Ima li konsultacija o vladi

Portparol DSS-a kaže da su, posle uskršnjih praznika, konsultacije o novoj vladi ubrzane, G17 tvrdi da to nije tačno.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 16.04.2007.

13:35

Default images

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović kaže da su "učestaliji radni sastanci i viđenja" predstavnika stranaka koje treba da je formiraju. Mladenović je na konferenciji za novinare rekao da u tim pregovorima još nema konkretnih rezultata. Međutim, portparol DSS-a nije znao da objasni na kom nivou se odvijaju ti pregovori.

Mladenović: Pa, sad na kom nivou... Sigurno ne na nivou lidera stranaka, već na nivou stranaka koje pregovaraju o vladi.

Novinar: Dinkić tvrdi da nema nikakvih pregovora.

Mladenović: Pa, on je verovatno mislio da nema pregovora na nivou lidera stranaka.

On je rekao da se radi o ljudima koji mogu "operativno da se dogovaraju". Do sastanka na navišem nivou, odnosno predsednika stranaka koje vladu treba da formiraju, doći će, kako je najavio, onda kad se bude imalo konkretno rešenje.

On napominje da se konsultacije vode o tome "kako će buduća vlada izgledati, kako će se donositi odluke i na koji način će se sprovoditi vladina politika".

Mladenović je, ne želeći da govori o konkretnim ponudama pojedinih stranaka niti spornim pitanjima zbog kojih vlada još nije formirana, jer je to stvar "pregovora koji se vode", rekao da DSS očekuje da dođe do "funkcionalnog i usaglašenog dogovora".

"DSS bi volela da smo došli do tog dogovora. Činili smo sve što je do nas da do dogovora dođe", naglasio je on, ocenjujući da je bitno da sporazum koji se postigne bude na stabilnim osnovama, kako bi se formirala vlada, koja će voditi zemlju politikom zasnovanom na saradnji i dogovoru.

Čeka se i dalje odgovor DSS-a DS-u

U DSS-u još ne znaju kada će njihov lider odgovoriti na ponudu DS-a. "To je vezano sa pregovore, na kojim treba da se sve dogovori, pa i to pitanje", rekao je Mladenović.

A kako saznaje B92, DS je sa svoje strane ponudio maksimalan kompromis i čekaće još samo deset dana na odgovor DSS-a, dok zakonski rok za formiranje nove vlade ističe za manje od mesec dana.

Prema informacijama B92, dve najveće stranke demokratskog bloka već su postigle dogovor oko ključnih stvari, između ostalog i da Dragan Jočić iz DSS-a bude ministar odbrane, dok će ministar policije biti Dragan Šutanovac iz Demokratske stranke.

Demokratska stranka je zvanično saopštila da od stranaka koje učestvuju u razgovorima očekuje jasan odgovor na svoje predloge i potvrdila da se vode stranačke konsultacije u vezi sa nastavkom konstitutivne sednice Skupštine Srbije.

Demokratska stranka je u saopštenju podsetila da je predložila Božidara Đelića za predednika Vlade Srbije, ali i da je otvorila diskusiju o tome kako bi izgledala vlada na čijem čelu bi bio lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica.

"DS je iznela potpuno jasan predlog da bi u takvoj vladi DS činila većinu i preuzela odgovornost za vođenje ekonomske i bezbednosne politike, jer je to neophodno kako bi bili ostvareni ciljevi oko kojih je već postignuta saglasnost na početku konsultacija između DS-a, DSS-a i G17 plus", piše u saopštenju.

Ta stranka je saopštila i da insistira da sednica Skupstine Srbije bude odrzana što pre kako bi se "uspostavilo na Ustavu utemeljeno trošenje državnog novca".

DS podseća da je 30. marta podneo inicijativu za nastavak konstitutivne sednice parlamenta i izbor Milene Milosević za predsednicu Skupštine, kao i da je takav predlog podržalo više poslaničkih klubova.

G17 plus: Nema ozbiljnih razgovora

Stranka G17 plus saopštila je da "nema ozbiljnih razgovora" o formiranju nove vlade Srbije.

"Nažalost, G17 plus već dve nedelje ne učestvuje u pregovorima oko nove vlade", rekao je Beti šef Informativne službe te stranke Nikola Papak povodom današnje izjave portparola Demokratske stranke Srbije.

Papak je ocenio da je neshvatljivo da skoro tri meseca od proglašenja rezultata parlamentarnih izbora nijednom nije održan sastanak lidera tri stranke koje bi trebalo da čine vladu - Borisa Tadića, Vojislava Koštunice i Mlađana Dinkića.

Prema njegovoj oceni, G17 plus je pokazao spremnost na kompromis kako bi vlada što pre bila formirana. "Red je da DS i DSS konačno sa reči pređu na dela", poručio je Papak.

Lutovac: Nedopustivo

Analitičar Zoran Lutovac smatra da je nedopustivo što nema konkretnih pregovora o vladi.

On smatra i da Demokratska stranka ne treba dugo da čeka na odgovor DSS-a povodom njihove ponude da Koštunica bude novi premijer. "To je na neki način dodatno uvredljivo za birače DS-a", kaže ona.

"Jer oni koji su smatrali da njihov kandidat treba bude premijer, treba da prihvate da to ne bude on, nego neko drugi, i taj drugi još mrzovoljno prihvata ulogu, tražeći dodatne ustupke uz to", kaže on.

"S druge strane, ako nisu problem ministarska mesta i premijersko mesto, nego je problem program, ideološko opredeljenje, glavni pravci razvoja Srbije, onda DSS odmah treba da kaže da ne može, da se tu razlilazi sa DS-om, da znamo prosto na čemu smo i da vodi razgovore sa radikalima", smatra Lutovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: