SAD će priznati nezavisnost?

Nikolas Berns demantovao da je rekao da će SAD podržati nezavisnost Kosova i bez nove deklaracije u Savetu bezbednosti.

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2007.

07:45

Default images

Agencija AP javila je da je Berns rekao da SAD nameravaju da podrže deklaraciju kosovskog naroda o nezavisnosti, ako u Savetu bezbednosti UN ne bude usvojena nova rezolucija. Prema navodima agencije, američki državni podsekretar je u raspravi pred Savetom za spoljne odnose u Vašingtonu dodao da se SAD ipak nada da će nova rezolucija biti usvojena i da će uslediti priznavanje Kosova.

"Žao mi je što sam pogrešno citiran", rekao je Berns za RTS.

Vlada i predsednik Srbije saopštili su da bi svako jednostrano priznanje nezavisnosti Kosova predstavljalo najgrublje kršenje Povelje UN i važeće Rezolucije 1244.

Američki državni podsekretar ocenio je da bi odustajanje od Kosova Beogradu omogućilo bržu intergaciju u Zapadnu Evropu i prevazilaženje napetih odnosa sa Vašingtonom.

"Ne želimo da ova veoma bolna i teška odluka o nezavisnosti Kosova pokvari mogućnost za dobre odnose naše dve zemlje. Posle veoma bolnog odvajanja Kosova od Srbije, SAD će veoma jasno izraziti stav da možemo imati lepu budućnost sa srpskim narodom", rekao je Berns.

"Na ivici smo velikog razvoja, nastajanjem nezavisnog Kosova kao nove države u međunarodnom sistemu", rekao je on. "Sjedinjenim Američkim Državama je veoma jasno da budućnost Kosova treba da bude nezavisnost i bićemo predvodnici na tom putu kao autori rezolucije koja će omogućiti da se to dogodi", rekao je on.

On je rekao da je Srbija "velika zemlja sa kojom su SAD imale dobre i tople odnose tokom istorije, sa izuzetkom poslednjih 10-15 godina".

Berns je, međutim, kazao da se SAD nadaju da će se o planu specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija, kojim se predlaže nadgledana nezavisnost za Kosovo, raspravljati u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija narednih nedelja.

Polt: Berns pogrešno interpretiran

Majkl Polt (Beta)
Američki ambasador u Srbiji Majkl Polt tvrdi da mediji nisu dobro preneli izjavu podsekretara Nikolasa Bernsa da će SAD podržati nezavisnost Kosova i u slučaju da takva rezolucija ne bude doneta u Savetu bezbednosti.

Američki ambasador smatra da je izjava izvučena iz konteksta, a da je podsekretar Berns, na raspravi pred Savetom za spoljne odnose u Vašingtonu, sasvim jasno i precizno objasnio stavove američke administracije o Kosovu.

Polt je odbacio konstataciju da najava priznavanja nezavisnosti i bez rezolucije obesmišljava dalju raspravu u okviru Kontakt grupe i Saveta bezbednosti.

"On je veoma jasno naglasio da u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija radimo na ostvarivanju našeg cilja - nadgledane nezavisnosti Kosova. Radimo unutar Saveta bezbednosti da to postignemo. Politika Sjedinjenih Američkih Država je da je nezavisnost Kosova jedina moguća opcija, da je rad gospodina Ahtisarija bio odličan i da je njegov plan jedini održiv za budućnost, ne samo Kosova, već i za narod Srbije i regiona."

"U okviru SB mi ćemo raditi na navoj rezoluciji koja će zameniti Rezoluciju 1244, sa namerom da ona podrži nezavisnost Kosova. Mi tražimo partnere među svim članicama SB, članicama Kontakt grupe i u saradnji sa Srbijom, kako bi ovaj proces krenuo napred. To je upravo ono što je gospodin Berns rekao. I to je američka politika po tom pitanju", objasnio je Polt.

U razgovoru sa novinarima u prostorima NUNS-a, američki ambasador je predvideo da će narednih nekoliko meseci odnosi Srbije i Sjedinjenih Američkih Država biće teški, zbog različitih stavova o budućnosti Kosova.

Kesić: Iznenađujući stav SAD

Analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić kaže da ova najava predstavlja iznenađenje u stavu SAD.

On kaže da bi bio jako opasan presedan da se prizna nezavisnost bez pravnog temelja, odnosno bez rezolucije Saveta bezbednosti.

"To bi bilo iznenađenje što se tiče stava Amerike, jer su oni već duže vreme iz Stejt departmenta govorili da bi takav potez bio najgori mogući sada, pod ovim okolnostima", kaže Kesić.

"U trenutnoj situaciji, u poslednje četiri nedelje, američki pokušaji, što se tiče lobiranja Rusije, nisu pokazali plod, tako da mislim da sada gospodin Berns, ako je to rekao što je rekao, iznosi frustraciju, koja je u velikoj meri prisutna ne samo u Stejt departmentu, nego i u Beloj kući", navodi Kesić.

"Rusija u zavisnosti od svojih interesa"

Reakcija je stigla i iz Moskve. Jedan visoki dipolomatski izvor rekao je agenciji Interfaks da je Vašingtonu dobro poznata ruska pozicija "da pravno i održivo rešenje statusa Kosova ne može biti pronađeno bez saglasnosti obe strane".

Otpravnica poslova ambasade Srbije u Rusiji Jelica Kurjak ocenila je da bi kosovski Albanci verovatno doneli odluku o nezavisnosti, ako bi Rusija u Savetu bezbednosti upotrebila veto.

Ona za B92 kaže da Rusija sama treba da odluči da li će to pravo primeniti ili ne, u zavisnosti od svojih nacionalnih interesa. "Niko nije rekao nikada da će eksplicitno upotrebiti veto u tom smislu, naravno ni Rusija, čiji stav nas najviše zanima", kaže ona.

"U raznim kombinacijama i raznim izjavama više puta je rečeno da bi, ukoliko bi eventualno loše prošao plan Ahtisarija i u Savetu bezbednosti definitivno ne bude doneta rezolucija, Kosovo bi, a to su Kosovari izjavljivali, bilo spremno da donese rezoluciju o nezavisnosti u njihovoj skupštini", kaže ona.

"Prema tome, ako to urade, onda je to, u stvari, jednostrano priznanje i na svakoj državi je da odluči da li će to da prizna. Ko će priznati, kako i kada, to je na svakoj državi da odluči. Rusija je u tom kontekstu rekla da neće priznati nezavisnost", kaže Jelica Kurjak.

"Kina će reći 'ne'"

Što se tiče stava Kine, koja je članica Saveta bezbednosti, nekadašnji dopisnik agencije Sinhua iz Beograda Jang Das Hou smatra da će Kina odbaciti eventualno američko priznavanje nezavisnosti Kosova.

"Ako Amerikanci dođu u Kinu i kažu da će oni podržati kosovske Albance, njihovu nezavisnu državu, ja mislim da će većina Kineza, uključujući i vladu, mi ćemo kazati 'Ne, mi se ne slažemo'", kaže on.

"Jer, to je veoma opasno. Ako Kosovo dobije nezavisnost, to će dati jedan veoma loš primer za druga mesta gde postoje slična pitanja", kaže on u izjavi za BBC.

Inače, u posetu Beogradu stiže zamenik predsednika vlade Kine Hui Liangju, a sa najvišim srpskim zvaničnicima razgovaraće sutra o političkim pitanjima i bilateralnoj saradnji.

Iz Vlade Srbije je tim povodom saopšteno da "ta poseta ima poseban značaj jer je Kina stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i zato što je za Srbiju veoma važan stav te države da se mora poštovati suverenitet i teritorijalni integritet međunarodno priznatih država".

Oba doma Kongresa o Kosovu

Senat i Predstavnički dom treba da raspravljaju o predlogu rezolucije i mogućnostima da Kosovo dobije nezavisnost.

Rezolucija koju su pripremili senatori Džozef Liberman, Džozef Bajden, Džon Mekejn i Gordon Smit predlaže predsedniku Džordžu Bušu da podrži nadgledanu nezavisnost Kosova, prema planu Martija Ahtisarija.

Istovremeno, Predstavnički dom Kongresa održava otvorenu sednicu sa temom "Izgledi za nezavisnost Kosova", kojoj će prisustvovati i državni podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns.

Radio-televizija Kosova javila je juče da je su kongresmeni Eliot Engel i Mark Kirk predložili Predstavničkom domu Kongresa rezoluciju
kojom se podržava nezavisnost Kosova i založili se da, ako u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija ne bude spremnosti da se usvoji rezolucija koja podržava predlog Ahtisarija, SAD treba da budu spremne da priznaju Kosovo.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije tim povodom je ocenilo da zahtev američkih kongresmena da Bela kuća prizna nezavisnost Kosova, ako predlog Ahtisarija ne dobije podršku Saveta bezbednosti, predstavlja poziv da SAD odbiju da poštuju Povelju Ujedinjenih nacija i odluke organa svetske organizacije.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je zahtev kongresmena Kirka i Engela "protivan i jednom od vodećih demokratskih principa na kome su ustrojene SAD, da je sila prava iznad prava sile".

"Braneći svoj teritorijalni integritet, i Srbija insistira na principu da je pravo iznad sile i da su sve države sveta, pa i SAD, obavezne da poštuju važeću Povelju Ujedinjenih nacija", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: