Konkretan predlog DS-a

Nakon dva meseca od početka pregovora o novoj vladi, prvi put se u javnosti pojavio konkretan predlog o raspodeli ministarskih mesta.

Izvor: B92, Danas

Utorak, 17.04.2007.

11:59

Default images

Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović kaže da je ta stranka poslala dva predloga partnerima, i to ako premijer bude iz redova DS-a i ukoliko premijer bude iz redova DSS-a. Petrović kaže da, dok se njihovi partneri ne odluče za jedan od tih predloga, neće biti nikakvih novih inicijativa.

Ukoliko mandatar bude kandidat DS-a Božidar Đelić, demokrate bi bile spremne da DSS-u prepuste Ministarstvo unutrašnjih poslova, a G17 plus Ministarstvo finansija.

Demokratska stranka bi imala polovinu članova vlade, a drugu polovinu mesta bi delile DSS, G17 i manjinske stranke.

Ukoliko bi mandatar za sastav nove vlade bio Vojislav Koštunica, DS bi trebalo da vodi ekonomsku i bezbednosnu politiku, da preuzme ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, inostranih poslova i finansija, kao i da ima većinu članova vlade. 

"DS je spremna da s punim poverenjem prihvati kandidate za ministarska mesta, koje bi svako od učesnika u ovakvom političkom dogovoru predložio", kaže Petrović.

"Uvereni smo da će svako ko preuzme odgovornost za određeno mesto predložiti ljude koji će taj posao da obavljaju na najbolji način", kaže on.

Koštunica razmatra produženje roka za vladu?

Međutim, u medijima se pojavila spekulacija da kabinet premijera Srbije Vojislava Koštunice najozbiljnije razmatra novo ustavno tumačenje o produženju roka za izbor nove vlade.

Naime, list Danas tvrdi da kabinet premijera Vojislava Koštunice razmatra novo ustavno tumačenje o produženju roka za izbor nove vlade - posle donošenja rešenja o konačnom statusu Kosova.

Prema dosadašnjim tumačenjima, rok za formiranje vlade je 90 dana od konstituisanja Skupštine. Međutim, Kabinet pokušava da pronađe rešenje prema kojem bi se konstituisanom sednicom smatrao izbor svih skupštinskih organa bez kojih parlament ne može da radi. Samim tim produžio bi se rok za formiranje vlade.

Ovo ukazuje i na mogućnost novih izbora koji bi se održali na jesen, po donošenju rešenja o konačnom statusu Kosova. U slučaju da se vlada ne formira do 15. maja, kada je poslednji rok, izbori bi bili posle 60 dana, što bi značilo u julu, a to trenutno nikome ne odgovara, piše Danas. Osnova za ovakav potez nalazi se u Poslovniku Skupštine Srbije, u kojem se navodi da je parlament konstituisan kada su izabrani i predsednik i potpredsednici Skupštine, sva skupštinska tela, odbori i generalni sekretar Skupštine. Ništa od toga još nije obavljeno.

Sudija Ustavnog suda Svetozar Čiplić kaže da se i bez formiranja ovih pet skupštinskih tela vrlo dobro zna kada je Skupština konstituisana.

"Skupština je konstituisana verifikacijom mandata, i teško će se moći prolongirati rok za formiranje vlade", kaže on.

I bivši predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić je saglasan sa svojim kolegom i napominje da oni koji se spremaju da prolongiraju formiranje vlade, treba da pročitaju član 101 Ustava Srbije.

U njemu se, kaže Vučetić, jasno kaže: "Narodna skupština konstituisana je potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika". To se, kako tvrdi Vučetić, dogodilo na prvoj i za sada jedinoj sednici parlamenta, održanoj u februaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: