se bavi pravom na povratak i to je nešto na osnovu čega bih mogao da izvučem zaključak da oni već razmišljaju da tu treba da bude pravac dejstva. To je nešto što je, recimo, ovde nedostajalo u našim analizama, planovima, domaćim rezolucijama", kaže Jakšić. 

Podsetimo, u nedavnom razgovoru Sergeja Lavrova i predsednika Rusije, Putin je rekao da se nada da će misija Saveta bezbednosti UN proveriti kako se na Kosovu sprovodi Rezolucija 1244 UN, posebno u pogledu povratka izbeglica.

Misija Saveta bezbednosti stiže 25. aprila u posetu Beogradu, da bi dan kasnije otišla na Kosovo.

EU i SAD izvršiće pritisak na Rusiju

SAD i Evropska unija će izvršiti pritisak na Rusiju da prihvati plan UN koji Kosovu daje nezavisnost, uz argument da će one, a ne Moskva, morati da rešavaju nasilje kao rezultat daljih odlaganja, rekli su danas u Briselu evropski zvaničnici.

Ta poruka će biti upućena na sastancima Kontakt grupe (SAD, Velika Britanija, Rusija, Nemačka, Francuska i Italija) u Moskvi i Berlinu, rekao je jedan neimenovani evropski zvaničnik, a prenosi američka agencija Asošijeted pres.

Sastanci Kontakt grupe biće održani pre ključne sednice Saveta bezbednosti UN koja se očekuje narednog meseca, a na kojoj će biti razmatran plan izaslanika UN za budući status Kosova Martija Ahtisarija. Taj predlog predviđa nadgledanu nezavisnost za Kosovo.

Ahtisari: Opasno je petljati oko plana

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo Marti Ahtisari izjavio je da bi izmena njegovog plana o nadgledanoj nezavisnosti mogla od Kosova da napravi teritoriju kojom je nemoguće vladati.

"Mislim da je vrlo opasno da počnemo da petljamo oko plana", rekao je Ahtisari. On je dodao da postoji nedovoljna podrška daljim pregovorima o Kosovu. "Kada moj ugovor bude istekao u junu, iskreno se nadam da moje usluge više neće biti potrebne i da će odluka biti doneta", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: